READING

Ένα διαφορετικό βιβλίο για την διαφορετικότητα και...

Ένα διαφορετικό βιβλίο για την διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη!

Το βιβλίο Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ. Ιστορίες της Ρεματιάς, ιστορίες του κόσμου όλου της Χρύσας Καραμήτρου κυκλοφορεί από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες. Δεν είναι απλώς ένα ακόμη καλό παιδικό βιβλίο για την αποδοχή του διαφορετικού και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Είναι μια έξυπνη και όμορφη αλληγορική ιστορία που πατά στην ανάγνωση της ζοφερής κοινωνικής πραγματικότητας, την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και στον τόπο μας.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ο Σαν Αλ Σουρ, ένας νεαρός παπαγάλος, αναγκάζεται να αφήσει την πατρίδα του και να φτάσει με κόπους και βάσανα στη Ρεματιά. Το τροπικό δάσος που μεγάλωσε έχει πια καταστραφεί από τους ανθρώπους και τον πόλεμο. Το μόνο που ζητά ο νεαρός πρόσφυγας είναι να ξεκινήσει μια νέα, ήρεμη ζωή στην όμορφη Ρεματιά.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της, όμως, δεν βλέπουν με θετικό μάτι αυτήν την ιδέα. Του φέρονται επιφυλακτικά και αρνητικά, με την εξαίρεση της Κοκτώ Ντεκαοκτώ. Η δυναμική δεκαοχτούρα στέκεται από την πρώτη στιγμή με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα δίπλα στον Σαν Αλ Σουρ, δίχως να νοιάζεται για την εχθρότητα των άλλων, η οποία στρέφεται και εναντίον της.


Οι χαρακτήρες που πλάθει η Καραμήτρου εκπροσωπούν γνώριμες φιγούρες και ρόλους. Η δικαστής Κουκουβάγια, ο εισαγγελέας Γκιώνης και η αστυνόμος Τυτώ αντιπροσωπεύουν τους εξουσιαστικούς θεσμούς που δίνουν τον κυρίαρχο τόνο μιας καταπιεστικής και φοβικής κοινωνίας. Ο Τσίφτης και το Ξεφτέρι είναι οι νταήδες που αναπαράγουν το φόβο, με τσαμπουκάδες και απειλές. Πλάι τους στέκονται, αδιάφοροι και κλεισμένοι στους ατομικούς τους κόσμους, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Ρεματιάς.

Η εμφάνιση του “ξένου” και η σθεναρή του υπεράσπιση από την Κοκτώ, την έτσι κι αλλιώς “διαφορετική” και περιθωριοποιημένη δεκαοχτούρα, αναστατώνει τη φαινομενική ηρεμία της μικρής κοινότητας. Όλοι κι όλες υποχρεώνονται να πάρουν θέση, να δοκιμάσουν τα όρια των επιχειρημάτων τους, να ξαναδούν την ίδια τους τη ζωή, να σκεφτούν!

Η Καραμήτρου δε διστάζει να αναδείξει σε ένα παιδικό βιβλίο την αξία της συλλογικής διαβούλευσης, να σχολιάσει στάσεις και συμπεριφορές, να υπογραμμίσει τον ουσιαστικό ρόλο των συλλογικοτήτων στη μεταστροφή ενός συντηρητικού και ξενοφοβικού κλίματος που τείνει να κυριαρχήσει. Το βιβλίο της, με καλοδουλεμένους χαρακτήρες, έξυπνους διαλόγους και ενδιαφέρουσα πλοκή, είναι ένα πολιτικό βιβλίο για παιδιά. Μιλά με απλό, ζωντανό και ευφάνταστο τρόπο για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις προκαταλήψεις, αλλά και την αξία της αλληλεγγύης, του αγώνα ενάντια στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, της ενεργητικής δράσης για μια καλύτερη κοινωνία για όλους.

Άκρως επίκαιρο, σε μια εποχή έξαρσης της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, το βιβλίο της Καραμήτρου δίνει μια νότα αισιοδοξίας: για τη δυνατότητα της ομαλής ένταξης των ποικίλων Σαν Αλ Σουρ που καταφτάνουν στην Ρεματιά μας, για την αποτελεσματικότητα της σθεναρής αντίστασης των “διαφορετικών” Κοκτώ Ντεκαοκτώ, για τις πραγματικές προοπτικές μιας ελεύθερης και δίκαιης κοινωνίας, μέσα από τη συλλογική δράση όλων μας.

Το βιβλίο εικονογραφεί εξαιρετικά η Κατερίνα Χαδουλού με τους περίπου αυτοτελείς πολύχρωμους ζωγραφικούς πίνακες ανά δισέλιδο, που ζωντανεύουν μοναδικά τον κόσμο της Ρεματιάς.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με προτάσεις προς τους εκπαιδευτικούς για την αξιοποίησή του στην τάξη, μέσα κυρίως από τεχνικές δράματος/θεάτρου.


Βρείτε περισσότερες προτάσεις βιβλίων εδώ.


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!