READING

Πώς θα οργανώσετε ένα 6ήμερο ταξίδι στο Παρίσι με ...

Πώς θα οργανώσετε ένα 6ήμερο ταξίδι στο Παρίσι με παιδιά

Ένα 6ήμερο ταξίδι στο Παρίσι με παιδιά μπορεί να ακούγεται τρομακτικό. Ειδικά αν είναι η πρώτη τους φορά στο εξωτερικό.

Αυτά που πρέπει να οργανώσετε είναι αρκετά, πιστέψτε με όμως είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε. Εδώ θα βρείτε συμβουλές από την έκδοση διαβατηρίων και τα εισιτήριά σας, μέχρι το φαγητό που θα φάτε.

Διαβατήριο

Το Παρίσι βρίσκεται στην Ευρωπαική Ένωση, άρα εσείς μπορείτε να ταξιδέψετε με την ταυτότητά σας, εφόσον έχει όλα σας τα στοιχεία και με λατινικούς χαρακτήρες. Αν λοιπόν για κάποιο λόγο κυκλοφορείτε τα τελευταία 30 χρόνια με παλιά ταυτότητα, ήρθε η ώρα να την αλλάξετε.

Τα παιδιά που είναι μικρότερα από 13 ετών, μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με διαβατήριο. Η διαδικασία είναι απλή. Αφού καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα έχετε σε μερικές μέρες το διαβατήριο στα χέρια σας. Εμείς εκδώσαμε το διαβατήριο του παιδιού στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου. Όλη η διαδικασία κράτησε 5 μέρες, καθώς μεσολαβούσε και το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την έκδοση διαβατηρίου για μικρό παιδί.

Αεροπορικά εισιτήρια

Πλέον το να πετάξεις με αεροπλάνο στο εξωτερικό μπορεί να είναι πιο φθηνό από το να πας οικογενειακώς με καράβι και αυτοκίνητο σε ένα νησί των Κυκλάδων. Από την δική μας εμπειρία μπορώ να σας πω 2 πράγματα: διαλέξτε προσεκτικά την εποχή που θέλετε να ταξιδέψετε και κλείστε το εισιτήριό σας όσο πιο νωρίς μπορείτε.

Για το Παρίσι οι μήνες Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος είναι high season. Αυτό σημαίνει ότι όλα είναι πιο τσιμπημένα, σε μια πόλη που ούτως ή άλλως για τα ελληνικά πορτοφόλια μπορεί να φανεί ακριβή. Αν ταξιδέψετε Οκτώβριο – Νοέμβριο, ή Φεβρουάριο – Μάρτιο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε καλύτερες τιμές.

Αν όμως έχετε πολύ συγκεκριμένες μέρες που μπορείτε να πάρετε άδεια, ή να λείψουν τα παιδιά από το σχολείο, τότε ενδέχεται να πέσετε στην τουριστική σεζόν. Η λύση λοιπόν είναι να αναζητήσετε το εισιτήριό σας εγκαίρως και να το κλείσετε, ακόμη κι αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε 9 μήνες από τώρα. Θα μου πείτε “κι αν γίνει κάτι και δεν μπορώ να ταξιδέψω;“. Γι’ αυτό αρκετές αεροπορικές σας δίνουν την επιλογή ενός Flex εισιτηρίου, που με μια μικρή επιπλέον χρέωση μπορείτε να τροποποιήσετε τις ημερομηνίες της πτήσης σας.

Εμείς επιλέξαμε να ταξιδέψουμε με την Aegean Airlines. Κλείσαμε το εισιτήριό μας Οκτώβριο, όταν η εταιρία έτρεχε μια προσφορά με 70% έκπτωση σε όλες τις πτήσεις εξωτερικού, για να ταξιδέψουμε τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς. Έτσι γλιτώσαμε σχεδόν 500€ μόνο στα αεροπορικά εισιτήρια. Η Aegean σας δίνει επίσης την δυνατότητα να αναζητήσετε low fare πτήσεις έως και 11 μήνες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού σας. Οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε τα πιο οικονομικά εισιτήρια.

Να θυμάστε!

