Η Γιαπωνέζα Marie Kondo θεωρείται στις μέρες μας η γκουρού της οργάνωσης. Το βιβλίο της Σπίτι σε τάξη-Ζωή σε τάξη είναι παγκόσμιο best seller. Υπόσχεται πως θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τη μαγεία της τακτοποίησης και φαίνεται πως δεν είναι λίγοι αυτοί που το επιβεβαιώνουν.
Μετά από αρκετά βιβλία κι μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά στο Netflix, φαίνεται όμως πως έλειπε ένα ακόμη, τολμηρό θα έλεγα, βήμα. Η Marie Kondo και η εικονογράφος Salina Yoon έγραψαν ένα παιδικό βιβλίο, με θέμα -Τι άλλο; Αυτή την ιστορία που πονάει όλους τους γονείς- την τακτοποίηση του παιδικού δωματίου. Το βιβλίο Κίκι & Ζακ, η μαγεία της φιλίας, κυκλοφορεί φυσικά και στην Ελλάδα, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Η ιστορία του βιβλίου
Η Κίκι και ο Ζακ ειναι δύο πολύ καλοί φίλοι, αλλά διαφέρουν σε πάρα πολλά. Στην Κίκι αρέσει να μαζεύει πράγματα. Στον Ζακ αρέσει να τα τακτοποιεί. Αλλά όταν τα πράγματα γίνουν εμπόδιο, θα μπορέσουν οι δυο τους να κάνουν χώρο γι’ αυτό που τους δίνει χαρά -τη φιλία τους;

Για τους γονείς, τους περισσότερους τουλάχιστον, η τακτοποίηση του παιδικού δωματίου είναι ένα τεράστιο αγκάθι. Τις περισσότερες φορές, αυτό που ξεκινάει ως μια παρότρυνση (“Παιδιά, ώρα να μαζέψετε το δωμάτιό σας!“), καταλήγει σε καυγά, γκρίνια, παράπονα, φωνές, διαμαρτυρίες και από τις δύο πλευρές (τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι).
Φαίνεται όμως πως η μαμά Marie Kondo έχει άλλη άποψη. Αξιοποιώντας τη βοήθεια της Κίκι και του Ζακ, που πρωταγωνιστούν στην ιστορία της, θέλει να δείξει στα παιδιά πως η τακτοποίηση του δωματίου, δεν έχει να κάνει με την υποχρέωση και την υπευθυνότητα που απαιτούν οι γονείς να δείχνουν τα παιδιά. Μέσα από μια απλή και χαριτωμένη ιστορία, που αναδεικνύει τη δύναμη της φιλίας, η Kondo εστιάζει στην ηρεμία, στην ομορφιά και στην χαρά που μας προσφέρει ο χώρος που ζούμε, όταν είναι οργανωμένος και τακτοποιημένος.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε είναι ιδανικό για πιο μικρά παιδιά (3-6 ετών). Στην ίδια λογική και η εικονογράφηση, με τα έντονα χρώματα να κυριαρχούν, αλλά και η επιλογή, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του βιβλίου, ενός σκίουρου (Κίκι) και μιας κουκουβάγιας (Ζακ).
Θα επηρεάσει άραγε η γκουρού της τακτοποίησης τα παιδιά, όπως το έχει πετύχει με χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο; Σίγουρα το εγχείρημα είναι τολμηρό, αλλά νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε και τίποτα, έτσι δεν είναι; Αν μάλιστα ακολουθείτε ή σκοπεύετε να ακολουθήσετε κι εσείς την μέθοδο ΚονΜαρί, τότε θα γίνετε το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σας.
Εγώ πάντως, χρειάζομαι επειγόντως την βοήθειά της. Εσείς;
Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο, αφού διαβάσετε κι ένα μικρό απόσπασμα, πατώντας εδώ.

Λίγα λόγια για την μέθοδο ΚονΜαρί
Η μέθοδος ΚονΜαρί είναι ένας απλός, έξυπνος κι αποτελεσματικός τρόπος για να εξαφανίσουμε την ακαταστασία. Η Marie Kondo μας ζητά να αναγνωρίσουμε τον στόχο μας, να σκεφτούμε προσεκτικά και να απαντήσουμε σε μια ερώτηση “Αυτό το αντικείμενο μου δίνει χαρά;“. Αν ναι το κρατάμε. Αν όχι, το ανακυκλώνουμε, το χαρίζουμε, το πουλάμε, ή φυσικά το πετάμε. Η επιλογή των πραγμάτων με κριτήριο το τι μας δίνει χαρά, είναι το πιο σημαντικό βήμα όσον αφορά την τακτοποίηση. Σκεφτείτε το λιγάκι!
Πρώτα πετάξτε τα άχρηστα. Αναζητήστε την τελειότητα, οργανώστε τον χώρο σας σχολαστικά, ταξινομήστε ανά κατηγορία, ορίστε έναν χώρο για κάθε πράγμα. Η τακτοποίηση είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός και η μέθοδος ΚονΜαρί υπόσχεται πως η ζωή μας θα αλλάξει θεαματικά.
Ακόμη πάντως κι αν διαφωνούμε σε σημεία (θα έχετε ακούσει για την άποψή της για των αριθμό των βιβλίων που πρέπει να έχουμε στην βιβλιοθήκη μας), θα έλεγα πως αξίζει να κάνουμε έστω μια προσπάθεια και να εφαρμόσουμε αυτά που μας ταιριάζουν. Δεν είναι λίγα άλλωστε αυτά που συσσωρεύουμε και μας βαραίνουν καθημερινά. Τα χρειαζόμαστε πραγματικά;
NO COMMENT