Τα βιβλία του μήνα #Δεκεμβριος2020

Λίγες μέρες πριν την αλλαγή της χρονιάς, ελάτε να δούμε τα βιβλία που διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε για εσάς αυτόν τον μήνα!


Μικρός οδηγός βιβλίων – Σταυρούλα Παγώνα (Εκδόσεις Ίκαρος)

Για παιδιά 3+ ετών

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Για να αγοράσετε το βιβλίο πατήστε εδώ

Τι μπορείς, αλήθεια, να κάνεις με ένα βιβλίο; Ο μικρός Έντι προτείνει 10 διαφορετικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσεις ένα βιβλίο.

Μπορεί ένα βιβλίο να γίνει δοκός ισορροπίας ή δίσκος σερβιρίσματος αόρατης λεμονάδας; Μπορεί να γίνει μια κρυψώνα για τα Playmobil ή να βοηθήσει στο στέγνωμα μιας κάλτσας νούμερο 32; Πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις με πολλά βιβλία; Τι πόρτες ανοίγει ένα βιβλίο και τι μπορεί να συμβεί όταν ανοιγοκλείνει στόμα του; Πώς μπορεί να σε βοηθήσει ένα βιβλίο μπροστά σε μια διασταύρωση ή όταν έχεις κάνει μια ζημιά; Τι σχέση μπορεί να έχει ένα βιβλίο με το πινγκ πονγκ (αν δεν είναι ένας οδηγός για το πώς παίζεται το πινγκ πονγκ);

Όχι ο Μικρός οδηγός βιβλίων, της Σταυρούλας Παγώνα και της Ντανιέλας Σταματιάδη δεν προτείνει βιβλία. Είναι ένα πανέξυπνα γραμμένο και όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο-παιχνίδι, ένα χιουμοριστικό και αντισυμβατικό κάλεσμα για την γνωριμία των μικρών παιδιών με τον κόσμο του βιβλίου.

Με εύστοχη μαεστρία και μακριά από διδακτισμούς, η Παγώνα συνταιριάζει κωμικές και ανατρεπτικές καταστάσεις με περισσότερο συμβατικές φιλαναγνωστικές αναφορές (“με ένα βιβλίο μπορείς να φτάσεις ψηλά”, “ένα βιβλίο μπορεί να σου ανοίγει μια πόρτα σε έναν φανταστικό κόσμο”, “ένα βιβλίο μπορεί να ρουφήξει όλη τη βαρεμάρα που υπάρχει στο δωμάτιο” κοκ), κλείνοντας το μάτι και στον ενήλικα συν-αναγνώστη με την αναφορά στο Μαγικό Βουνό του Τόμας Μαν.

Το μικρό αυτό εικονοβιβλίο, παιδικό και παιγνιώδες, με φαντασιακές (ή και όχι) ιδέες εναλλακτικών – πέρα από την προφανή – χρήσεων του βιβλίου, είναι μια σπουδαία συμβολή στην βιβλιοφιλία και την φιλαναγνωσία.

Σ’ αγαπάω, λέμε! – Jory John (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Για παιδιά 5+ ετών

Εικονογράφηση: Benji Davies

Απόδοση-επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος

Για να αγοράσετε το βιβλίο πατήστε εδώ

Του Αρκούδου του αρέσει πολύ να τεμπελιάζει τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Να αράζει ολομόναχος, παρέα μόνο με μουσική και βιβλία. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Ο Πάπιος έχει άλλη γνώμη: θέλει να παρασύρει τον Αρκούδο για μια βόλτα. Και επιμένει φορτικά, παρά τις αντιρρήσεις του Αρκούδου. Και βγαίνουν έξω. Μήπως ο Αρκούδος δεν αγαπάει τον Πάπιο; Γιατί να θέλει να μείνει μόνος του, χωρίς την παρέα του Πάπιου; Και τι θα κάνει όταν ο Πάπιος πέφτει από το δέντρο;

Το Σ’ αγαπάω, λέμε! είναι ένα χιουμοριστικό βιβλίο για τη ανυπέρβλητη δύναμη της φιλίας, αλλά και τις αποκλίνουσες απόψεις σε σχέση με τον τρόπο που αυτή εκφράζεται στην πράξη. Οι τόσο διαφορετικοί στις ανάγκες τους και στην προσέγγιση της ίδιας της έννοιας της φιλίας πρωταγωνιστές, συγκρούονται διαρκώς! Ο Πάπιος εκφράζει μια τάση “ασφυκτικής” φιλίας, ο Αρκούδος, από την άλλη, ψάχνει μια φιλία που να του δίνει χώρο ελευθερίας.

