Τα βιβλία του μήνα #Νοέμβριος2019

Έξι καινούρια βιβλία θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτόν τον μήνα. Υπέροχη εικονογράφηση και μοναδικές ιστορίες, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.


Τα παπούτσια των άλλων – Άλκηστη Χαλικιά (Εκδόσεις Ίκαρος)

Η Ματού καθημερινά επιστρέφει μόνη της απ’ το σχολείο. Σε μια από τις διαδρομές της για το σπίτι βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα: μια θάλασσα από παπούτσια! Αυτό που αντικρίζει θα γίνει η αφορμή για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τον εαυτό της, κρυφό απ’ όλους. Τη μέρα που η μαμά θα τη στεναχωρήσει, το παιχνίδι της θα αποδεχτεί πολύ χρήσιμο για να καταλάβει τον δύσκολο κόσμο των μεγάλων.

Μπορεί ένα βιβλίο, χωρίς διδακτισμό και φανφάρες, να σε κάνει να μπεις έστω για λίγο “στα παπούτσια του άλλου”; Φυσικά και μπορεί! Και η Άλκηστη Χαλικιά, συντροφιά με την εξαιρετική εικονογράφο Φωτεινή Τίκκου, μας δείχνουν τον τρόπο. Πρόκειται για ένα βιβλίο, άψογα γραμμένο, ισορροπημένο και ντυμένο με υπέροχες εικόνες που συμπληρώνουν την αφήγηση, το οποίο σχολιάζει με τρυφερότητα τις έννοιες της ενσυναίσθησης, της αμοιβαίας κατανόησης και της αποδοχής. Η συγγραφές “παίζει ” με την φράση “τα παπούτσια των άλλων” βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να βλέπεις τη διαφορετικότητα, ενώ σχολιάζει την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, αλλά και μέσα στην οικογένεια. Τελικά μας χαρίζει ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουμε διαβάσει φέτος, που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!

Για παιδιά 4+ ετών.

Ανέβα επίπεδο – Αντώνης Παπαθεοδούλου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Γεια! Με λένε Σερ-Νικ-Ανίκητο-Υπέρ-Σούπερ-Ιππότη!“. Αυτό είναι το όνομα που έδωσε ο μικρός Νίκος στον χαρακτήρα του στις ΣΟΥΠΕΡ-ΙΠΠΟΤΟΜΑΧΙΕΣ, ένα διάσημο παιχνίδι για κινητά και τάμπλετ. Ο Νίκος είναι δυνατός παίκτης, αφού έχει καταφέρει να φτάσει στο Επίπεδο 99, ξεπερνώντας κάθε φορά δύσκολες πίστες, γεμάτες προκλήσεις. Έφτασε όμως στο Επίπεδο 100 και τώρα πρέπει να δώσει την πρώτη του μάχη. Αντίπαλός του όμως είναι ένας μαχητής που βρίσκεται στο Επίπεδο 1. Τι θα κάνει άραγε; Θα πολεμήσει; Θα ανέβει επίπεδο;

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με την Ίριδα Σαμαρτζή και δημιουργούν ένα από τα πιο πρωτότυπα βιβλία που έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα. Ο κόσμος ενός videogame συναντά το βιβλίο και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ευρηματική ιστορία για τη φιλία και την ενσυναίσθηση. Παρότι τα σύγχρονα videogames βασίζουν την επιτυχία τους στη βίαιη εξόντωση των αντιπάλων, συγγραφέας και εικονογράφος, χωρίς ηθικά διδάγματα και συμβουλές, δημιουργούν ένα ψηφιακό περιβάλλον οικείο στα σημερινά παιδιά, όπου όμως οι πρωταγωνιστές εξελίσσονται, επιλέγουν, νιώθουν. Εξαιρετικό βιβλίο, αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα της περσινής χρονιάς.

Για παιδιά 5+ ετών

Οι παλιές μηχανές του παππού – Romont Willy (εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ)

Ο παππούς προσφέρεται να βοηθήσει τον εγγονό του στο διάβασμα, αλλά εκείνος δεν δέχεται τη βοήθειά του επειδή ο υπολογιστής του κάνει τα πάντα. Μέχρι που κόβεται το ρεύμα… και οι παλιές μηχανές του παππού προσφέρουν τη λύση!

Μια τρυφερή ιστορία, που θα προκαλέσει συζητήσεις και προβληματισμούς μεταξύ μικρών και μεγάλων. Τα παιδιά σίγουρα θα συμφωνήσουν με τον νεαρό πρωταγωνιστή της ιστορίας. Οι μεγαλύτεροι όμως καλούνται να αποδείξουν πως το ζητούμενο δεν είναι η κατακραυγή της νέας τεχνολογίας και η δαιμονοποίηση των υπολογιστών, αλλά το να βρίσκουμε την ισορροπία, να μη χανόμαστε πίσω από οθόνες, για να μη γίνουμε τελικά όμηροι της τεχνολογίας.

