Τα βιβλία του μήνα #Ιούλιος2020

Ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού είναι εδώ κι εμείς επιστρέψαμε με τα βιβλία που διαβάσαμε, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε!

Η Κόκκινη και η πόλη – Marie Voigt (Εκδόσεις Ίκαρος)

Νομίζεις πως ξέρεις την ιστορία της Κόκκινης;
Νομίζεις πως ξέρεις τον λύκο;
Αυτή η Κόκκινη έχει μια δική της ιστορία να σου πει…

Η Κόκκινη, ένα κορίτσι που ζει στην άκρη της πόλης με τη μαμά της, ξεκινάει με τον σκύλο της, τον Γούντι, για να επισκεφτούν τη Γιαγιά. Παρά τις σαφείς οδηγίες και τις συμβουλές της μαμάς, η Κόκκινη χάνεται στο δρόμο. Οι φανταχτερές βιτρίνες με τα γλυκά και τα παιχνίδια θα την αποπροσανατολίσουν. Τα παραπλανητικά σήματα, οι πολλαπλές επιλογές, τα προκλητικά πράγματα θα την ζαλίσουν. Και η πόλη θα την καταπιεί σαν ένας λύκος. Η Κόκκινη θα χρειαστεί να ανασυγκροτηθεί, να συνέλθει και να ξαναβρεί το δρόμο της.

Η Κόκκινη και η πόλη είναι μια εξαιρετική, σύγχρονη διασκευή της κλασικής και γεμάτης συμβολισμούς ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας. Η συγγραφέας και εικονογράφος Marie Voigt προσθέτει στις δημιουργίες της άλλη μια αναπάντεχα όμορφη και τρυφερή ιστορία, με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Κατασκευάζει ένα μουντό, μαύρο και γκρι, δυστοπικό περιβάλλον μιας πόλης επικίνδυνα παραπλανητικής, έτοιμης να υπνωτίσει με τους πειρασμούς της τους αθώους διαβάτες της. Η Κόκκινη, όπως κι όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, θα χρειαστεί να προσπαθήσει για να βρει το σωστό μονοπάτι, για να βρει το δρόμο της προς αυτό που έχει αξία και σημασία για την ίδια.  

Η γνωστή και αγαπημένη απλότητα και εκφραστικότητα στο ύφος της γραφής, σε κείμενο και εικόνα, της Voigt, αλλά και οι συμβολισμοί που χρησιμοποιεί, είναι και σε αυτό το βιβλίο παρόντα. Συνθέτουν ένα αριστουργηματικό βιβλίο, από τα καλύτερα που διαβάσαμε φέτος. 

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Για παιδιά 4+ ετών

Σκουλήκι αγαπάει Σκουλήκι – J.J. Austrian ( Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Ένα σκουλήκι αγαπάει ένα άλλο σκουλήκι και θέλουν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί. Αποφασίζουν λοιπόν να παντρευτούν. Τα άλλα ζώα αρχίζουν να τους θέτουν μια σειρά από ερωτήματα: ποιος θα τους παντρέψει, ποιος θα είναι ο κουμπάρος, πώς θα φορέσουν τις βέρες αφού δεν έχουν χέρια, τι θα φοράνε, ποιος θα είναι ο γαμπρός και ποιος η νύφη κοκ. Η καλή διάθεση των δύο σκουληκιών και η μεταξύ τους αγάπη δίνει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα.

Το Σκουλήκι αγαπάει Σκουλήκι είναι ένα πολύ διασκεδαστικό και αστείο βιβλίο, γραμμένο με απλότητα και φυσικότητα. Τα δύο σκουλήκια που αγαπιούνται και ετοιμάζονται να παντρευτούν είναι ολόιδια, ξεχωρίζει μόνο ο τρόπος που αποδίδονται ζωγραφικά τα μάτια τους. Δε ξεχωρίζει όμως το φύλο τους. Γιατί τα σκουλήκια δεν έχουν φύλο!

Το εικονοβιβλίο των J.J. Austrian και Mike Curato (εικονογράφηση), με την εξαιρετική λιτότητα στο λόγο και την εικόνα, αλλά με μεστότητα και γρήγορο ρυθμό, συζητά ένα επίκαιρο θέμα. Ο ενήλικας αναγνώστης αντιλαμβάνεται αμέσως πως το βιβλίο κάνει σαφή αναφορά στους ομόφυλους γάμους. Εξού και το παιχνίδι για το ποιο από τα δύο σκουλήκια θα φορέσει νυφικό και ποιο κοστούμι. Για τα μικρά παιδιά, στα οποία οι κοινωνικές συμβάσεις δεν έχουν εδραιωθεί, η αστεία ιστορία μπορεί να αποτελέσει την αβίαστη εισαγωγή στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς ενοχές και προκαταλήψεις. Το “έτσι γίνεται πάντα” μπορεί κάλλιστα να ανατραπεί, όταν το Σκουλήκι αγαπάει το Σκουλήκι!

