READING

10+1 σκέψεις… για να είμαστε καλά με τον εαυ...

10+1 σκέψεις… για να είμαστε καλά με τον εαυτό μας

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά γεγονότων με έχουν φέρει αντιμέτωπη με σημαντικές σκέψεις και αποφάσεις. Και όσο πιο πολύ και πιο βαθιά πιστεύω σε αυτές, τόσο καλύτερα αισθάνομαι με την καθημερινότητα, με τους ανθρώπους γύρω μου, με τα όνειρά μου, με τον εαυτό μου…Δεν είναι εύκολο, έχει πισωγυρίσματα, έχει στιγμές αδυναμίας, έχει απογοητεύσεις, αλλά ακόμη και αυτά τελικά μας κάνουν καλύτερους, αρκεί να τα δούμε όλα λίγο διαφορετικά. Η ζωή μας υπάρχει στο τώρα και είναι στο χέρι μας να την κάνουμε καλύτερη. Καλύτερη παρά τις δυσκολίες της!

 

#1 – Είμαστε μοναδικοί

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Αλλά γίνεται! Αν αναγνωρίσουμε πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, μοναδικός, έχει ταλέντα και χαρίσματα που τον κάνουν ξεχωριστό, τότε έχουμε κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα προς την αυτοβελτίωση. Δεν μπορούμε να είμαστε κάποιος άλλος, είμαστε αυτό που είμαστε, σε αυτό το σώμα που μας χάρισε η φύση, με το μυαλό που κουβαλάμε. Αν αποδεχθούμε πόσο ξεχωριστοί είμαστε, αν καταλάβουμε πόσο σημαντικοί είμαστε για κάποιους ανθρώπους, αν δούμε πόσα πράγματα κάνουμε καλά και δεν εστιάσουμε μόνο στις αποτυχίες μας, τότε θα αντικρίσουμε έναν διαφορετικό άνθρωπο.

#2 – Συμφιλιωθείτε με την υγιεινή διατροφή 

Ακούς υγιεινή διατροφή και σκέφτεσαι άνοστες γεύσεις, βαρετά γεύματα και ατέλειωτες πράσινες σαλάτες; Τότε είστε σαν κι εμένα! Κι όμως όταν χρειάστηκε να το κάνω κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, δεν δίστασα ούτε λεπτό. Και δεν αισθάνθηκα πείνα, ούτε φυσικά διαμαρτυρήθηκα για την ποιότητα τους φαγητού μου. Βρείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να καταναλώνετε πολύ και κακό φαγητό και νικήστε το. Το φαγητό δεν είναι παρηγοριά, δεν φέρνει την ευτυχία, όσο απολαυστικό κι αν είναι. Μη στερηθείτε, αλλά βρείτε το μέτρο σας. Φάτε σωστά, τονώστε τον εαυτό σας από μέσα και θα αισθανθείτε διαφορετικά. Κάθε φορά που κάνω την ελάχιστη προσπάθεια να βελτιώσω τις διατροφικές μου συνήθειες, γίνομαι άλλος άνθρωπος. Δεν είναι τυχαίο!

#3 – Αλλάξτε τις καθημερινές σας συνήθειες

Δεν γίνεται να μην πάμε στην δουλειά, δεν γίνεται να ακυρώσουμε ένα σημαντικό ραντεβού, δεν γίνεται να μην ανταποκριθούμε σε κάποιες υποχρεώσεις μας. Γίνεται όμως να ακολουθήσουμε μια διαφορετική διαδρομή για την δουλειά, να καθυστερήσουμε λιγάκι το πρωί με τα παιδιά ή ακόμη να κάνουμε και κοπάνα μια μέρα. Κι αν δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε, ας φτιάξουμε κάτι πρόχειρο ή ας παραγγείλουμε από έξω. Δεν χάλασε ο κόσμος! Οι συνήθειες δεν μας καθορίζουν. Εμείς οργανώνουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα και όταν έρθει η ώρα που θα μας γίνει βάρος, πρέπει να βρούμε έξυπνους τρόπους να κάνουμε το κάθε μέρα λιγάκι πιο εύκολο.