Για παιδιά 5+ ετών

Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι; – Λίλη Λαμπρέλη (Εκδόσεις Πατάκη)

Ένας ασβός τριγυρνούσε εδώ κι εκεί, αναζητώντας το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο. Ρώτησε την πέτρα, το δέντρο, την πεταλούδα, το αποδημητικό πουλί, τη σοφή κουκουβάγια. Ρώτησε κι ανθρώπους, όλοι πλάσματα μ’ ανοιχτή καρδιά, σαν τους ποιητές, τους παραμυθάδες και τα παιδιά. Ο καθένας έδωσε ένα κομμάτι της απάντησης. Εσύ τι λες;

Ο ασβός πήρε πολλές απαντήσεις. Και όλα όσα έμαθε είναι πολύτιμα, είναι πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με τα υλικά αγαθά, είναι ταξίδια που μας βοηθούν να μεγαλώσουμε και να πορευτούμε στη ζωή με όνειρα κι αγάπη. Η συγγραφέας αναζητά τις αλήθειες της ζωής, εκείνα τα αγαθά που ο καθένας μπορεί να κουβαλά μαζί του στο ταξίδι του. Και η εικονογράφος Κέλλυ Ματαθία-Κόβο τους δίνει ζωή, χάρη στην ονειρεμένη εικονογράφηση που πραγματικά μας ταξιδεύει ως την άκρη του κόσμου. Σελίδα τη σελίδα, μπαίνουμε στο κόκκινο καρότσι, παρέα με όλα τα άλλα πλάσματα, πανέτοιμοι να ανακαλύψουμε τι είναι για εμάς πολύτιμο σε αυτό το ταξίδι.

Εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά 4+ ετών!

Δεν μου αρέσει το διάβασμα. Μια ιστορία για τη δυσλεξία – Lisabeth Emlyn Clark (Κλειδάριθμος)

Γνωρίστε τον Χάρη! Του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να κάνει παρέα με τους φίλους του, αλλά δεν του αρέσει το διάβασμα. Το αποφεύγει και αγχώνεται πολύ. Με τη βοήθεια όμως της οικογένειάς του, του δασκάλου του και κάποιων ειδικών, θα μάθει έξυπνα κόλπα για να τιθασεύσει τα γράμματα που συνεχώς ξεγλιστρούν ή αλλάζουν μέγεθος, και τελικά θα νιώσει πως το διάβασμα είναι πραγματικά ευχάριστο.

Έχω γνωρίσει στη ζωή μου 2 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με δυσλεξία όταν τελείωναν το Πανεπιστήμιο. Κανείς μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχε βρεθεί για να τους βοηθήσει. Κανείς δεν υποπτεύθηκε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν απλώς τεμπέληδες, ζωηροί, ή δεν ήταν αρκετά έξυπνοι. Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά, ακόμη και ενήλικες που δεν πήραν ποτέ διάγνωση.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα εργαλείο στα χέρια γονιών, παιδιών και εκπαιδευτικών. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταλάβουμε πως όσα παιδιά αντιμετωπίζουν εμπόδια στη μάθηση, όσα παλεύουν με το διάβασμα, χρειάζονται απλώς μια μικρή βοήθεια κι εκείνες τις τεχνικές υποστήριξης που θα τα βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αυτοπεποίθηση τους. Τα παιδιά μας θα συναντούν συνεχώς στη ζωή τους έννοιες δύσκολες και ανθρώπους διαφορετικούς από τα ίδια. Βιβλία σαν αυτό θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα στον διπλανό τους.

Για παιδιά 6+ ετών

Αυτό το βιβλίο σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί πως όσα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο διάβασμα είναι δυσλεκτικά. Αν υπάρχει η παραμικρή υποψία πως το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τους ειδικούς.

Το Κορίτσι και ο Δεινόσαυρος – Hollie Hughes (Διόπτρα)

Ένα κορίτσι, η Μαριάν, περιπλανιέται στην ακροθαλασσιά, αλλά δεν παίζει. Νιώθει μόνο, ψάχνει έναν φίλο. Σκάβει στην άμμο και ελπίζει. Τη νύχτα κοιτάζει τα αστέρια των ευχών και με όλη της την καρδιά κάνει μια ευχή. Και τότε ένας δεινόσαυρος ξυπνά. Μαζί θα ταξιδέψουν πάνω από την πόλη, θα συναντήσουν φανταστικά πλάσματα και μέχρι το μαγικό φεγγαρόλουστο νησί, το νησί του ουρανού. Εκεί όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν!

Το λάτρεψα από την πρώτη, μέχρι την τελευταία σελίδα. Το κείμενο ρέει γλυκά, μαγικά, όπως το ταξίδι της μικρής Μαριάν, και μαζί με την άψογη εικονογράφηση της Sarah Massini, μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κόσμο, γεμάτο συμβολισμούς. Πίσω από τις λέξεις και τα φανταστικά πλάσματα αυτής της ιστορίας κρύβονται τα όνειρα, η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, η ομορφιά, η φιλία και η ανάγκη να συνυπάρχουμε αρμονικά με τον διπλανό μας. Αν πιστεύεις σε έναν καλύτερο κόσμο, αν ονειρεύεσαι όπως ένα παιδί, αυτό το βιβλίο είναι για σένα!

Για παιδιά 4+ ετών

Βρείτε περισσότερες προτάσεις βιβλίων εδώ.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!