Τα βιβλία του μήνα #Νοεμβριος2020

Μετά από 3 μήνες απουσίας, η στήλη μας Τα βιβλία του μήνα επιστρέφει δυναμικά με 5 καινούρια βιβλία για παιδιά 3+ ετών. Στηρίζουμε το βιβλίο!

Η βαλίτσα – Chris Naylor-Ballesteros (Εκδόσεις Διόπτρα )

Ηλικία: 4+

Μια μέρα, φτάνει ένα παράξενο πράσινο ζωάκι κουβαλώντας με κόπο μια βαλίτσα. Γιατί ήρθε και από πού; Τι να έχει άραγε μέσα της αυτή η βαλίτσα, αναρωτιούνται ένας κίτρινος λαγός, ένα κόκκινο πουλί και μια πορτοκαλί αλεπού. «Ένα φλιτζάνι», απαντά το πράσινο ζώο από τα ξένα. Και όχι μόνο ένα φλιτζάνι, διευκρινίζει στο επιφυλακτικό κόκκινο πουλί, αλλά επιπλέον και μια καρέκλα κι ένα τραπέζι. Κι ένα ολόκληρο ξύλινο σπιτάκι, επιμένει στην πορτοκαλί αλεπού, που δεν πείθεται με τίποτα.

Το πράσινο ζωάκι, εξουθενωμένο και ταλαιπωρημένο, πέφτει να ξεκουραστεί. Με πρωτοβουλία της πορτοκαλί αλεπούς, παρά τις ενστάσεις του κίτρινου λαγού, ένα σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή. Να σπάσουν τη βαλίτσα για να μάθουν την αλήθεια. Ο πράσινος ξένος έλεγε την αλήθεια! Και πώς θα γίνει να επανορθώσουν τα άλλα ζώα; Πώς θα αντιδράσει ο ταλαίπωρος ξένος σε αυτό που του έκαναν, άδικα και χωρίς λόγο;

Η βαλίτσα είναι ένα εξαιρετικό αλληγορικό βιβλίο που μιλά με απλότητα σε μικρά παιδιά για τον Άλλο, τον διαφορετικό, τον ξένο. Για τις διαφορετικές στάσεις απέναντί του, για την ενδεχόμενη βία εναντίον του, για συναισθήματα ανάμικτα. Δείχνει τις συνέπειες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αναδεικνύει όμως και τον δρόμο της αποδοχής και της ένταξης, της φιλοξενίας και της φιλίας, της μεταμέλειας και της συγχώρεσης.    

Ο Chris Naylor-Ballesteros με λιγοστές λέξεις και απλό σχέδιο, παίζοντας με τα χρώματα, τις αναμνήσεις και του συμβολισμούς, στήνει ένα υπέροχο βιβλίο με πολλαπλά μηνύματα. Σε μια εποχή κρίσιμη, που εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώνονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους κουβαλώντας τη δική τους βαλίτσα, με αντικείμενα, μνήμες και ελπίδες, είναι πολύ σημαντικό που κυκλοφορούν και στα ελληνικά βιβλία όπως αυτό. Βιβλία που προωθούν την κατανόηση, την ανεκτικότητα και την ανθρωπιά.        

Μετάφραση: Βίκυ Κατσαρού

Εδώ μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο.

Περντού – Richard Jones (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ηλικία: 4+

Ένα μαύρο σκυλάκι χάνεται στην εξοχή. Το όνομά του είναι Περντού, που στα γαλλικά σημαίνει ο χαμένος, αυτός που έχει χαθεί. Ο Περντού περιφέρεται δεξιά κι αριστερά ψάχνοντας να βρει ένα καταφύγιο. Τα βήματά του θα τον οδηγήσουν στη πολύβουη πόλη. Εκεί κι αν είναι παρείσακτος και κυνηγημένος! Στην τρομακτική πόλη, ο μικρός σκύλος ψάχνει να βρει τροφή, μα όλοι τον διώχνουν και του φέρονται άσχημα. Μέχρι που…  

Η ιστορία του Περντού είναι η ιστορία κάθε αδέσποτου ζώου κυριολεκτικά ή και μεταφορικά, που προσπαθεί να ζήσει, που ψάχνει μια μόνιμη στέγη και μια ανθρώπινη αγκαλιά. Πέρα από το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, είναι ένα βιβλίο που γεννά συναισθήματα, που μιλά για την μοναξιά και την εγκατάλειψη, τη φυγή και το ταξίδι της ελπίδας, την επιμονή και την ανάγκη της επιβίωσης. Κι ακόμη για τον σεβασμό, την αγάπη, την αλληλεγγύη.