#4 – Ονειρευτείτε

Τελικά καταλαβαίνω, έστω και τώρα λίγο πριν τα 40, πως δεν μπορώ να υπάρχω χωρίς να ονειρεύομαι. Δεν μπορώ να σκέφτομαι το παρακάτω και να μην βλέπω εξέλιξη, πρόοδο, νέες επιτυχίες, γνωριμίες. Δεν μπορώ να αισθανθώ πως “καλά είμαι τώρα, βολεύτηκα, ας μη διαμαρτύρομαι”. Θέλω να ξέρω πως έχω στόχους και να κάνω ένα βήμα κάθε μέρα για να τους πετύχω. Έχω ανάγκη να με βλέπω να αλλάζω, να τροφοδοτούμαι από τα απλά, καθημερινά, μικρά πράγματα που γίνονται το λιθαράκι για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου που υλοποιώ για το μέλλον μου και το μέλλον της οικογένειάς μου. Ξεκινώ βδομάδα την βδομάδα και σιγά σιγά χτίζω αυτό που θέλω να πετύχω. Γράφω καθημερινά τους στόχους μου στο ημερολόγιο μου και στο τέλος της ημέρας βλέπω την πρόοδό μου. Και βήμα βήμα πάω προς το όνειρο!

#5 – Αποδεχθείτε την αποτυχία

Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ την αποτυχία; Μήπως ήρθε η ώρα να αποδεχθούμε πως μέσα από μια αποτυχημένη κίνηση θα βρούμε την καλύτερη και πιο έξυπνη λύση; Μήπως ήρθε η ώρα να καταλάβουμε πως ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος όταν μαθαίνει από τα λάθη του και όταν κάνει την αυτοκριτική του; Σε έναν κόσμο που προβάλλεται υπερβολικά η επιτυχία, η αποτυχία φαντάζει ότι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Αρκεί όμως να σκεφτούμε πως όταν πέφτουμε θα ξανασηκωθούμε και την επόμενη φορά θα γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να πατήσουμε στο ίδιο σημείο που μας έκανε να πέσουμε.

#6 – Διαβάστε

Ένα πράγμα που σίγουρα θα έχετε στερηθεί ως γονιός είναι ο ελεύθερος χρόνος για να απολαύσετε στην ησυχία σας το αγαπημένο σας βιβλίο. Αυτό που κάνω τα τελευταία δύο χρόνια, συστηματικά και με πρόγραμμα είναι να πηγαίνω στο δωμάτιο μου το βράδυ 20 λεπτά νωρίτερα, ώστε να έχω χρόνο να χαλαρώσω διαβάζοντας ένα βιβλίο. Με χαλαρώνει, ρίχνει την ένταση και με κάνει να κοιμάμαι καλύτερα! Και δεν αισθάνομαι πλέον ότι έπαψα να διαβάζω. Μπορεί να διαβάζω λιγότερο, αλλά τουλάχιστον διαβάζω. Και φυσικά σε κάθε ευκαιρία (διακοπές, Σαββατοκύριακα, γιορτές κτλ) το βιβλίο είναι πάντα μαζί μου.

#7 – Αποδεχθείτε το παρελθόν

Νομίζω πως από την ώρα που έκανα τα δικά μου παιδιά είμαι σε μια συνεχή αναζήτηση του εαυτού μου. Πολλές φορές ψάχνω τον καλύτερο εαυτό μου, κατηγορώντας το χθες για ότι δεν είμαι σήμερα. Ξέρω όμως πλέον πως ότι έγινε, έγινε, ότι περάσαμε, το αντιμετωπίσαμε, ότι δεν ζήσαμε, έχουμε ακόμη πολλά και δημιουργικά χρόνια μπροστά μας για να το ζήσουμε τώρα. Κι αν αδικηθήκαμε, αν πήραμε λάθος αποφάσεις, αν μας έκαναν κακό, αν δεν μας αγάπησαν αρκετά, όλα μα όλα αυτά έχουν περάσει. Και το σήμερα είναι εδώ και η ευκαιρία  βρίσκεται μπροστά μας και μας περιμένει να την αρπάξουμε. Δεν αλλάζουν όσα έχουν γίνει. Σίγουρα πρέπει να τα δουλέψουμε μέσα στο μυαλό μας, αλλά δεν μπορούν να γίνουν το βάρος που θα μας κρατάει πίσω στο σήμερα.

#8 – Δώστε

Δώστε αγάπη, δώστε θετική ενέργεια, μοιραστείτε την σκέψη σας και σταθείτε δίπλα σε αυτόν που σας χρειάζεται. Η εποχή μας τρέφει την ανθρωποφαγία, την ανθρωποφοβία, τον τρόμο για το διαφορετικό, μας κάνει να σκεφτόμαστε πρώτα το χειρότερο. Σε ένα κόσμο που δεν είναι ιδανικά πλασμένος, αν μπορείς να δώσεις αυτό που σε βαραίνει, αυτό που το έχεις 2 και 3 φορές, θα κάνεις μεγάλο καλό. Αδειάζοντας τα γεμάτα σπίτια μας, αδειάζοντας ντουλάπες, λέμε αντίο στον καταναλωτικό μας εαυτό, ενώ προσφέρουμε στον διπλανό μας που δεν έχει ούτε καν τα απαραίτητα.

