READING

35 +1 προτάσεις βιβλίων για παιδιά από 3 έως 13 ετ...

35 +1 προτάσεις βιβλίων για παιδιά από 3 έως 13 ετών

Ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3 βιβλία. Η χρονιά ξεκινάει με 35 +1 προτάσεις βιβλίων για παιδιά από 3 έως 13 ετών. Πρέπει να τα διαβάσετε!

Κλασικά κι αγαπημένα

Αν θέλετε να γνωρίσουν τα παιδιά κλασικά κείμενα και συγγραφείς, τότε σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις! Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προτείνουν Όσκαρ Ουάϊλντ και την κλασική ιστορία Το Φάντασμα του Κάντερβιλ διασκευασμένο από την Αγγελική Δαρλάση για παιδιά από 5 ετών. Και οι Εκδόσεις Μίνωας μας προτείνουν 8 αγαπημένες κλασικές ιστορίες με το βιβλίο Ένας κόσμος γεμάτος… Ντίκενς για παιδιά 7+ ετών.

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια από όταν την πρωτογνωρίσαμε, η ιστορία της όμως συνεχίζει να μαγεύει τους νεαρούς αναγνώστες. Η αγαπημένη Μαίρη Πόπινς επιστρέφει στις εκδόσεις Ψυχογιός με το βιβλίο Η Μαίρη Πόπινς ανοίγει την πόρτα (7+ ετών), για να επαναφέρει την τάξη και να χαρίσει λίγη μαγεία στους κατοίκους της Οδού Κερασιάς.

Θέλω όμως να δείτε και το κλασικό βιβλίο του αγαπημένου μας παραμυθά Roald Dahl Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας, το οποίο κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση, με “χρυσό” εξώφυλλο (για 9+ ετών). Ευκαιρία λοιπόν να το ξαναδιαβάσουμε!

Το πρώτο βιβλίο στην ιστορία της λογοτεχνίας του φανταστικού, όπου ο δράκος αποτελεί έναν συμπαθητικό χαρακτήρα και όχι μια απειλή, Ο απρόθυμος Δράκος του Kenneth Grahame μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (για 7+ ετών). Την απόδοση έχει κάνει η Μάρω Ταυρή.

Ο Δον Κιχώτης ή ο ιππότης που βγήκε από τα βιβλία για να αλλάξει τον κόσμο είναι το τελευταίο βιβλίο στην αγαπημένη σειρά Μικρά Μεγάλα Κλασικά (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ίριδας Σαμαρτζή. Με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό κείμενο, ο Παπαθεοδούλου μας αφηγείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, προσαρμοσμένο για μικρούς αναγνώστες (5+ ετών). Διαβάστε το! Είμαι σίγουρη πως στο τέλος ο συγγραφέας και η μοναδική εικονογράφηση της Σαμαρτζή θα σας παρασύρουν στο να αναζητήσετε και να διαβάσετε και το πρωτότυπο έργο.

Βιβλία γνώσεων

Αυτή η κατηγορία βιβλίων με έχει πραγματικά εντυπωσιάσει τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά ζηλεύω που δεν είχαμε κι εμείς τέτοια βιβλία ως παιδιά. Κυρίως όμως χαίρομαι γιατί επιτέλους φαίνεται να καταλαβαίνουμε πως γνώση δεν σημαίνει πλήξη!

Δείτε για παράδειγμα το βιβλίο Ο εγκέφαλός μας και πώς λειτουργεί, ένα εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων, που εξηγεί στα παιδιά πώς δουλεύει ο εγκέφαλός μας και πόσα πράγματα μπορεί να κατορθώσει. Αλλά και το βιβλίο Αυτός είναι ο κόσμος μας δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν ένα νοητό ταξίδι στον κόσμο και να γνωρίσουν 20 παιδιά με πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό τους. Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά 5+ ετών. Θα τα ξεχωρίσετε και για την φανταστική τους εικονογράφηση! Εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων, επίσης από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις.

Ακόμη και ανατομία ή μαθηματικά μπορεί να μάθουν τα παιδιά (και εμείς για να λέμε την αλήθεια) με τον πιο απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Αρκεί να διαβάσουμε το βιβλίο του Adam Kay Η δική μου ανατομία, τον απόλυτο οδηγό για το ανθρώπινο σώμα (10+ ετών) και το βιβλίο Μαθηματικά στο στοιχειωμένο σπίτι, του David A. Adler (8+ ετών).

Comics / Graphic novels

Αυτή η κατηγορία βιβλίων είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες. Είτε έχετε ένα παιδί που μόλις ξεκίνησε να διαβάζει μόνο του, είτε έχετε ένα παιδί στην εφηβεία. Είναι από τα βιβλία που δύσκολα θα βαρεθούν. Δείτε για παράδειγμα αυτή τη σειρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το Κουνέλι και Αλεπού. Ταξίδια με τον νου είναι μια σειρά κόμικς με δύο αξιολάτρευτους χαρακτήρες, που μιλά για την απλή μαγεία της πραγματικής φιλίας. Ιδανικό για παιδιά που θέλουν να διαβάσουν μόνα τους!

Αλλά και η σειρά βιβλίων του John Patrick Green InvestiGATORS Οι Σούπερ Πράκτορες (Εκδόσεις Άγκυρα), είναι εξαιρετική για παιδιά 7+ ετών που αγαπούν τις αστείες ιστορίες κατασκοπείας.

Η βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες παγκοσμίως, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για πρώτη φορά σε μορφή graphic novel. Το βιβλίο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής – Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός απευθύνεται σε παιδιά 9+ ετών.

