READING

Ένα πρωινό στο Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά κα...

Ένα πρωινό στο Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους

Το Μουσείο Συναισθημάτων ιδρύθηκε το 2007 και είναι ένα διαδραστικό μουσείο για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, αφιερωμένο στα συναισθήματα. Το παιχνίδι, τα παραμύθια και οι εκθέσεις του γίνονται η αφορμή για να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας. Εμείς το επισκεφθήκαμε μια Κυριακή πρωί, πριν μερικές εβδομάδες.

Μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα αυτό που σκέφτεστε όταν ακούτε την λέξη Μουσείο, αλλά, όπως ακριβώς τα μουσειακά αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες και μας βοηθούν να κατανοήσουμε το παρελθόν, έτσι και τα διαδραστικά εκθέματα του Μουσείου Συναισθημάτων μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε την αξία των συναισθημάτων στην κατανόηση του εαυτού μας. Τα συναισθήματα είναι για τον άνθρωπο σαν μια πυξίδα που τον καθοδηγεί σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Όσο περισσότερο τα αναγνωρίζουμε και τα αποδεχόμαστε, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κατανόηση και αποδοχή του εαυτού μας, τόσο περισσότερο καλλιεργείται ο συναισθηματικός μας πλούτος και βρίσκουμε νόημα κι ευτυχία στα απλά, καθημερινά πράγματα. Η επαφή ενός παιδιού με τον συναισθηματικό του κόσμο, βοηθά να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός και ευτυχισμένος ενήλικας.

Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από όλες τις δράσεις του Μουσείου: διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και βιωματικά σεμινάρια. Το παιχνίδι, ο συμβολικός κόσμος των παραμυθιών, η τέχνη και η θεατρική έκφραση, είναι μερικά από τα εργαλεία που επιτρέπουν στους επισκέπτες να εκφραστούν δημιουργικά, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την εμπειρία τους στο Μουσείο Συναισθημάτων.


ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ”

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο αυτή την περίοδο αφορά ένα θέμα που σίγουρα σαν γονείς θα σας έχει απασχολήσει πολύ: ο θυμός και η επίδρασή του στην καθημερινότητά μας, στις σχέσεις των ανθρώπων, την μεταξύ τους επικοινωνία κ.α. Η επιλογή του θέματος αλλά και η προσέγγιση μου άρεσε πάρα πολύ!

Μέσα από μια ιστορία με πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες, τα παιδιά επεξεργάζονται έννοιες όπως επιθυμία, υπομονή, δημιουργικότητα, όρια, αποδοχή, δύναμη, παρόρμηση, διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση. Τα παιδιά μέσα από την διαδραστική έκθεση έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να πειραματιστούν με διαφορετικούς ρόλους, να αντιμετωπίσουν συγκρουσιακές καταστάσεις, να συζητήσουν εναλλακτικές αντιδράσεις, να αποδεχθούν αρνητικά συναισθήματα και να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό τελικά που μας σπρώχνει προς τον θυμό. Η επίσκεψή μας κράτησε περίπου 1,5 ώρα. Παίξαμε, συζητήσαμε και χαλαρώσαμε σε ένα περιβάλλον ήρεμο, προσεγμένο, γεμάτο ερεθίσματα που βάζουν μικρούς και μεγάλους σε σκέψεις. Μου άρεσε ιδιαίτερα που ο γονιός συνεργάζεται με το παιδί και συμμετέχει ενεργά καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης, έχοντας έτσι την ευκαιρία να συζητήσει με το παιδί του και να ανακαλύψει πράγματα που μπορεί κάποια παιδιά να δίσταζαν να εκφράσουν σε αντίθετη περίπτωση. Εξαιρετικό και το προσωπικό του Μουσείου!

Στο πωλητήριο του Μουσείου θα βρείτε είδη όπως βιβλία, αναμνηστικά, διακοσμητικά, αφίσες κ.α.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Μουσείο Συναισθημάτων στεγάζεται σε ένα μικρό διατηρητέο κτήριο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Φιλοπάππου, στην οδό Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56. Τα Σαββατοκύριακα, 10:00-13:00 είναι ανοικτό για το ελεύθερο κοινό παρουσιάζοντας την διαδραστική έκθεση “Στο Παλάτι του Θυμού!”. Από τις 13:00 έως τις 14:00 πραγματοποιείται εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους. Τις καθημερινές υποδέχεται σχολικές ομάδες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο και το ωράριο λειτουργίας του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους και στο τηλέφωνο 2109218323. Απευθύνεται σε παιδιά κυρίως από 5 έως 15 ετών, σε οικογένειες και εκπαιδευτικούς. Η έκθεση και όλες οι οδηγίες των εκθεμάτων είναι στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα. Δεν γίνονται κρατήσεις, αλλά τηρείται σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει μέγιστο όριο επισκεπτών τα 50 άτομα ταυτόχρονα στους εκθεσιακούς χώρους.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!