READING

Και ξαφνικά… διακοπές με παιδιά στην εφηβεία...

Και ξαφνικά… διακοπές με παιδιά στην εφηβεία

Οργανώνεις τις διακοπές σου, κάνεις σχέδια, όνειρα και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι πρέπει να κάνεις διακοπές με παιδιά στην εφηβεία.

Αρχικά ίσως νιώσετε ένα σοκ (σαν να ήρθε λίγο απότομα αυτή η αλλαγή). Μπορεί και να θυμώσετε, να στεναχωρηθείτε, να νιώσετε ότι κάτι πήγε στραβά και από την δική σας την πλευρά. Ένα είναι σίγουρο: δεν έχει συμβεί μόνο στο δικό σας παιδί. Το ζήσαμε κι εμείς φέτος για πρώτη φορά.

Τα παιδιά στην εφηβεία αλλάζουν και αυτή η αλλαγή έρχεται ξαφνικά, είναι τεράστια, θέλει υποχωρήσεις και αρκετή κατανόηση, ειδικά αν είστε όπως εμείς, μια οικογένεια που ταξιδεύει από όταν τα παιδιά ήταν ακόμη μωρά στο καρότσι. Το παιδί σας μπορεί να μη θέλει να πηγαίνει κάθε μέρα για μπάνιο γιατί βαριέται ή νιώθει κουρασμένο, δεν θα είναι διατεθειμένο να ξυπνά νωρίς για να κάνετε εκείνη την πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή που οργανώνατε εδώ και καιρό. Μπορεί ακόμη να μην το ικανοποιεί απολύτως τίποτα από την εκδρομή που σχεδιάσατε και να προτιμήσει να περιμένει στο αυτοκίνητο.

Όλα αυτά -κι ακόμη περισσότερα- είναι φυσιολογικά. Δεν θα μείνει για πάντα έτσι η κατάσταση. Ο σπόρος της αγάπης για τα ταξίδια έχει φυτευτεί κι απλά περνάει μια περίοδο με δυσκολίες. Εσείς συνεχίστε να οργανώνετε ταξίδια, γιατί υπάρχουν οι τρόποι να “επιβιώσετε” από αυτή την νέα πραγματικότητα και να περάσετε καλά παρέα με το εφηβάκι σας.

Αλλάξτε τα ωράριά σας

Τα παιδιά στην εφηβεία κοιμούνται πιο αργά το βράδυ και ξυπνάνε πιο αργά το πρωί. Αν τα αφήσεις να κοιμηθούν μπορεί και να ξυπνήσουν λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό. Διαμορφώστε λοιπόν ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Μπορείτε για παράδειγμα να ξεκινήσετε τη μέρα σας λίγο πιο αργά, δίνοντάς του χρόνο να κοιμηθεί περισσότερο, χωρίς όμως να χάσετε αυτά που είχατε σχεδιάσει. Ίσως καθιερώσετε το απογευματινό μπάνιο, ενώ συνηθίζατε να πηγαίνετε στην θάλασσα το πρωί. Μπορεί ακόμη και να περάσετε μια χαλαρή μέρα κάνοντας κάτι με τον/την σύντροφό σας, αφήνοντας το παιδί να κοιμηθεί, με τη συμφωνία ότι την επόμενη μέρα θα ξυπνήσετε λίγο πιο νωρίς για να κάνετε μια εκδρομή. Μη αρχίσετε τις απειλές και τις μπηχτές. Είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί ένταση και μπορεί όλο το πρόγραμμά σας να τιναχτεί στον αέρα.

Δώστε τους χρόνο

Με ένα παιδί στην εφηβεία τίποτα δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και χωρίς καμία προειδοποίηση. Μπορεί να ασχολούνται με κάτι που είναι σημαντικό (για αυτά πάντα θα είναι σημαντικό, μη βγάζετε την δική σας μεζούρα στην φόρα), μπορεί να μιλάνε με τους φίλους τους στο τηλέφωνο, μπορεί να έχουν αφοσιωθεί σε κάτι τόσο πολύ που κυριολεκτικά νιώθουν ότι δεν μπορούν να το αφήσουν για κανέναν απολύτως λόγο. Ο χρόνος λοιπόν θα βοηθήσει να προετοιμαστούν, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι θα τηρηθεί και στο λεπτό. Η καλή διάθεση από την πλευρά μας είναι απαραίτητη.

