READING

Η καραντίνα και η κούραση της καθημερινότητας...

Η καραντίνα και η κούραση της καθημερινότητας

Αισθάνεστε κι εσείς πως παρότι είμαστε σε καραντίνα και εργαζόμαστε από το σπίτι, η κούραση της καθημερινότητας έχει χτυπήσει κόκκινο;

Θα φανταζόταν κανείς πως θα συνέβαινε το αντίθετο, καθώς οι ρυθμοί έχουν πέσει, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, μάθαμε να κάνουμε πολλά πράγματα από το σπίτι και δεν τρέχουμε σαν τρελοί για να προλάβουμε ψώνια, δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Όμως οι ατελείωτες ώρες μέσα στο σπίτι χωρίς εναλλαγές, χωρίς επαφές με φίλους και η απουσία του προγράμματος της καθημερινότητας όπως την ξέραμε (ναι, αυτής της καθημερινότητας για την οποία γκρινιάζαμε συνεχώς!), μας έχουν φέρει στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.

Ειδικά για τους γονείς, με τα παιδιά στο σπίτι, την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία, ακόμη και οι οικιακές εργασίες του σπιτιού που προκύπτουν καθημερινά φαντάζουν βουνό. Στο τέλος της ημέρας αναρωτιέμαι πώς πέρασαν οι ώρες χωρίς να έχω κάνει τίποτα (την ξέρετε φαντάζομαι αυτή την αίσθηση), δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πρόλαβα να κάνω την δουλειά μου στην ώρα της, κοιτάζω την στοίβα με τα άπλυτα και σκέφτομαι πώς 4 άνθρωποι καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε τόσα πιάτα και ποτήρια σε μια μέρα…

Οργάνωσε την καθημερινότητά σου

Οι δουλειές δεν θα μειωθούν. Ίσα-ίσα, όσο μένουμε στο σπίτι θα αυξάνονται. Η φροντίδα σπιτιού θέλει οργάνωση και φυσικά βοήθεια! Μια οικιακή βοηθός θα σας αποφορτίσει από τις πιο δύσκολες εργασίες στο σπίτι, θα βοηθήσει να βάλετε ξανά τα πράγματα σε μια σειρά και μπορεί να αναλάβει, εκτός από τις καθημερινές εργασίες, όλες εκείνες τις δουλειές που δεν αντέχετε (όπως το σιδέρωμα!).  Εναλλακτικά μια babysitter που θα ασχοληθεί με τη φύλαξη παιδιών για λίγες ώρες μπορεί να σας δώσει τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας.

Για να λειτουργήσουμε χωρίς εντάσεις όλοι πρέπει να αναλάβουμε ένα κομμάτι των καθημερινών υποχρεώσεων του σπιτιού. Τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν καταρχήν το δωμάτιό τους. Συζητάμε με όλα τα μέλη της οικογένειας για αυτά τα μικρά πράγματα που θα κάνουν τεράστια διαφορά αν μπορούμε όλοι να τα φροντίζουμε καθημερινά. Για παράδειγμα, δεν παίρνουμε διαφορετικό ποτήρι κάθε φορά που θέλουμε να πιούμε νερό, αλλά βάζουμε το ποτήρι μας σε ένα σημείο του πάγκου της κουζίνας και το χρησιμοποιούμε ξανά όταν θέλουμε να πιούμε νερό.

Δοκιμάστε την τεχνική «κάνω τα στραβά μάτια». Μπορεί να μας δυσκολεύει, αλλά σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες δεν πειράζει αν δεν σκουπίσουμε το σπίτι 3 φορές την εβδομάδα, αν δεν μαζέψουν τα παιδιά το δωμάτιό τους μια μέρα και πάνε για ύπνο ενώ τα παιχνίδια είναι στο πάτωμα, αν δεν βάλουμε τα πιάτα στο πλυντήριο ή δεν απλώσουμε την μπουγάδα. Η καθημερινότητα τόσων ανθρώπων για πολλές ώρες μέσα στο σπίτι φέρνει περισσότερη ακαταστασία και κούραση. Έχουν όμως και οι αντοχές μας τα όριά τους τα οποία καλό είναι να μην ξεπερνάμε με κάθε ευκαιρία. Δεν πρέπει να γίνουμε χίλια κομμάτια!

Και πάνω από όλα προσπαθούμε να κρατάμε μια ρουτίνα. Μπορεί να μην είναι η ρουτίνα που ακολουθούσαμε πριν ένα χρόνο, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια και να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να οριοθετούμε και να οργανώνουμε τον χρόνο μας μέσα στη μέρα. Πού ξέρετε; Ίσως μετά από όλη αυτή την δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση να έχουμε υιοθετήσει συνήθειες που θα κάνουν την ζωή μας καλύτερη. Ίσως μάθουμε έτσι να φροντίζουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας και την οικογένειά μας!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!