  • Κατά την κράτηση του εισιτηρίου σας, φροντίστε να γράψετε όλα τα στοιχεία σας σωστά, με λατινικούς χαρακτήρες, όπως αναγράφονται στα ταξιδιωτικά σας έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο).
  • Οι αεροπορικές εταιρίες είναι πολλές και σίγουρα θα βρείτε οικονομικά πακέτα στις περισσότερες από αυτές. Μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στο Skyscanner για να δείτε όλες τις διαθέσιμες προσφορές.
  • Τα παιδιά μέχρι 2 ετών ταξιδεύουν δωρεάν, αλλά τα παιδιά άνω των 12 ετών πληρώνουν εισιτήριο ενήλικα.
  • Προσπαθήστε να μην ταξιδεύετε με βαλίτσα, γιατί αυξάνει το κόστος του εισιτηρίου. Προτιμήστε μια χειραποσκευή και αποσκευή στην καμπίνα, φροντίζοντας να έχει όμως τις προβλεπόμενες διαστάσεις. Αυτό θα το τσεκάρετε με την αεροπορική εταιρία που θα επιλέξετε.
  • Για να γλιτώσετε χρόνο επιλέξτε, εφόσον δεν έχετε βαλίτσα, να κάνετε το check in ηλεκτρονικά.
  • Αν ταξιδεύει ένας από τους δύο γονείς με τα παιδιά, φροντίστε να έχετε μαζί σας μεταφρασμένο και επικυρωμένο ένα έγγραφο από τον άλλο γονέα, που δηλώνει ότι σας επιτρέπει να ταξιδέψετε με τα παιδιά. Δεν είναι σίγουρο ότι θα σας ζητηθεί, αλλά αν δεν το έχετε μπορεί και να σας δημιουργήσουν θέμα κατά τον έλεγχο.

Διαμονή

Μεγάλο θέμα, καθώς μπορεί να επισκέπτεστε μια πόλη για πρώτη φορά και να μην γνωρίζετε πού ακριβώς βολεύει να μείνετε. Ειδικότερα για το Παρίσι, που τα τελευταία χρόνια έχει την φήμη ότι δεν είναι όσο ασφαλές ήταν, υπάρχει ένα μεγαλύτερος προβληματισμός.

Προτιμήστε να μείνετε όσο πιο κεντρικά μπορείτε, σε κατάλυμα που έχει κοντά του στάση του μετρό. Τα προάστια του Παρισιού δεν είναι όλα οικιστικές ζώνες. Έτσι, σε αντίθεση με το κέντρο της Αθήνας, που θεωρείται πιο υποβαθμισμένο από άλλες περιοχές, το κέντρο του Παρισιού είναι πιο ασφαλές, με καλή συγκοινωνία, ανοιχτά μαγαζιά μέχρι αργά το βράδυ κτλ

Ασφαλείς κι επικίνδυνες περιοχές στο Παρίσι

Το Παρίσι χωρίζεται σε 20 διαμερίσματα. Τα πιο ασφαλή διαμερίσματα για να μείνεις θεωρούνται αυτά που καλύπτουν το κέντρο (1, 2, 4, 5, 6, 7 και 8). Ασφαλές διαμέρισμα θεωρείται φυσικά και το 16ο, ένα από τα πιο πλούσια της πόλης. Το 3ο και 9ο διαμέρισμα, πολύ κεντρικά όπως βλέπετε παρακάτω στον χάρτη, θεωρούνται ασφαλή, με εξαίρεση ορισμένα δρομάκια που θέλουν λίγη προσοχή, ειδικά κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα διαμερίσματα 10, 11, 12 και 15 θέλουν προσοχή κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Σε όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα ο βαθμός επικινδυνότητας ανεβαίνει, με τα διαμερίσματα 18, 19 και 20 να είναι τα πιο επικίνδυνα.

Το δικό μας ξενοδοχείο ήταν μερικά βήματα από την στάση Porte de Clignancourt (18ο διαμέρισμα), μια περιοχή την οποία όμως ΔΕΝ προτείνω σε οικογένειες. Νιώθω πως η περιοχή ήταν ένα από τα λάθη που κάναμε κατά την επιλογή του ξενοδοχείου. Δεν ζήσαμε κάποια άσχημη εμπειρία, για τα παιδιά όμως, ήταν μια εικόνα του Παρισιού που δεν την περίμεναν. Νομίζω πως κυρίως τους στεναχώρησε, παρά τους τρόμαξε (αρκετοί άστεγοι στον δρόμο, μικροαπατεώνες που προσπαθούσαν να μας πουλήσουν κάτι, βλέμματα περίεργα -ειδικά προς εμένα που ήμουν η γυναίκα της παρέας κτλ)

Βγάλτε χάρτες, ρωτήστε φίλους, δοκιμάστε την διάρκεια των αποστάσεων από διαφορετικά σημεία με το gps. Το ότι μια περιοχή θεωρείται “κόκκινη” δεν σημαίνει ότι δεν έχει κομμάτια απόλυτα ασφαλή. Δεν θέλω να σας τρομάξω, θέλω να περάσετε καλά και να απολαύσετε το ταξίδι σας. Αυτό λοιπόν είναι ένα κομμάτι στον σχεδιασμό του ταξιδιού σας στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο κάνοντας την έρευνά σας.