Διαβάστε το με τα παιδιά σας, γελάστε και συζητήστε τις τυχόν απορίες τους με τρόπο απλό και φυσικό. Να είστε βέβαιοι πως εκτός από ευχάριστο θα τους είναι και πολύ χρήσιμο!

Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή

Για παιδιά 4+ ετών

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο online εδώ!

Το γεράκι στην καμινάδα – Ειρήνη Αγγέλη (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Μια γερακίνα φτιάχνει τη φωλιά της στην καμινάδα. Εκεί γεννά τα δυο αυγά της. Το κορίτσι που μένει στο σπίτι παρακολουθεί και θέλει να πλησιάσει. Η γερακίνα δεν το αφήνει. Ο μπαμπάς θέλει να ανάψει το τζάκι. Η μικρή τού ζητά να περιμένει μέχρι να γεννήσει το πουλί. Μετά του ζητά να περιμένει ακόμη μερικές μέρες μέχρι να μπορούν να πετάξουν τα δύο νεογέννητα γεράκια. Έρχεται όμως παγωνιά και ο μπαμπάς δε μπορεί να περιμένει άλλο. Πώς θα βοηθήσει το κορίτσι τους νέους της φίλους;

Με λιγοστές, διαλεγμένες και περιεκτικές, λέξεις, συνταιριασμένες υπέροχα με τους ατμοσφαιρικούς πίνακες της Πέρσας Ζαχαριά που εικονογραφούν το βιβλίο, η Ειρήνη Αγγέλη δημιουργεί ένα μικρό αριστούργημα.  

Με λιτότητα ύφους, απλότητα και ηρεμία, ξεδιπλώνεται μια πανέμορφη ιστορία για την τρυφερότητα και την ενσυναίσθηση, αλλά και για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει συχνά να πάρουμε στη ζωή μας. Χωρίς κανέναν διδακτισμό, Το γεράκι στην καμινάδα συζητά για την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και την περίσκεψη που χρειάζεται να έχουμε αντιμετωπίζοντας διλήμματα, αναζητώντας την ισορροπία και την βέλτιστη λύση στις αποφάσεις και τις ενέργειές μας. Ένα εξαιρετικό βιβλίο.

Για παιδιά 4+ ετών

Θα βρείτε όλα τα βιβλία online στο Public.gr, στο βιβλιοπωλείο IANOS και στο greekbooks.gr.

Μαμούν – Αλίκη Γιαννάκη, Ματθαίος Αμανατιάδης (Μικρή Σελήνη)

Κι αν ήταν λίγο ατσούμπαλο
κι αν του ‘λειπε η χάρη,
η γλύκα της καρδούλας του
ήτανε φως φανάρι. 

Ο Ξου είναι ένα μαμούν, ούτε μαμούθ ούτε μαμούνι. Είναι ένα μαμούν, που όταν του κάνεις  “ξου, ξου, ξου”, αυτό έρχεται κατά πάνω σου! Όχι για κακό, αλλά για να παίξει. Γιατί ο Ξου είναι καλόκαρδος και χαρωπός. Ψάχνει για νέους φίλους, αλλά όλοι τον αποπαίρνουν. Κανείς δε θέλει να του κάνει παρέα. Γιατί είναι αλλιώτικος και κάπως παράξενος. Η προβοσκιδομύτη του δεν είναι κατάλληλη για να συλλέγει νέκταρ, το καβούκι του είναι πολύ τριχωτό για να κάνει τσουλήθρα, το βάρος του δεν του επιτρέπει να πετά με χάρη. Όμως η καλή του καρδιά θα του ανοίξει το δρόμο να κερδίσει τελικά τη φιλία όλων!

Μια χαριτωμένη ιστορία με ωραία εικονογράφηση, που θα αρέσει στα μικρά παιδιά. Γραμμένο με λόγο έμμετρο και εικονογραφημένο με πολύχρωμες ζωγραφιές, το Μαμούν είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για την υπομονή και την επιμονή, για την αγάπη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Εικονογράφηση: Στέλλα Δημητρακοπούλου

Για παιδιά 3+ ετών


Δείτε όλα Τα βιβλία του μήνα για το 2020!


