Βιταμίνη D. Το δώρο του ήλιου.

Το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί σε συνεργασία με την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ηρώ Δραγατσούλη.

Σε μια χώρα που ο ήλιος “βασιλεύει” τους περισσότερους μήνες του χρόνου, η συζήτηση για την έλλειψη Βιταμίνης D θα ήταν λογικά περιττή, καθώς ο καλύτερος τρόπος για την πρόσληψή της είναι η έκθεση στον ήλιο. Κι όμως, όσο μεγαλώσει ο φόβος μας για την κακή επίδραση του ήλιου στον άνθρωπο, τόσο περισσότερο αυξάνεται η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μικρά παιδιά αλλά και σε μεγάλους.

Η βιταμίνη D δεν υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Ο καλύτερος τρόπος για να την πάρουμε είναι ο ήλιος. Το σώμα μέσα από την επιδερμίδα μας και την άμεση έκθεση στον ήλιο, θα απορροφήσει την βιταμίνη D. Δυστυχώς, ειδικά στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη της βιταμίνης D, με αποτέλεσμα να αυξάνονται παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την πρόσληψή της, όπως η οστεοπόρωση, καρδιακά νοσήματα, διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα και υψηλή πίεση.

Αρκετοί από εμάς δεν ανακαλύπτουμε εγκαίρως ότι μας λείπει η Βιταμίνη D, καθώς αποδίδουμε τα αρχικά συμπτώματα, όπως κούραση, πονάκια και πονοκέφαλους, στην έλλειψη ύπνου, στο στρες και στην έντονη καθημερινότητα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις, που δεν πρέπει να τις αγνοήσουμε και ΠΑΝΤΑ με τη συμβουλή του γιατρού μας, θα μπορέσουμε να νιώσουμε καλύτερα.

Συνήθως, τα άτομα που έχουν έλλειψη Βιταμίνης D αισθάνονται μυϊκούς πόνους και πόνο στα κόκαλα. Η διαφορά μεταξύ των δύο, είναι στο αν ο πόνος επιμένει σε ένα σημείο ή αν είναι πιο έντονος και βαθύς. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ακόμη και μετά από μια απλή καθημερινή πράξη, όπως να ανέβουν μερικά σκαλιά, ή να περπατήσουν για μερικά λεπτά. Τα άτομα επίσης παρουσιάζουν αυξημένη εφίδρωση, κυρίως στο κεφάλι, μειωμένη αντοχή, αισθάνονται κούραση, υπερένταση, άγχος, νεύρα, έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Οι έρευνες συνδέουν την έλλειψη Βιταμίνης D με την κατάθλιψη, την υπογονιμότητα, την αδυναμία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψωρίαση και χρόνια προβλήματα με τα νεφρά.

Πολλοί λένε πως είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής κατάσταση τα τελευταία χρόνια, λόγω του τρόπου ζωής των ανθρώπων των πόλεων. Μπορεί και να έχουν δίκιο…

Να θυμάστε όμως!

Δεν καταφεύγουμε σε φαρμακευτικές λύσεις και δεν παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής, πριν συζητήσουμε με τον γιατρό μας και πριν κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Επιλέγουμε τροφές, όπως πιο λιπαρά ψάρια (π.χ. τόνο), χυμό πορτοκάλι, γάλα σόγιας, κάποια δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρόκο αυγού, μανιτάρια κ.α. που περιέχουν βιταμίνη D.

Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με τον ήλιο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχουμε. Η έκθεση στον ήλιο συγκεκριμένες ώρες της μέρες δεν είναι πλέον ασφαλής. Και μόνο όμως η παρουσία του τόσους μήνες τον χρόνο, μπορεί να βελτιώσει την διάθεση, την όρεξη και την υγεία μας. Ας μείνουμε φίλοι!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!