Τι να προσέξω κατά την κράτησή μου

Και εδώ ισχύει η αρχή κλείνω την διαμονή μου νωρίς, αφού διαλέξω αν θα μείνω σε ξενοδοχείο ή airbnb. Κλείνοντας εγκαίρως την διαμονή σας, αυξάνετε και την πιθανότητα να βρείτε προσφορές και οικονομικά καταλύματα στην περιοχή που ψάχνετε.

Φίλοι μας που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Παρίσι και επέλεξαν aibnb, βρέθηκαν με μια ωραία ακύρωση από τον οικοδεσπότη μερικές μόλις μέρες πριν το ταξίδι τους. Κι αν αυτό θα ήταν ένα ρίσκο που μπορεί να το έπαιρνα αν ταξίδευα μόνη μου, με τα παιδιά τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά. Γι’ αυτό και κλείσαμε δωμάτια μέσα από την Booking.

Αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν αρνητικά τα ξενοδοχεία στο Παρίσι. Για εμάς το βασικό ήταν να προσφέρει πρωινό (κάτι που το πληρώνεις εξτρά), να έχει δικό του μπάνιο (πολλά έχουν μπάνιο κοινόχρηστο), να έχουμε διπλανά δωμάτια με τα παιδιά (γιατί δεν έβρισκα πουθενά 4κλινο) και να βρίσκεται κοντά στο μετρό. Προσέξτε όμως και το μέγεθος του δωματίου, αν έχει ψυγείο και ντουλάπα για τα ρούχα σας. Μπορεί να θέλετε ένα δωμάτιο μόνο για να κοιμηθείτε το βράδυ, αλλά είναι βασικό να έχετε ένα ψυγείο για να βάλετε μια σαλάτα, ένα σνακ, λίγο δροσερό νερό, ή μια ντουλάπα για να κρεμάσετε τα ρούχα σας. Όπως καταλαβαίνετε το δωμάτιό μας δεν ήταν η καλύτερη επιλογή, ειδικά σε σχέση με το κόστος τους.

Μετακινήσεις

Απαραίτητο εργαλείο για τις μετακινήσεις σας είναι το gps. Με το κινητό στο χέρι βρίσκονται 8 στους 10 τουρίστες, ψάχνοντας την καλύτερη και πιο γρήγορη διαδρομή.

Το Παρίσι διαθέτει μετρό, τραμ, λεωφορεία, προαστιακό, ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια που νοικιάζεις με την ώρα. Εμείς βλέπαμε κάθε φορά στο gps ποια ήταν η προτεινόμενη διαδρομή και επιλέγαμε αυτή που θέλαμε ανάλογα με τον χρόνο αλλά και την διάθεσή μας. Για παράδειγμα το λεωφορείο είναι ένας ωραίος τρόπος να δεις πολλές γωνιές του Παρισιού. Και είναι πιο οικονομικό από το Hop on Hop off τουριστικό λεωφορείο.

Για τις μετακινήσεις σας στην πόλη συμφέρει να βγάλετε την κάρτα Paris Visite. Αυτή θα σας καλύψει για απεριόριστες διαδρομές σε όλο το κέντρο (ζώνη 1-3), με όλα τα μέσα. Αν όμως σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε για την Disneyland ή την διαδρομή σας από το αεροδρόμιο, τότε θα χρειαστείτε την κάρτα που καλύπτει τις ζώνες 1-5. Το κόστος για 5μερη κάρτα, για τις ζώνες 1-3, κοστίζει 30,10€ για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών και 15,05€ για παιδιά κάτω των 12 ετών. Η διάρκεια της κάρτας μπορεί να είναι και μονοήμερη ή τριήμερη. Είναι βασικό να δείτε τα κόστη των εισιτηρίων μεμονωμένα και πού σκοπεύετε να κινηθείτε πριν επιλέξετε την κάρτα σας.