Συζήτηση

Με τα παιδιά μας μιλάμε και συζητάμε για τόσο πράγματα από όταν είναι πολύ μικρά. Γιατί λοιπόν να μην το κάνουμε και τώρα; Ίσως είναι πιο δύσκολο, γιατί δεν θα έχουν πάντα την διάθεση να μας ακούσουν. Από την δική μου εμπειρία μπορώ να σας πω ότι κάθε φορά που δεν κινήθηκα επιθετικά, επικριτικά και με διάθεση να τα τουμπάρω ώστε να γίνει το δικό μου, η συνεργασία μας ήταν τέλεια. Και τις περισσότερες φορές τα παιδιά συνεργάστηκαν μαζί μου άψογα. Ίσως σε αυτή την φάση της ζωής τους πρέπει να συζητήσουμε και να τα ακούσουμε λίγο περισσότερο. Μπορεί να έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό, ώστε να περάσουμε όλοι μαζί καλά.

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν στο σήμερα

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όσο κι αν μας εκνευρίζει το κινητό στο χέρι τους, είτε μιλάνε με φίλους, είτε παίζουν κάποιο παιχνίδι, αυτός είναι ο κόσμος των παιδιών που μεγαλώνουν σήμερα κι όχι πριν 30 χρόνια που εμείς είμασταν σε αυτήν την ηλικία. Εννοείται πως οι διακοπές είναι για να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί, εννοείται πως θέλουμε να γνωρίσουμε νέα μέρη, αλλά τα παιδιά στην εφηβεία έχουν ανάγκη να παίξουν, να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, να στείλουν φωτογραφίες στο chat που έχουν, να μάθουν τα νέα τους κτλ. Εσείς δεν θα πιάσετε το κινητό να δείτε τα mail σας; Δεν θα ανοίξετε το Facebook ή το Instagram για να ποστάρετε κάτι; Ίσως βοηθήσει να ορίσετε χρόνο για την οθόνη (χωρίς φωνές και αυστηρούς κανόνες, έχουμε όλο τον χειμώνα να δώσουμε τέτοιες μάχες), ή να συμφωνήσετε πως μόνο αν βρεθείτε σε χώρο με δωρεάν wi-fi θα περάσετε λίγη ώρα στο κινητό. Αυτό θα το καθορίσετε εσείς με βάση τις ανάγκες και το πρόγραμμα της οικογένειάς σας.

Οι τέλειες διακοπές

Ίσως έχει έρθει αυτή η εποχή που τα παιδιά σας δεν συγκινούνται “απλώς” με μια πεζοπορία σε ένα φαράγγι, ίσως το να δείτε ένα ακόμη νησί είναι αδιάφορο, ίσως ένα ακόμη Μουσείο να μην έχει τίποτα καινούριο να τους προσφέρει. Να πούμε καταρχάς ότι αυτά δεν ισχύουν. Κάθε ταξίδι είναι μοναδικό και κανένα Μουσείο δεν είναι ίδιο. Η εφηβεία όμως είναι η εποχή των έντονων συγκινήσεων, της περιπέτειας, της εξερεύνησης, είναι η εποχή που δεν σε χωρά ο κόσμος που ξέρεις και θέλεις περισσότερα. Για εμάς και τα παιδιά μας, για παράδειγμα, ο στόχος και αυτό που τα ενθουσιάζει τα τελευταία χρόνια είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό. Θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο, να πάρουν το διαβατήριό τους και να πάνε σε μέρη άγνωστα, να ακούσουν διαφορετικές γλώσσες και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Θέλουν να ταξιδέψουν με τεράστια λαχτάρα στο εξωτερικό, μαζεύουν χρήματα, ψάχνουν αξιοθέατα, βλέπουν ταξιδιωτικές εκπομπές και ονειρεύονται.

Το ευχάριστο είναι ότι, ακόμη, μας θέλουν μαζί τους σε όλα τα ταξίδια που ονειρεύονται. Κι αυτό μας δίνει δύναμη και υπομονή να σχεδιάσουμε ακόμη περισσότερα ταξίδια με τα έφηβάκια μας.


Κλείσε τα εισιτήρια για το επόμενο ταξίδι σου στο εξωτερικό μέσα από το Κάθε μέρα γονείς.

Διάβασε κι αυτό

Πώς θα οργανώσετε ένα 6ήμερο ταξίδι με παιδιά στο Παρίσι

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!