READING

Διαδικτυακό σεμινάριο δημιουργικής γραφής για παιδ...

Διαδικτυακό σεμινάριο δημιουργικής γραφής για παιδιά

Ξέρετε ποιος είναι ο εχθρός;” ρωτάει ο συγγραφέας James Patterson σε ένα σεμινάριό του. Και αμέσως απαντάει: “Αυτό” σηκώνοντας ψηλά μια ολόλευκη σελίδα χαρτί.

Το άγχος μπροστά στην άδεια σελίδα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. Συχνά τα μικρά παιδιά παραπονιούνται ότι δεν ξέρουν τι να γράψουν, από που να αρχίσουν ή πως να τελειώσουν ένα γραπτό. Κι όμως όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα τους.

Το καλό με τα παιδιά – σε αντίθεση με τους ενήλικες – είναι ότι δεν έχουν αποσυνδεθεί από τις εσωτερικές πηγές έμπνευσης και φαντασίας που διαπερνούν κάθε δημιουργικό άτομο. Τα υλικά είναι όλα εκεί. Αρκεί να σκύψουμε και να τα δούμε.

Στόχοι

Στόχος του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να απενοχοποίησουν το γράψιμο, να απελευθερώσουν τη φαντασία τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Η εμπιστοσύνη στις γλωσσικές τους δεξιότητες καθώς και η όξυνση των εκφραστικών τους δυνατοτήτων έρχονται ως συνεπακόλουθα των προηγουμένων.

Κεντρικό ζητούμενο είναι τα παιδιά να πετύχουν μέσα από την τριβή τους με τον γραπτό λόγο συναισθηματική πλήρωση και ψυχική ευφορία.

Δεσμεύσεις

Όλα τα παραδείγματα που δίνονται στο μάθημα θα είναι μέσα από πλαίσια αναφοράς οικεία προς τα παιδιά (κόμιξ, γνωστά βιβλία, σήριαλ, ταινίες, τραγούδια). Οι ασκήσεις δεν θα προκαλούν νευρικότητα στους συμμετέχοντες, αλλά γέλιο. Κανείς δεν θα κρίνεται για ό,τι γράφει ή για το πως το γράφει. Τα παιδιά θα πειραματιστούν με διάφορα είδη του γραπτού λόγου, με προτεραιότητα στην πεζογραφία. Ο βασικός στόχος είναι να εδραιωθεί κλίμα σύμπνοιας, αποδοχής και αλληλεγγύης.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 11.00 -12.00, από τις 25 Απριλίου μέχρι τις 20 Ιουνίου. Είναι σχεδιασμένο για παιδιά από τετάρτη μέχρι έκτη Δημοτικού. Εισηγητής του εργαστηρίου είναι ο Φώτης Δούσος. Για συμμετοχές και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6974040085 και στο e-mail fotis.dousos@gmail.com

Βρείτε περισσότερες προτάσεις στο Κάθε μέρα γονείς.

Μικρό βιογραφικό σημείωμα

Ο Φώτης Δούσος σπούδασε θεατρολογία στη Θεσσαλονίκη. Aσχολείται με τη σκηνοθεσία, το γράψιμο και τη διδακτική της δημιουργικής γραφής. Αυτό το διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα την τεχνική της νεοελληνικής πεζογραφίας. Το τελευταίο του βιβλίο Παβ ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια ήταν προτεινόμενο για τo βραβείo ΙΒΒΥ καθώς και για το βραβείο του περιοδικού ο Αναγνώστης. Το μότο του είναι: Nulla dies sina linea (καμία μέρα χωρίς γραμμή). Θεωρεί ότι η όρεξη για λογοτεχνία έρχεται με το γράψιμο και το διάβασμα!


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!