Το εξαιρετικό δίδυμο Jory John – Benji Davies μας δίνει την τέταρτη συνέχεια της περιπετειώδους σχέσης του Αρκούδου με τον Πάπιο. Είχαν προηγηθεί τα “Καληνύχτα, λέμε!“, “Εντάξει λέμε!” και “Γύρνα σπίτι, λέμε!“. Οι κοφτοί, ξεκαρδιστικοί διάλογοι κυριαρχούν στην δυνατή ιστορία που στήνει για μία ακόμη φορά ο Jory John, μια ιστορία που εικονογραφεί και πάλι με την καθαρότητα και την  εκφραστικότητα του προσωπικού του στυλ ο Benji Davies.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, όπως και τα προηγούμενα τρία της σειράς.     

Το άτακτο καπέλο – Χριστίνα Αποστολίδη (Εκδόσεις Μίνωας)

Για παιδιά 5+ ετών

Εικονογράφηση: Σεραφείμ Στρουμπής

Για να αγοράσετε το βιβλίο πατήστε εδώ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μάγος. Από αυτούς που φοράνε ένα ψηλό μαύρο καπέλο και κάνουν μαγικά νούμερα στη σκηνή, όχι από τους άλλους που φτιάχνουν μαγικά μαντζούνια ή που κάνουν παρέα στον Χάρυ Πότερ. Ο μάγος της ιστορίας μας έκανε τα κόλπα του λοιπόν, αλλά το καπέλο του έκανε τα δικά του. Αντί για κουνέλια έβγαζε σιντριβάνια κι αντί για χρωματιστά μαντήλια δεμένα μεταξύ τους έβγαζε φίδια, παιχνιδιάρικα τουλάχιστον! Ο κόσμος διασκέδαζε με τα καμώματα του καπέλου, αλλά ο μάγος είχε εκνευριστεί μαζί του γιατί νόμιζε πως το κοινό του γελούσε εις βάρος του… Έτσι, μια μέρα πέταξε το καπέλο στα σκουπίδια.

Το καπέλο, από τότε, άλλαξε πολλά χέρια: του φούρναρη, της δασκάλας, του επιστάτη. Σε όλους έκανε κάποιο μαγικό, μια μεταμόρφωση που δεν ήταν πολύ εύκολο να την δεχτούν και κατέληγε πάντα στα σκουπίδια. Κι ο μάγος, ο αρχικός του ιδιοκτήτης; Πώς τα πήγαινε με το καινούριο του καπέλο;

Το άτακτο καπέλο είναι ένα έξυπνο και κεφάτο παραμύθι, με φαντασία και ανατροπές. Η Χριστίνα Αποστολίδη παίζει με την “αταξία” και την “απειθαρχία”. Το ζαβολιάρικο καπέλο της είναι μια πρωτότυπη αλληγορική ιστορία για οτιδήποτε και οποιονδήποτε μοιάζει συχνά να μας εκνευρίζει με τις αναπάντεχες πρωτοβουλίες του, που συχνά αισθανόμαστε πως μας ρεζιλεύουν μπροστά σε τρίτους. Μήπως να το ξανασκεφτούμε; Μήπως να χαλαρώσουμε λιγάκι και να δούμε την χαριτωμένη και, τελικά, διασκεδαστική πλευρά της αταξίας και της σκανταλιάς;     

Οι πλούσιες και χαρούμενες εικόνες του Σεραφείμ Στρουμπή, δένουν εξαιρετικά με το κείμενο, σε ένα όμορφο βιβλίο, που συνοδεύεται και από ένα τραγουδάκι που μπορείτε να ακούσετε σε QR code πάνω στο βιβλίο (αλλά και εδώ

Με ένα κόκκινο κουμπί – Ελένη Μπετεινάκη (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Για παιδιά 6+ ετών

Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Για να αγοράσετε το βιβλίο πατήστε εδώ

Ο Ασίντ είναι ένα παιδί πρόσφυγας. Ολομόναχος, χωρίς γονείς, φίλους, βιβλία και παιχνίδια, φεύγει από την πατρίδα του όπου έχει ξεσπάσει πόλεμος. Με μια βάρκα περνά σε ένα νησί, αποφασισμένος να μη το βάλει κάτω. Άλλωστε, όπως λέει και το όνομά του είναι ένα λιοντάρι. Μοναδικό του κράτημα, πραγματικό αποκούμπι, γίνεται ένα κόκκινο κουμπί! Ένα μαγικό κουμπί που μεταμορφώνεται σε ό,τι χρειάζεται και αγαπά: φίλος, παιχνίδι, ένας κόκκινος δράκος, μια γοργόνα, μια ρόδα, ένα τριαντάφυλλο, μια πασχαλίτσα, ένα κόκκινο μπαλόνι…. Ώσπου μια μέρα, ο Ασίντ χάνει το κουμπί!

