Έρχεται λοιπόν η ώρα που το παιδί μας θέλει να γιορτάσει τα γενέθλιά του στο σχολείο, παρέα με όλους τους συμμαθητές του. Συνήθως εκείνη την μέρα πηγαίνουν όλο χαρά με ένα κέρασμα για τους φίλους τους, ένα σπιτικό γλυκό ή κάτι έτοιμο από το ζαχαροπλαστείο. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για ένα παιδί με αλλεργίες; Εγώ έχω δώσει γλυκά, χωρίς να σκεφτώ το ενδεχόμενο αλλεργιών… Μεγάλο λάθος!
Πρόσφατα ένα παιδί έχασε τη ζωή του εξαιτίας αλλεργικού σοκ που υπέστη, μετά από κέρασμα στο σχολείο. Και θυμήθηκα την Κατερίνα, φίλη, μαμά 2 παιδιών με αλλεργίες. Σήμερα μοιράζεται μαζί μας μερικές από τις σκέψεις της.
Γράφει η Κατερίνα Βασιλοπούλου
Με αφορμή τον πρόσφατο τραγικό θάνατο ενός εννιάχρονου κοριτσιού από αλλεργικό σοκ, στο σχολείο του, ας γνωρίσουμε για τις αλλεργίες που ταλαιπωρούν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, πριν χαρακτηρίσουμε «υπερβολικούς» τους γονείς του.
Οι αλλεργίες χωρίζονται βασικά σε δύο τύπους: στις αλλεργίες άμεσου τύπου που τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα στα παιδιά (κοκκινίλες, αναφυλακτικό σοκ, έλλειψη αναπνοής, κ.λπ.) και στις αλλεργίες έμμεσου τύπου που τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή άμεσα σε κάποιον τρίτο αλλά επηρεάζουν σημαντικά τον οργανισμό του κάθε παιδιού (προβλήματα στην ανάπτυξη, δυσκολία στον ύπνο, ευαίσθητο ανοσοποιητικό κ.λπ.)
Ως μαμά αλλεργικών παιδιών τρέμω συνεχώς. Τρέμω μόλις γυρίζουν σπίτι και μου λένε «μαμά με κέρασαν γλυκό (ή αλμυρό) σήμερα στο σχολείο». Τα παιδιά μου φυσικά και γνωρίζουν σε τι ακριβώς έχουν αλλεργίες, ωστόσο πολλοί γονείς/δάσκαλοι/διευθυντές, θεωρούν ότι οι αλλεργίες δεν είναι κάτι σοβαρό, είναι της μόδας κ.λπ. με αποτέλεσμα να μην δίνουν την πρέπουσα προσοχή. Οπότε πολλές φορές γίνονται λάθη, που μπορεί να αποβούν μοιραία.
Στα δικά μου παιδιά, παραδείγματος χάρη, όταν ήταν σε νηπιακή ηλικία, μέσα στο χώρο του σχολείου τους και ενώ είχα μιλήσει επανειλημμένως με τους υπεύθυνους του σχολείου και με είχαν διαβεβαιώσει ότι πρόσεχαν πολύ (λέγοντας με και υπερβολική), τους δόθηκε φαγητό που δεν έπρεπε να καταναλώσουν, με αποτέλεσμα να μεταβούμε άμεσα στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια το σχολείο μου ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας μου ότι θα αλλάξουν άμεσα τα πράγματα σε σχέση με την κουζίνα τους. Όπως φαντάζεστε, τίποτα δεν άλλαξε.
Είναι άμεση η ανάγκη απαγόρευσης συγκεκριμένων τροφίμων-κερασμάτων, συσκευασμένων ή μη, κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος. Τα παιδιά μπορούν να «κερνάνε» τους φίλους τους κάτι μη φαγώσιμο, όπως ένα μολύβι, ένα μικρό παιχνίδι, αυτοκόλλητα κ.λ.π. Είναι πιο ασφαλές, είναι πιο δίκαιο και είναι πολύ πιο υγιεινό για όλα τα παιδιά. Μέχρι σήμερα οι γονείς των αλλεργικών παιδιών, στέλνουμε στο σχολείο δικά μας κεράσματα, για να είμαστε σίγουροι. Με αποτέλεσμα τα παιδιά μας πολλές φορές να περιθωριοποιούνται και να αισθάνονται αδικημένα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία σχολικοί νοσηλευτές με ουσιαστικά προσόντα, για την σωστή αντιμετώπιση κάθε προβλήματος υγείας. Η εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών σε όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όλους τους πολίτες γενικότερα, είναι απαραίτητη.
Απαραίτητο επίσης είναι και το μάθημα διατροφής στα σχολεία. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω στον συγκεκριμένο τομέα και τα αποτελέσματα της επιβαρυμένης υγείας των παιδιών μας, επιβεβαιώνονται συνεχώς.
Μα πάνω από όλα, πρέπει σιγά σιγά ο κόσμος να καταλάβει ότι οι γονείς των αλλεργικών παιδιών δεν είμαστε γραφικοί. Είμαστε τρομαγμένοι. Και χρειαζόμαστε σύμμαχους, όχι κριτές.
NO COMMENT