Στην δική μας περίπτωση για παράδειγμα υπολογίσαμε με βάση τις μέρες που θα μέναμε και τα μέρη που θα βλέπαμε ότι συνέφερε περισσότερο να βγάλουμε την 5μηερη κάρτα Paris Visite για τις ζώνες 1-3 και ξεχωριστά τα εισιτήρια από και προς την Disneyland. Επίσης, επιλέξαμε να μετακινηθούμε με ταξί από και προς το αεροδρόμιο, το οποίο κλείσαμε μέσα από την Booking (το συνολικό κόστος ήταν 96€).

Πολλοί θα σας πουν να μην χρησιμοποιείτε το μετρό ή τον προαστιακό γιατί είναι επικίνδυνα. Ναι, κυκλοφορούν πορτοφολάδες, όπως και στην Αθήνα όμως. Γενικά υπάρχει αρκετός κόσμος στο μετρό, αλλά και πάλι, ανάλογα με την περιοχή που μένετε και τις ώρες που κυκλοφορείτε, αλλάζει και ο βαθμός επικινδυνότητας. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να μην αγοράσετε τα δήθεν πιο φθηνά εισιτήρια που θα σας πουλήσουν στις εισόδους των σταθμών. Είναι απάτη και θα χάσετε τα λεφτά σας, καθώς δεν περνάνε από τα μηχανήματα (ήταν ένα από τα πράγματα για τα οποία μας προειδοποίησαν από το ξενοδοχείο).

Την κάρτα θα την βγάλετε όταν φτάσετε στο Παρίσι, είτε από το αεροδρόμιο, είτε από ένα σταθμό μετρό. Ο υπάλληλος του σταθμού θα σημειώσει στην κάρτα την διάρκειά της κι εσείς θα γράψετε το ονοματεπώνυμο σας.

Αξιοθέατα

Στο Παρίσι θα συναντήσετε πολλές ουρές! Ένας τρόπος να τις αποφύγετε, διασφαλίζοντας ότι θα βρείτε εισιτήρια για όλα τα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε είναι να κλείσετε από την Ελλάδα τα εισιτήριά σας.

Βγάλτε λοιπόν ημερολόγιο! Μπείτε στις ιστοσελίδες των μουσείων, των αξιοθέατων και των πάρκων που θέλετε να επισκεφθείτε, δείτε τις μέρες και τις ώρες που είναι ανοικτά, υπολογίστε αποστάσεις από το ξενοδοχείο σας αλλά και μεταξύ τους και κλείστε το εισιτήριο, διασφαλίζοντας καταρχάς ότι θα βρείτε εισιτήρια και θα είστε έτσι στην ουρά που κινείται γρήγορα (δεν την γλιτώνετε την ουρά!). Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σε όλο τον κόσμο τα μουσεία είναι κλειστά κάποιες μέρες της εβδομάδας, για αυτό είναι σημαντικό να δείτε μέρες και ώρες λειτουργίας. Δεν θέλετε φαντάζομαι να είστε στο Παρίσι και να μην δείτε το Λούβρο…

Αναζητήστε προσφορές σε διάφορες ιστοσελίδες, όπου μπορείτε να συνδυάσετε για παράδειγμα, σε καλύτερη τιμή, μια κρουαζιέρα στον Σηκουάνα και 2 εισιτήρια για μουσεία.

Φαγητό

Πριν φτάσετε στο Παρίσι μπορείτε να βρείτε στο Google maps τα μαγαζιά που υπάρχουν κοντά στο ξενοδοχείο σας. Δείτε τι προσφέρουν και κάντε ένα προγραμματισμό γευμάτων (όσο γίνεται βέβαια) ειδικά αν συνοδεύετε παιδιά που δεν είναι εύκολα στις διαφορετικές γεύσεις. Στο Παρίσι υπάρχουν φυσικά όλες οι μεγάλες αλυσίδες fast food που υπάρχουν στην Ελλάδα κι ακόμη περισσότερες. Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια που σερβίρουν φαγητό από κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και τα bistro, brasserie όπου μπορείτε να δοκιμάσετε γαλλική κουζίνα και να απολαύσετε αυτόν τον παριζιάνικο αέρα που όλοι έχουμε λίγο ζηλέψει σε ταινίες και σειρές (Αυτή η Emily in Paris μας κατέστρεψε!).

