READING

#Μάρτιος2022 με Προτάσεις βιβλίων για παιδιά 12+ ε...

#Μάρτιος2022 με Προτάσεις βιβλίων για παιδιά 12+ ετών

#Μάρτιος2022 με προτάσεις βιβλίων για παιδιά 12+ ετών. Είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε βιβλία που ξεχωρίζουν.

Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά διαβάζουν λιγότερο, μου γράφετε με παράπονο στα μηνύματά σας. Και για κάποια παιδιά αυτό είναι η αλήθεια. Συνεχίστε όμως να τους δείχνετε καινούρια βιβλία, αφιερώστε λίγο χρόνο για να πάτε παρέα σε ένα βιβλιοπωλείο κι ας διαλέξουν το βιβλίο που τους αρέσει (κι ας μην αρέσει τόσο σε εσάς). Κι εμείς είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε τα βιβλία που ξεχωρίζουμε κάθε μήνα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.


Αν έρθεις σαν τον άνεμο – Jacqueline Woodson (Εκδόσεις Πατάκη)

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Ο Τζερεμάια είναι μαύρος. Η Έλλι είναι λευκή και Εβραία. Ζουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους, αλλά για τους ίδιους αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Το μόνο πράγμα που μετράει είναι να βρίσκονται μαζί. Για τους άλλους, όμως, το μόνο πράγμα που μετράει είναι, δυστυχώς, να τους κρατήσουν χώρια, μακριά τον έναν από τον άλλον.

Με την ευθύτητα, την αμεσότητα και την καθαρή ματιά που πάντα χαρακτηρίζει τα βιβλία της Woodson, ειδικά όταν σχολιάζει κοινωνικές καταστάσεις και προκαταλήψεις, η συγγραφέας γράφει μια εξαιρετική ιστορία αγάπης, γεμάτη ευαισθησία, αθωότητα, πλούσια σε συναισθήματα κι έντονους, καθημερινούς προβληματισμούς.

Για 12+ ετών.


Σχολομαντείο. Θανάσιμη Εκπαίδευση, Μάθημα πρώτο – Naomi Novik (Μεταίχμιο)

Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Η Γκαλάντριελ (ή Ελ) φοιτά στο Σχολομαντείο, μια σχολή για έφηβους μάγους, ένα «σχολείο επιβίωσης» χωρίς δασκάλους, χωρίς φίλους, μια αρένα απ’ την οποία λίγοι μόνο καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί. Θα καταφέρει η Ελ να αναδείξει τις δυνάμεις της και να αποφοιτήσει από το τρομακτικό αυτό σχολείο διατηρώντας ακέραια την ψυχή της;

Όσοι μεγαλώνετε παιδιά που έχουν διαβάσει τον Χάρι Πότερ ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρεις βιβλία που στέκονται με αξιοπρέπεια δίπλα στο έργο της Rowling. Για εμάς η αναζήτηση συνεχίζεται, αν και το Σχολομαντείο είναι ένα από τα λίγα βιβλία που κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του γιου μου. Μια δυνατή, σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης που κερδίζει το εφηβικό κοινό, ισορροπώντας εξαιρετικά ανάμεσα στον κόσμο της μαγείας και του ρεαλισμού.

Για 14+ ετών.


Ξινή πορτοκαλάδα – Αλεξία Κατσικογιάννη (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Η Ειρήνη δε ζήλεψε ποτέ τ’ άστρα ούτε και μπήκε στον πειρασμό να τα μετρήσει. Της αρκεί η Γη, μια Γη στην οποία ο Αποστόλης φοβάται να πει όσα σκέφτεται κι εκείνη ψάχνει ένα κλειδί για το καινούριο της δωμάτιο. Σ’ αυτήν τη Γη, το Περιστέρι κι η Δράμα είναι γειτονιές της ίδιας πόλης και το σχολείο τελειώνει εκεί όπου σταματά το γέλιο του Σίμου. Τη μέρα που οι πορτοκαλάδες γλυκαίνουν, δυο παιδιά, στη στάση του λεωφορείου, αναρωτιούνται άμα θα βρέξει. Τα όνειρα είναι παράξενα, αλλά όχι πιο παράξενα από αυτούς που τα κάνουν.