Ο Περντού είναι μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία, το πρώτο βιβλίο που γράφει και εικονογραφεί εξ ολοκλήρου ο Richard Jones, εικονογράφος των βιβλίων Το λευκό λιοντάρι και Χάρτινα αεροπλανάκια του συγγραφέα Jim Helmore, που κυκλοφορούν επίσης από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Κείμενο λιτό και περιεκτικό και υπέροχες πολύχρωμες εικόνες δημιουργούν μια εξαιρετική σύνθεση, ένα ενδιαφέρον βιβλίο με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.

Μετάφραση: Αιμιλία Γιασεμή

Εδώ μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο

Ο χρυσός θησαυρός – Marie Voigt (Εκδόσεις Ίκαρος)

Ηλικία: 3+

Ο Μαξ προβληματίζεται ποιο από τα παιχνίδια του να δείξει στην τάξη. Μήπως τον κοροϊδέψουν αν πάρει το χνουδωτό κουκλάκι του, τον Τόφι; Μήπως να πάρει τον γενναίο ιππότη ή το αγωνιστικό αυτοκινητάκι; Ή μήπως τον γυαλιστερό μονόκερο; Όχι, θα πάει το αστραφτερό σεντούκι του θησαυρού που είναι ψηλά στο Άφταστο Ράφι! Για να το φτάσει ξεκινά ένα ταξίδι περιπέτειας, μαζί με τον αγαπημένο του Τόφι.

Περνούν μαζί νικητές από τη Γη των Γενναίων, γίνονται ένα ανίκητο ντουέτο στη Γη των Γρήγορων, πετούν με θάρρος μέχρι τον Χρυσό θησαυρό! Εκεί ανακύπτουν πως θησαυρός δεν είναι πάντα αυτό που περιμένουμε.

Ένα πανέμορφο παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας, για την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία. Μια μαγική και χαρούμενη περιπέτεια, με ιππότες, αγωνιστικά αυτοκίνητα, μονόκερους και, φυσικά, λούτρινα ζωάκια που είναι αγαπημένοι των παιδιών και λούτρινους τρυφερούς φίλους.

Στον Χρυσό θησαυρό η αγαπημένη μας Marie Voigt κάνει και πάλι το θαύμα της. Μετά τα αριστουργηματικά Ένα φως για τη νύχτα, Ο Σκύλος είναι τζαζ και Η Κόκκινη και η Πόλη, που κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Ίκαρος, μας δίνει ένα ακόμη μαγευτικό βιβλίο, με περιπετειώδη πλοκή και φανταστική εικονογράφηση. Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει!

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εδώ μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο

Η Μίσα κάνει φίλους – Tom Percival (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Ηλικία: 3+

Η Μίσα είναι ένα πολύ ταλαντούχο κορίτσι και λατρεύει να φτιάχνει διάφορα πράγματα. Δυσκολεύεται όμως να κάνει παρέες με άλλα παιδιά. Φίλοι της γίνονται οι όμορφες κατασκευές της. Αλλά αυτές είναι άψυχες, δεν είναι ζωντανές. Δεν μπορούν να παίξουν στ΄ αλήθεια. Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φιλία και την συντροφιά των άλλων ανθρώπων. Μια μέρα η Μίσα γνωρίζει τον Τζος, ένα αγόρι που της μοιάζει στη συμπεριφορά και στο κατασκευαστικό ταλέντο. Παίζουν μαζί και προσπαθούν δειλά δειλά να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τη δυσκολία της κοινωνικής συναναστροφής που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά. Για την μοναξιά των παιδιών που δεν καταφέρνουν εύκολα να ενταχθούν σε μια ομάδα, που κλείνονται στον εαυτό τους. Μια όμορφη ιστορία για την ανθρώπινη ανάγκη της φιλίας, της εξοικείωσης και της επαφής με τους άλλους.