Το παλάτι του Ήλιου – Μαρία Παπανικολάου (Εκδόσεις Καλέντης)

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια χώρα ηλιόλουστη και ζεστή, περιτριγυρισμένη από ξανθή άμμο, που σχημάτιζε αμμόλοφους. Ανάμεσα στους αμμόλοφους ξεπρόβαλε μια καταπράσινη παραμυθένια πολιτεία. Ο βασιλιάς της, ο Σόλο, ζούσε με την κόρη του τη Σολέτα σε ένα παλάτι που ήταν το μεγαλύτερο και πιο όμορφο του κόσμου! Ο Σόλο και η Σολέτα, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της πολιτείας, ζούσαν ευτυχισμένοι την κάθε μέρα τους.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο βασιλιάς σκέφτηκε πως γερνά και κάποτε θα τον διαδεχτεί η κόρη του. Κάλεσε τους τρεις σοφούς του και τους ανέθεσε να κρατήσουν σε ένα σεντούκι ένα γράμμα – γρίφο που έπρεπε να λύσει η Σολέτα για να γίνει βασίλισσα. Θα τα καταφέρει η βασιλοπούλα, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα;

Ο βασιλιάς Σολ, προφανώς από το λατινικό όνομα του θεού Ήλιου στη ρωμαϊκή μυθολογία, δεν αρκείται στη συγγενική σχέση του με την Σολέτα για να της κληροδοτήσει το βασίλειό του. Απαιτεί να επιβεβαιωθεί από την ίδια μια διοικητική – διαχειριστική ικανότητα που θα επιτρέψει τη συνέχιση της δίκαιης και φωτεινής του βασιλείας. Το κλειδί για τη λύση του γρίφου είναι η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η κοινή προσπάθεια. Ένα μήνυμα εξαιρετικά χρήσιμο στις μέρες μας, για παιδιά, αλλά και για μεγάλους!       

Το παλάτι του Ήλιου δομείται από την έμπειρη στην τέχνη της προφορικής αφήγησης Μαρία Παπανικολάου όπως ένα κλασικό παραδοσιακό παραμύθι, με γνωστά αφηγηματικά μοτίβα, με γλαφυρό λόγο, με αρχή, μέση και τέλος, με στερεοτυπικούς ήρωες που έχουν ένα σκοπό να εκπληρώσουν και δοκιμασίες που πρέπει να υπερβούν, με διαχρονικά μηνύματα. Οι φωτεινές, αρμονικές και εκφραστικές εικόνες της Σάντρας Ελευθερίου δένουν εξαιρετικά με το κείμενο, συντελώντας στη δημιουργία της παραμυθένιας ατμόσφαιρας που κυριαρχεί στο απολαυστικό αυτό βιβλίο.

Για παιδιά 5+

Ο μικρός Κάστορας και η χαμένη φωλιά – Magnus Weightman (Διόπτρα)

Εκείνη τη μέρα, ο Κάστορας χαιρετά τους φίλους και φεύγει για να εξερευνήσει τον κόσμο! Στο ταξίδι του γνώρισε τόσο όμορφα μέρη και έκανε νέους φίλους. Όμως είχε πια κουραστεί και ήθελε να επιστρέψει. Πού βρισκόταν άραγε η φωλιά του; Μήπως είναι εκείνη που κρέμεται από ένα δέντρο; Μήπως είναι η φωλιά που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας; Το Σκυλάκι με το αερόστατο θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει… (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο online εδώ!

Ο Κάστορας ψάχνοντας στο ταξίδι της επιστροφής του το σπίτι του, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Πάνω σε ένα αερόστατο, με τη βοήθεια του σκύλου, φτάνει στον βόρειο πόλο και βλέπει τα σπίτια της πολικής αρκούδας και της φώκιας, νοτιότερα το σπίτι της αλεπούς, τις κυψέλες των μελισσών, τα σπίτια από στάχυα που φτιάχνουν τα ποντίκια του αγρού, τις φωλιές των πελαργών, τους χωμάτινους πύργους των τερμιτών, τις κρεμαστές χορταρένιες φωλιές παράξενων πουλιών, τους ερημίτες κάβουρες που κουβαλάν στην πλάτη τους το σπίτι τους, τα σπίτια των μπακαλιάρων στη θάλασσα, τα λαγούμια που σκάβουν οι κυνόμυες!

Μέσα από την περιπλάνηση του Κάστορα σε διάφορους τόπους, γνωρίζουμε διαφορετικές φωλιές – σπίτια πλασμάτων κάθε λογής. Το σπίτι είναι το καταφύγιο κι ο ιδιαίτερος χώρος απομόνωσης, ασφάλειας, ύπνου, αναπαραγωγής και ξεκούρασης των ζωντανών της πλασμάτων της γης. Είναι πολύτιμο και πρέπει να προστατεύεται.  

Ο μικρός Κάστορας και η χαμένη φωλιά είναι ένα έξυπνο και όμορφο βιβλίο γνώσεων, με γεμάτες δισέλιδες πολύχρωμες και εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες, που κυριαρχούν και παίρνουν πάνω τους το κύριο αφηγηματικό βάρος του βιβλίου.

Μετάφραση: Μαρία Παναγοπούλου

Για παιδιά 5+ ετών


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!