Ένα βιβλίο γεμάτο σκέψεις και όνειρα, ένα μυθιστόρημα για εκείνους που σκέφτονται να ξεριζώσουν τον ήλιο. Θα σας κερδίσει με την αμεσότητα και τον ρεαλισμό του. Το βιβλίο διακρίθηκε στον διαγωνισμό Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο των Εκδόσεων Καστανιώτη και είναι το πρώτο βιβλίο της Αλεξίας Κατσικογιάννη.

Για 14+ ετών.


Πώς να αλλάξουμε τα πάντα – Naomi Klein, Rebecca Stefoff (Κλειδάριθμος)

Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Η θερμοκρασία ανεβαίνει σε όλο τον πλανήτη και προκαλεί πυρκαγιές, ξηρασίες, εξαφάνιση ζώων και σφοδρές καταιγίδες. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Πώς φτάσαμε όμως σε αυτή την κατάσταση και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα; Μπορούμε να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε τον πλανήτη µας και ταυτόχρονα να κάνουμε πιο δίκαιη και ισότιμη τη ζωή όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν; Μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, αρκεί να έχουμε την αποφασιστικότητα να τα αλλάξουμε όλα.

Η Naomi Klein, γνωστή στους περισσότερους από το βιβλίο της Το δόγμα του σοκ, γράφει σε συνεργασία με την Rebecca Stefoff το πρώτο της βιβλίο για νέους. Βάζοντας στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη της κλιματικής δικαιοσύνης, οι συγγραφείς αντιπαραθέτουν δύο φωτιές, τη φωτιά της κλιματικής αλλαγής και τη φωτιά που έχει μέσα της η νέα γενιά, προσφέρουν έμπνευση, ιδέες και εργαλεία δράσης χρήσιμα σε έναν αγώνα που πρέπει να δώσουν οι νέοι άνθρωποι. Η βραβευμένη Naomi Klein ξεχωρίζει για μια ακόμη φορά με την δουλειά της, καθώς περιγράφει περιεκτικά, με μεστό λόγο και επιχειρήματα την δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, προτείνοντας ιδέες και λύσεις που θα εμπνεύσουν τα νέα παιδιά να ενεργοποιηθούν με πάθος υπέρ της προστασίας του πλανήτη μας.

Για 14+ ετών


Βρείτε περισσότερες προτάσεις στο Κάθε μέρα γονείς!


Αγριόπαπιες. Όνειρο πρώτο, Η απόδραση – Γιώργος Χατζόπουλος (Εκδόσεις Πατάκη)

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Όταν η μαγεία της φύσης, η ξενοιασιά της παιδικής ηλικίας και η ομορφιά του έρωτα συναντούν, τη σκληρότητα, τη βαναυσότητα και τη φρίκη του αυταρχικού Καθεστώτος, ο εντεκάχρονος Αλέξανδρος πρέπει να κάνει επιλογές, να πάρει αποφάσεις και να δράσει. Σύμμαχοι του η νύχτα, τα ζώα, οι φίλοι, ο πρώτος παιδικός του έρωτας και τα όνειρα. Τα άγρια όνειρα της πρώτης εφηβείας. Άραγε πόσο ψηλά μπορούν να πετάξουν οι αγριόπαπιες;

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Αγριόπαπιες, ένα μυθιστόρημα που, δίχως να αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιοχές και ημερομηνίες, αναπαριστά το τελευταίο καλοκαίρι της χούντας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που μπαίνει στην εφηβεία. Όπως γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό του σημείωμα, το βιβλίο εμπνέεται από την προσωπικότητα και την ζωή του Μίκη Θεοδωράκη και, μέσα από την ιστορία ενηλικίωσης του πρωταγωνιστή της ιστορίας Αλέξανδρου, σχολιάζει τόσο όσα βιώνει ένα παιδί στο μεταίχμιο αυτής της ηλικίας, αλλά και το πώς γεννιούνται οι πρώτες του σκέψεις για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, την ελευθερία, την εξορία… Εξαιρετική απεικόνιση μιας Ελλάδας που αλλάζει, μέσα από χαρακτήρες αληθινούς, γνώριμους σε όλους μας.

