READING

Η χελώνα δεν είναι κατοικίδιο, ούτε παιχνίδι για τ...

Η χελώνα δεν είναι κατοικίδιο, ούτε παιχνίδι για τα παιδιά μας!

Η χελώνα είναι ένα ζώο που λατρεύουμε οικογενειακώς! Είτε ζει στη στεριά, είτε στη θάλασσα, είναι απλά ένα υπέροχο πλάσμα. Γι’ αυτό κι όταν βρέθηκε στον κήπο μας ένα χελωνάκι μικρότερο κι από τραπουλόχαρτο, μια σταλίτσα που χωρούσε στην χούφτα μας, η πρώτη μας σκέψη ήταν να το πάρουμε μαζί μας στην Αθήνα. Ευτυχώς η σκέψη μας δεν έγινε πράξη!

Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες για το πώς θα φροντίσουμε μια χελώνα, ανακάλυψα το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Πελοπόννησο. Διαβάζοντας τα κείμενά για τις χελώνες που ζουν στο ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ., κατάλαβα πως η συμβίωση στο διαμέρισμα με ένα άγριο ζώο, όπως είναι η χελώνα, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Μπορεί να πιστεύουμε πως την βοηθάμε, πως το μπαλκόνι μας είναι μεγάλο και η χελώνα θα έχει άπλετο χώρο, πως θα της προσφέρουμε καλύτερη τροφή από αυτή που βρίσκει στην φύση, μπορεί φυσικά και να την αγαπάμε πραγματικά και να μην θέλουμε απλώς ένα ακόμη παιχνίδι για το παιδί μας…

Σκεφτείτε όμως, μήπως τελικά κάνουμε την ζωή τους πιο δύσκολη;

Η χελώνα είναι ένα άγριο ζώο και ως τέτοιο πρέπει να ζει στην φύση. Το φυσικό της περιβάλλον, παρά τα χιλιάδες χτυπήματα που δέχεται, πολλές φορές από τον ίδιο τον άνθρωπο, παραμένει το ιδανικό μέρος για να μεγαλώσει ένα τέτοιο ζώο. Η πόλη, η φασαρία, τα φώτα, η έλλειψη χώρου, σίγουρα δεν είναι οι ιδανικές συνθήκες όπου μπορεί η χελώνα να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Στην Ελλάδα συναντούμε τρία είδη χελωνών που ζουν στην ξηρά, σε ζεστό κλίμα (φυσικά ζεστό κι όχι θερμαινόμενο από τον άνθρωπο) και τον χειμώνα πέφτουν σε χειμέρια νάρκη. Για να προφυλαχθούν σκάβουν φωλιές στο χώμα, κρύβονται σε θάμνους, γενικά θα χωθούν σε μέρη που θα αισθάνονται ασφάλεια. Οι χελώνες είναι φυτοφάγες και δεν χρειάζονται καμία βοήθεια από εμάς για να βρουν το φαγητό τους και να επιβιώσουν. Γι’ αυτό έχει φροντίσει η φύση.

Αν θέλετε να βάλετε στην οικογένειά σας ένα ζωάκι, τότε σας έχω 12 λόγους για να υιοθετήσετε μια γάτα.

10 βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελληνικές χερσαίες χελώνες

όπως δημοσιεύθηκαν στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στο Facebook