Το Η Μίσα κάνει φίλους είναι μια ακόμη εύστοχη και τρυφερή δημιουργία για τα συναισθήματα των παιδιών από τον Τομ Πέρσιβαλ που γνωρίσαμε από τον Θυμό του Τόμι, Την ανησυχία της Ρούμπι και Τα φτερά του Νόρμαν, όλα των εκδόσεων Ψυχογιός. Είναι μια καλογραμμένη και υπέροχα εικονογραφημένη, μια ζεστή και στοργική µατιά πάνω στις χαρές αλλά και τις δυσκολίες της φιλίας.

Εδώ μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο

Ο Αρκούδος, το Πιάνο και η Τελευταία Συναυλία – David Litchfield (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη)

Ηλικία: 5+

Μια φορά κι έναν καιρό ο Αρκούδος βρήκε στο δάσος ένα πιάνο. Πήγε στην πόλη και εξελίχθηκε σε διάσημο και αγαπητό μουσικό. Αλλά, καθώς τα χρόνια περνούσαν και ο Αρκούδος μεγάλωνε, το κοινό του άρχισε να λιγοστεύει, οι σκηνές που έπαιζε να μικραίνουν και το χειροκρότημα των θεατών να μειώνεται. Απογοητευμένος ο Αρκούδος επιστρέφει στο δάσος όπου δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.

Μέχρι που γίνεται μπαμπάς και όλα γίνονται πάλι όμορφα. Μαθαίνει στη μικρή του αρκουδίτσα τα βασικά πρώτα βήματα της ζωής και ανακαλύπτει κι ο ίδιος ξανά τη ζωή μαζί της. Μια μέρα η μικρή βρίσκει κρυμμένο στο δάσος το πιάνο του μπαμπά, ο οποίος της διηγείται την ιστορία του. Η Μικρή Αρκούδα καταλαβαίνει τη νοσταλγία του Αρκούδου και οργανώνει μυστικά μια μεγάλη έκπληξη για να τον ευχαριστήσει.

Ένα καταπληκτικό βιβλίο για τα όνειρα που πραγματοποιούνται, αλλά και για τη φθορά του χρόνου, τη νοσταλγία για την χαμένη νεότητα και επιτυχία, για την ομορφιά της σχέσης παιδιού-πατέρα και την αναγέννηση που φέρει αυτή στον γονιό. Ένα τρυφερό βιβλίο, γεμάτο συναισθήματα, ένας ύμνος στη ζωή και την απλότητα της καθημερινότητας, αλλά και της συνεχούς αναζήτησης νέων συγκινήσεων. 

Ο Αρκούδος, το Πιάνο και η Τελευταία Συναυλία ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο μια πολύ δυνατή τριλογία του David Litchfield. Είχαν προηγηθεί Ο Αρκούδος και το Πιάνο και Ο Αρκούδος, το Πιάνο, ο Σκύλος και το Βιολί, που κυκλοφόρησαν και αυτά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη. Η θεαματική, πλούσια εικονογράφηση, με τους ολοσέλιδους ή και δισέλιδους πολύχρωμους ζωγραφικούς πίνακες, απογειώνει την ιστορία. Με τις ζεστές χρωματικές αποχρώσεις, τις λεπτομέρειες, το παιχνίδισμα με το φως, τις εκπληκτικές προσωπογραφίες, ζωντανεύουν η ατμόσφαιρα, οι μνήμες, οι εναλλασσόμενες σκηνές έντασης και ηρεμίας, τα συναισθήματα.   

Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου

Εδώ μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο

Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερα βιβλία στη στήλη μας Βιβλία για Παιδιά.


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!