Για 12+ ετών


Θα τα πούμε στο σύμπαν – Jack Cheng (Μεταίχμιο)

Μετάφραση: Νεφέλη Ταμία

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Το μόνο που θέλει ο εντεκάχρονος Άλεξ Πετρόσκι είναι να στείλει το χρυσό του iPod στο διάστημα. Με τις ηχογραφήσεις του, θα δείξει στα άλλα νοήμονα όντα πώς είναι η ζωή στη Γη. Μπορεί ο μπαμπάς του να έχει πεθάνει από καιρό, η μαμά του να έχει προβλήματα και ο αδερφός του να ζει μακριά, όμως ο Άλεξ δε σταματά να παλεύει με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής: Από πού προέρχομαι; Ποιος βρίσκεται εκεί έξω; Και πάνω απ’ όλα… Πώς να φανώ γενναίος; Αποφασισμένος να βρει απαντήσεις, ο Άλεξ ξεκινά ένα ασυνήθιστο ταξίδι παρέα με τον σκύλο του. Ο προορισμός του, όμως, αλλάζει διαρκώς. Και οι αστείοι, οι ξεχωριστοί άνθρωποι που συναντά στον δρόμο του δεν μπορούν να τον προετοιμάσουν εξ’ ολοκλήρου για τα μυστικά που θα αποκαλυφθούν και θα κάνουν το σύμπαν του άνω κάτω.

Απολαυστικό, τρυφερό, έξυπνο μυθιστόρημα, θα σας παρασύρει σε ένα ταξίδι αναζήτησης που θα σας συγκινήσει. Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει έναν υπέροχο χαρακτήρα, που μέσα από τις αφηγήσεις του χαρίζει ελπίδα, όνειρα, μιλάει απευθείας στην καρδιά μας και μας βοηθά να δούμε τον κόσμο όπως τα παιδιά.

Για 12+ ετών


Η Αμάρι και οι Αδελφοί της νύχτας – B. B. Alston (Ψυχογιός)

Μετάφραση: Ελένη Βρεττού

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Η Αμάρι Πίτερς ξέρει τρία πράγματα. Ο αδελφός της, ο Κουίντον, αγνοείται. Κανείς δε μιλά γι’ αυτό. Η μυστηριώδης δουλειά του κρύβει κάποιο στοιχείο. Όταν την καλούν για μια συνέντευξη στην Υπηρεσία Υπερφυσικών Υποθέσεων, είναι σίγουρη πως της δίνεται η ευκαιρία να τον σώσει. Όμως, θα χρειαστεί πρώτα να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον της Υπηρεσίας, όπου υπάρχουν γοργόνες, εξωγήινοι και μάγοι, ενώ η συγκάτοικός της είναι δρακάνθρωπος. Πρέπει να συναγωνιστεί παιδιά που είναι εξοικειωμένα με τον υπερφυσικό κόσμο. Η Αμάρι δεν έχει νιώσει ποτέ τόσο μόνη. Ωστόσο, αν δεν περάσει τις τρεις δοκιμασίες, ίσως να μην ανακαλύψει τι συνέβη στον Κουίντον.

Κυκλοφορεί σε 30 χώρες και είναι στην λίστα με τα Best Seller των New York Times. Περιπέτεια, αγωνία, μαγεία, ανατροπές, ένας φανταστικός υπερφυσικός κόσμος και μια ηρωίδα που ξεχωρίζει. Θέλετε κι άλλους λόγους για να το διαβάσετε;

Για 12+ ετών


Όμηρος στο πέλαγος – Κατερίνα Δημόκα (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Στην απομονωμένη Σκύρο μεγαλώνει ο 13χρoνος Λάμπρος, γιος του ψαρά καπετάν Μανόλη και της Δέσποινας, που δεν ζει πια. Η λατρεία του για τη θάλασσα έλκει ξανά και ξανά τον Λάμπρο στο πέλαγος. Σε μια από τις καταδύσεις του βρίσκει ένα ασυνήθιστο αρχαίο άγαλμα. Το ανασύρει με τη βοήθεια του φίλου του Ταξιάρχη. Η τύχη του παράξενου αγάλματος δίνει νόημα στην ζωή του. Θα αντιταχθεί στον σκληρό του πατέρα, στη δική του ευαισθησία, στους αντίξοους καιρούς. Και όταν το άγαλμα εξαφανίζεται μυστηριωδώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η Κατερίνα Δημόκα ξέρει μέσα από την γραφή της να δημιουργεί μοναδικές εικόνες. Σε αυτό το βιβλίο μας μεταφέρει στη Σκύρο και μέσα από καλοδουλεμένους χαρακτήρες, παντρεύει την ιστορία με την φαντασία, για να μας χαρίσει μια συγκινητική περιπέτεια, που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.


Ακολούθησέ μας και στο Instagram!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!