Το τι θα επιλέξετε, θα καθορίσει και το κόστος. Στο Παρίσι φάγαμε τυλιχτό κεμπάπ σε συνοικιακό τούρκικο fast food και το πληρώσαμε 9€, φάγαμε όμως και κινέζικα noodles με 1,80€. Η γαλλική κουζίνα, ειδικά αν την δοκιμάσεις στα εστιατόρια του κέντρου είναι ακριβή. Ένα burger με κοτόπουλο (κανονικό κοτόπουλο πανέ βέβαια, όχι προψημένη “σόλα”) και πατάτες, μπορεί να κοστίσει και 23€, πιθανότατα και περισσότερο. Αν θέλετε λοιπόν να φάτε με λίγο παριζιάνικο αέρα, με θέα τον Πύργο του Άιφελ ή την Παναγία των Παρισίων, τουλάχιστον να προτιμήσετε ένα στο οποίο συχνάζουν ντόπιοι. Εκεί το φαγητό θα είναι σίγουρα καλύτερο από ένα εστιατόριο στο οποίο συχνάζουν μόνο τουρίστες.

Τα παιδιά μου, που δεν είναι και πολύ εύκολοι στις επιλογές φαγητού, το τόλμησαν και δοκίμασαν γαλλική κουζίνα. Τους άρεσε κιόλας! Δοκιμάσαμε ριζότο με μανιτάρια και… σαντιγί, beef bourguignon και φιλέ μινιόν με σως από κόκκινα φρούτα του δάσους.

Αν στο δωμάτιο σας έχετε ψυγείο, αναζητήστε το κοντινότερο super market, για να προμηθευτείτε σνακς, νερά, υλικά για σάντουιτς, φρούτα κ.α. ώστε να έχετε κάτι μαζί στην τσάντα σας. Παρότι και αυτά μου φάνηκαν ακριβά, είναι σίγουρο ότι θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα αν δεν αγοράζετε τα πάντα από το τουριστικό κέντρο στο οποίο θα κινείστε μέσα στην μέρα.

Ρούχα και αξεσουάρ

Το Παρίσι είναι μια πόλη που βλέπεις τις εποχές να αλλάζουν. Τον χειμώνα οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 1-11 βαθμούς και το καλοκαίρι από 12-24. Εμείς ταξιδέψαμε αρχές Απριλίου, είχαμε μια μόνο βροχερή μέρα και καθόλου κρύο. Δεν θα χρειαστείτε λοιπόν αυτή την εποχή πολύ ζεστά ρούχα. Πήραμε μαζί μας ό,τι φορούσαμε και στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Κάποιοι χρειάστηκαν και κοντομάνικα.

Καλό θα είναι όμως να έχετε μια ομπρέλα και αδιάβροχα, γιατί είναι πολύ πιθανό να βρέξει και μάλιστα πολύ δυνατά και ξαφνικά, ίσα ίσα για να γίνεται μούσκεμα. Πριν το ταξίδι μας προμηθεύτηκα αυτά τα αδιάβροχα poncho, που χωρούσαν στα ατομικά μας σακίδια και δεν έπιαναν καθόλου χώρο.

Αν ταξιδεύετε με μεγάλα παιδιά, μπορείτε όλοι να έχετε ένα σακίδιο πλάτης, για να κουβαλάτε χάρτες, οδηγούς, προσωπικά αντικείμενα, είδη που μπορεί να αγοράσετε στις βόλτες σας κ.α.. Καλό θα είναι να μην μεταφέρετε μαζί σας διαβατήρια, ταυτότητες, τα εισιτήρια επιστροφής και πολλά χρήματα. Προμηθευτείτε ένα τσαντάκι μέσης τύπου “μπανάνα” για να έχετε σε πιο ασφαλές σημείο τα χρήματά σας.

Πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων για να βάζετε το νερό σας και να μην αγοράζετε νερό από πλανόδιους πωλητές. Μπορεί να πληρώσετε το μικρό μπουκάλι μέχρι και 3€.

Το βασικό συστατικό, που θα κάνει αυτό και κάθε σας ταξίδι με τα παιδιά ξεχωριστό είναι η καλή διάθεση, το πρόγραμμα και η απόφαση ότι ταξιδεύετε με παιδιά και πρέπει να περάσουν όλοι καλά.


Δείτε κι αυτά


Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά, σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Τα έσοδα από τις αγορές σας βοηθούν στη συντήρηση του blog. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!