 • Οι χερσαίες χελώνες που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι κατοικίδιες και δεν επιτρέπεται το εμπόριό τους, όπως γίνεται με άλλα είδη χερσαίων χελωνών όπως είναι οι Leopard (Geochelone pardalis) ή οι Indian star (Geochelone elegans) κ.λ.π.
 • Κατ’ επέκταση ό,τι στοιχεία βρούμε για τη διατροφή χερσαίων χελωνών στο ίντερνετ (όσο αξιόπιστη κι αν μας φαίνεται η πηγή) ΔΕΝ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ελληνικών χερσαίων χελωνών οι οποίες είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ φυτοφάγες.
 • Οι χερσαίες χελώνες που διαβιούν στην Ελλάδα αναζητούν την τροφή τους μέσα από μια μεγάλη ποικιλία 200 διαφορετικών φυτών και τρέφονται κυρίως με άγρια χόρτα, τρυφερά φύλλα και αγριολούλουδα (χωρίς φυτοφάρμακα). ΟΧΙ με λαχανικά και φρούτα ή ζωική πρωτεΐνη.
 • Οι χερσαίες χελώνες θεωρούνται οι κατσίκες των ερπετών, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα τραφούν με οτιδήποτε τους δώσουμε ακόμη κι αν είναι βλαπτικό για αυτές. Άρα το ότι η χελώνα μας τρώει την μία ή την άλλη τροφή δεν είναι σοβαρή και αξιόπιστη ένδειξη ασφαλούς και κατάλληλης τροφής.
 • Η ζωή στην αιχμαλωσία αναγκάζει τα ζώα αυτά να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και να αλλάξουν τις συνήθειές τους με μη φυσικό τρόπο που αναπόφευκτα αυξάνει τα επίπεδα του στρες, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πολλές και διαφορετικές ασθένειες που δεν παρουσιάζουν στη φύση. Ως μη ειδικοί μπορεί και σίγουρα θα παραβλέψουμε ένα σύμπτωμα που παραπέμπει σε μία πολύ σοβαρή πάθηση.
 • Αν έχουμε ήδη μία χερσαία χελώνα (ή πολλές) σπίτι μας και το άρθρο αυτό μας ευαισθητοποιήσει για την προστασία τους ΔΕΝ αλλάζουμε απότομα τη διατροφή της (γίνεται σταδιακά για να μην της προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα) και δεν την απελευθερώνουμε μόνοι μας παρά μόνον την παραδίδουμε σε Κέντρο Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (Κ.Ε.Π.Ε.Α.Π.).
 • Πώς πιάνουμε σωστά μια χελώνα. Αν δούμε χελώνα να διασχίζει δρόμο καλό είναι να την βοηθήσουμε να περάσει απέναντι πάντοτε προς την κατεύθυνση προς την οποία ήδη κινούνταν.
 • Όταν μετακινούμε χελώνα την πιάνουμε χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη και με τα δύο χέρια τοποθετώντας τα δάκτυλά μας στα πλάγια της χελώνας ανάμεσα στα μπρος και πίσω πόδια. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην μας τραυματίσει και να μην μας πέσει (την τραυματίσουμε εμείς).
 • Αν η χελώνα είναι τραυματισμένη ή συμπεριφέρεται αφύσικα (δεν κινείται ή δεν κρύβεται στο καβούκι της) την μαζεύουμε όπως περιγράψαμε παραπάνω, την τοποθετούμε σε χαρτοκιβώτιο με μπόλικες εφημερίδες στον πάτο για να απορροφήσουν τα ούρα της (όταν στρεσάρονται τα ζώα αυτά ουρούν) και την παραδίδουμε άμεσα σε ένα ΚΕΠΕΑΠ.
 • Θυμόμαστε πάντα ότι η χελώνα που βρήκαμε δεν είναι δική μας για να την κρατήσουμε (το ίδιο εξηγούμε και στα παιδιά μας) και ότι η στέρηση κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας ισοδυναμεί με βάναυση κακοποίηση όσο αγαθές κι αν ήταν οι αρχικές μας προθέσεις.

Αν βρεθείς στην Πελοπόννησο, κοντά στους Γαργαλιάνους, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Αξίζει να γνωρίσεις από κοντά την δουλειά που γίνεται και φυσικά τους ανθρώπους που με τόση αγάπη φροντίζουν τα άγρια ζώα που έχουν ανάγκη.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

 1. Μα τι υπέροχο και σωστό άρθρο, μπράβο για την ενημέρωση Μάγδα! Οι χελώνες είναι πανέμορφα, ήσυχα και άκακα πλάσματα τα οποία μόνο φόβο αισθάνονται. Συναντάω αμέτρητες χελώνες καθώς βρίσκομαι σε ποδηλατικά μονοπάτια στα βούνα, και πάντοτε φροντίζω να τις βγάζω μέσα απ’ τα μονοπάτια για να μην τις πατήσει κατά λάθος κανείς.

  Βέβαια πάντα με τρομάζουν όταν κάνω διάλειμμα και κάθομαι, γιατί πάντα πιστεύω πως είναι φύδι αυτό που ακούγεται, και πάντα είναι μια χελώνα η οποία με κοιτάει, την κοιτάω, και απλά βάζει το κεφάλι μέσα και εξαφανίζεται στο καβούκι της χεχε

 2. Τις αγαπώ τις χελώνες. Στο εξοχικό μας βρίσκουμε πάρα πολλές κάθε χρόνο. Και παρόλα αυτά συνεχίζω να τρομάζω σε κάθε τους κίνηση, καθώς κι εγώ είμαι σίγουρη ότι είναι φίδι. Χαχαχαχα!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!