Για παιδιά 3+ ετών

Ένας μπάμπουρας εισβάλει μέσα στην τάξη και διακόπτει το μάθημα γεωγραφίας. Έκπληξη, ενθουσιασμός, ανησυχία και πολλά Μπιζζζζ σε ένα υπέροχο βιβλίο, που ενθαρρύνει την έκφραση, την διαφορετικότητα, τον σεβασμό, από τον Άγγελο Αγγέλου, την ΄Έμη Σίνη και την Ντανιέλα Σταματιάδη (Εκδόσεις Ίκαρος).

Δύο νέα βιβλία προστίθενται στη σειρά μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, για να γνωρίσουν τα μικρότερα παιδιά την ιστορία της Φρίντα Κάλο και της Αμέλια Έρχαρτ. Η Key Books κυκλοφορεί ένα πολύ ωραίο βιβλίο από την Κωνσταντίνα Ντόμπρου με τίτλο Η Ηχώ. Η εξαιρετική εικονογράφηση του Φίλιππου Αβραμίδη θα σας παρασύρει σε έναν υπέροχο κόσμο, με κυρίαρχα το κόκκινο και το μπλε χρώμα, όπου τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς οι λέξεις φτιάχνουν τον υπέροχο κόσμο μας.

Για μεγαλύτερα παιδιά

Η τελευταία μαύρη γάτα του Ευγένιου Τριβιζα, ένα από τα κορυφαία έργα της παιδικής λογοτεχνίας, συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια από την πρώτη έκδοσή του. Αναζητήστε την σούπερ επετειακή έκδοση από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο!

Για παιδιά 9+ ετών, που αγαπούν την περιπέτεια και το μυστήριο τα δύο καινούρια βιβλία της Ειρήνης Μητροπούλου από τις Εκδόσεις Ίκαρος Φαντάσματα στο Γάτερβιλ και Ο υπερ-γατάσκοπος των δύο Ηπείρων, είναι εξαιρετικές επιλογές. Αξίζει να αναζητήσετε και τους προηγούμενους τίτλους της σειράς.

Στις Εκδόσεις Μίνωας θα βρείτε καινούριους τίτλους βιβλίων στη σειρά βιβλίων Νέμο του Davide Morosinotto και Σέρλοκ Λούπεν & Εγώ (για 10+ ετών). Για τους λάτρεις του πιο διάσημου κι αγαπημένου κλέφτη στον κόσμο, του Λουπέν, αξίζει να διαβάσετε και το βιβλίο Οι περιπέτειες του νεαρού Λουπέν. Κυνηγώντας τον Μεσιέ Μουστακί (Εκδόσεις Πατάκη), μια ιστορία με πολλές αποδράσεις, μεταμφιέσεις και ανατροπές.

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν έναν ακόμη τίτλο στη σειρά Το Μαγικό Αρωματοπωλείο (Η Κληρονομιά της Βίλας Εύα). Αξίζει επίσης να ανακαλύψετε μια νέα, αστεία και πρωτότυπη σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια την νεαρή υπερηρωίδα Πιζάζ. Το πρώτο βιβλίο της σειράς της Sophy Henn έχει τίτλο Δύσκολοι καιροί για σούπερ ήρωες (για 7+ ετών).

Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα (εκδόσεις Ψυχογιός) μετρά πλέον 16 βιβλία. Δεν είναι τυχαία το Νο1 best seller των New York Times! Το τελευταίο βιβλίο της σειράς έχει τίτλο Μεγάλη ευκαιρία.

Δείτε κι αυτά!

Οι ωραίες προτάσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Εμείς ξεχωρίσαμε και αυτά τα βιβλία!

Η υπόσχεση του Νυχτεράργυρου, μια φανταστική περιπέτεια από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, Ο καινούριος, μια ιστορία για ένα αγόρι διαφορετικό, Κατασκήνωση τεράτων. Το καλοκαίρι της φρίκης, ένα βιβλίο ακατάλληλο για τους μεγάλους που φοβούνται όλη την ώρα, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Και τα 3 βιβλία είναι για παιδιά 10+ ετών.

Η Αργοναυτική Εκστρατεία της Ελένης Σβορώνου μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι ένα πολύ καλό εικονογραφημένο βιβλίο, γραμμένο για μικρά παιδιά 5+ ετών με μεγάλες απαιτήσεις.

Το τρίτο βιβλίο με πρωταγωνιστή το Τσάρλι, το παιδί που μεταμορφώνεται σε ζώα Ο Τσάρλι γίνεται Μαμούθ του Σαμ Κόουπλαντ (Εκδόσεις Ψυχογιός) κυκλοφορεί για να χαρίσει το γέλιο της αρκούδας! Αν πάλι σας αρέσουν τα μυστήρια, μπορείτε να διαβάσετε το Μυστήρια στη Νέα Υόρκη της Sylvia Bishop. Για τους φίλους και τις φίλες της επιστημονικής φαντασίας, το πρώτο βιβλίο του Θοδωρή Τσεκούρα στη σειρά Οι Βιβλιοναύτες Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου είναι εξαιρετικό.

Αξίζει να αναζητήσετε και το βιβλίο Η Μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το Τρίγωνο των Βελούδων της Τάνιας Χρυσού, ένα βιβλίο πρωτότυπο και πολύ αστείο, από τις Εκδόσεις Πνοή. Τέλος, είμαι σίγουρη πως κι εσείς θα ξεχωρίσετε το βιβλίο Ησυχία, ο παππούς κοιμάται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, μια υπέροχη, τρυφερή ιστορία από τον Μανώλη Νικόλτσιο, σε εικονογράφηση της αγαπημένης μας Ευτυχίας Ηλιάδου.


Βρείτε περισσότερες προτάσεις βιβλίων στο Κάθε μέρα γονείς


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!