#9 – Ο καλός και ο τοξικός χαρακτήρας

Είναι παντού γύρω μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Κι αν αποφασίσουμε πως δεν θα αφήσουμε κανέναν τοξικό άνθρωπο να εισβάλλει στην ζωή μας, αλλά θα αφήσουμε μέσα από τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν, την καλοσύνη, την χαρά και το γέλιο στην καθημερινότητά μας, θα δούμε πολλές αλλαγές. Σκεφτείτε να πηγαίνετε στην δουλειά και να μην δίνετε σημασία στον γκρινιάρη συνάδελφο που κάθε μέρα κάποιος του φταίει. Σκεφτείτε να μην διαμαρτυρηθείτε που τα παιδιά σας είναι άρρωστα για 3η μέρα κι εσείς είστε κουρασμένη. Αντίθετα ξεκινήστε την μέρα σας με χαμόγελο και την απόφαση πως οτι κι αν γίνει, είμαστε καλά και όλα θα πάνε καλύτερα.

#10 – Μη χάνετε άλλο χρόνο

Μου λέγανε όταν ήμουν μικρή πως ο χρόνος κυλάει γρήγορα κι έρχεται η μέρα που είσαι 40 και αναρωτιέσαι πότε έφτασες ως εδώ. Αλήθεια λέγανε! Κι αν αυτή η μέρα έρθει κι εσύ δεν έχεις κάνει αυτά που θέλεις και αυτά που ονειρεύεσαι, τότε θα πανικοβληθείς. θα αναρωτηθείς πού χάθηκε ο χρόνος και γιατί εσύ άφησες έτσι την ζωή σου να περνάει έτσι. Αλλά ξέρεις κάτι; Δεν είναι αργά! Ποτέ δεν είναι αργά. Αλήθεια! Αρκεί να το θέλεις πολύ!!

+1 Συμφιλιωθείτε με την άσκηση 

…μακάρι να μπορούσα να σας εξηγήσω τι σημαίνει για μένα αυτή η σκέψη και πόσο δύσκολη είναι! Δεν μιλάω για γυμναστική. Δεν λέω να πάμε γυμναστήριο. Εγώ δεν μπορώ, δυσκολεύομαι! Μην αρχίστε τις εξαντλητικές δίαιτες. Εγώ δεν μπορώ, δυσκολεύομαι! Βρείτε όμως αυτό που σας ταιριάζει, γιατί σίγουρα κάτι σας ταιριάζει και κάντε το! Το σώμα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που δεν φτιάχτηκε για να κάθεται. Το σώμα μας χρειάζεται την κίνηση, την ενέργεια, την άσκηση, αυτή την αίσθηση που έχεις όταν έχεις όταν το έχεις τονώσει ακόμη και με τον πιο ήπιο τρόπο. Ένα θα σας πω: περπάτημα. Μυαλό και σώμα, σε απόλυτο συντονισμό! (κι έχω κι άλλα, που θα σας τα πω αργότερα…)

Δεν θα το καταφέρνουμε πάντα, αλλά πάντα μπορούμε να λέμε δεν πειράζει και να ξαναπροσπαθούμε.
Αυτή είναι η ζωή. Αυτό προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το εφαρμόσουμε στον εαυτό μας;


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

 1. emama christina

  30 Οκτωβρίου

  Συμφωνώ απόλυτα! Πιο απόλυτα δεν γίνεται! Όσα είναι αυτά τα πράγματα που φέρνουν αρνητισμό στη ζωή μας, άλλες τόσες κι ακόμη παραπάνω θετικές σκέψεις επιβάλλεται να επιστρατεύουμε για να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Δυστυχώς συνειδητοποιώ με θλίψη ότι σήμερα υπερτερεί η αρνητικότητα, η παράδοση άνευ όρων…μάλλον έχουμε μάθει στα εύκολα. Έχουμε εκπαιδευτεί να μην προσπαθούμε!!
  Χαμόγελο, όνειρα και το κεφάλι ψηλά!!! Το οφείλουμε στα παιδιά μας!

 2. Ποσο μα ποσο δικιο εχεις! Συμφωνω απολυτα μαζι σου σε οτι εγραψες. Πολυ ωραιο κειμενο.

 3. Momma Machi

  31 Οκτωβρίου

  Μικρά πράγματα που όμως τα περνάμε στο ντούκου! Απόλυτο δίκιο έχεις!

 4. Neraides kai Drakoi

  10 Νοεμβρίου

  Πω πω πόσο με ταρακούνησε αυτή σου η ανάρτηση δεν λέγεται!!! Θα την τυπώσω να την έχω μπροστά και να την βλέπω όταν πάω να ξεφυγω…και αυτό είναι το κακό! Ότι πάντα ξεφεύγω!!!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!