Το Με ένα κόκκινο κουμπί είναι μια τρυφερή ιστορία που μιλά για την προσφυγιά. Η Ελένη Μπετεινάκη πλάθει μια κλασικού τύπου ιστορία με πρωταγωνιστή ένα παιδί πρόσφυγα, υφαίνοντας γύρω του έναν παραμυθένιο, μαγικό, μα και νοσταλγικό,  κόσμο. Στήνει με επιτυχία μια ατμοσφαιρική ιστορία για την δύναμη της θέλησης, για τον αγώνα ενάντια στη μοναξιά, την απελπισία και την προσφυγιά, για τον αλτρουισμό, την ελπίδα και την αλληλεγγύη. Οι αφαιρετικές, συμβολικές ζωγραφιές του Νικόλα Ανδρικόπουλου, συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στο πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο περιλαμβάνει οδηγίες προς εκπαιδευτικούς και γονείς, με προτάσεις και ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. 

Μια μέρα μόνο – Νίκος Αντωνίου (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Για παιδιά 4+ ετών

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Η Μέι είναι ένα εφημερόπτερο. Δηλαδή ένα φτερωτό έντομο που έχει μικρή, εφήμερη, ζωή, μιας μόλις ημέρας! Τι να προλάβεις να κάνεις μέσα σε μια μέσα; Κι όμως η Μέι προσπαθεί να πείσει όποιο έντομο γνωρίζει τις λίγες ώρες της ζωής της να περάσει μαζί της λίγο ποιοτικό χρόνο με παιχνίδι, χορό, κυνηγητό. Τα άλλα έντομα, στην αρχή την αποπαίρνουν ζαλισμένα από το δικό τους πρόγραμμα και τις δικές τους προτεραιότητες. Κάμπτονται όταν μαθαίνουν πως το αίτημα έρχεται από ένα εφημερόπτερο με τόσο δα μικρή σε διάρκεια ζωή.  

Το Μια μέρα μόνο είναι μια συγκινητική ιστορία με επίκεντρο τη χαρά της ζωής. Δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος, αλλά η θέληση για ζωή, η αναζήτηση των στοιχείων που κάνουν τη ζωή όμορφη και σημαντική, όσο μικρή κι αν είναι. 

Ο Νίκος Αντωνίου γράφει, με ευαισθησία και καλοδουλεμένο λόγο, μια όμορφη ιστορία, μια ιστορία για την ανάγκη να αρπάξουμε τη στιγμή, να μη ξεχνάμε το εφήμερο των πραγμάτων, να μην αφήνουμε τις σκοτούρες, την καθημερινότητα, τις υποχρεώσεις να μας παίρνουν από κάτω σε μια ρουτινιάρικη επανάληψη. Με ένα ευφυές γύρισμα στο τέλος της ιστορίας, δεν αφήνει το αναπόφευκτο και μοιραίο τέλος της Μέι να κυριαρχήσει, ξαναπιάνοντας το νήμα της ζωής από την αρχή.

Η Ναταλία Καπατσούλια γεμίζει τις σελίδες του βιβλίου με χρώματα που τονίζουν την ομορφιά της φύσης και τις λεπτομέρειες των χαρακτήρων, ζωντανεύοντας το κείμενο και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ωραίου βιβλίου που αξίζει να διαβαστεί.

Όταν εσύ λείπεις… – Θοδωρής Παπαϊωάννου (Εκδόσεις Πατάκη)

Για παιδιά 4+ ετών

Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Για να αγοράσετε το βιβλίο πατήστε εδώ

Τι συμβαίνει στο δάσος όταν εσύ λείπεις; Ίσως μια ελαφίνα να βγάζει βόλτα το ελαφάκι της. Ένας σκίουρος ίσως να ετοιμάζεται να κάνει το άλμα της ζωής του για να συναντήσει τη φίλη του. Μια σαύρα ίσως να λιάζεται κάπου ανάμεσα στις αγριοφράουλες. Μια αλεπού ίσως να κοιμάται αγκαλιά με τα μικρά της. Δυο αρκουδάκια ίσως να προσπαθούν να πλησιάσουν το ποτάμι για να ξεδιψάσουν…

Αυτά κι άλλα πολλά μπορεί να συμβαίνουν σε ένα δάσος όταν δεν είμαστε εκεί. Κι όταν είμαστε εκεί είναι καλό να το χουμε στο νου μας πως είμαστε επισκέπτες σε ένα τόπο ζωντανό που χιλιάδες μικρά θαύματα συμβαίνουν.

Το Όταν εσύ λείπεις… είναι μια εξαιρετική ποιητική παρουσίαση του θαύματος της ζωής στο δάσος. Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, με λιγοστές διαλεγμένες λέξεις και με μαεστρία, στήνει αριστοτεχνικά τη μαγεία της φύσης στο δάσος. Ο Πέτρος Μπουλούμπασης πλημμυρίζει τις σελίδες με χρώματα που εναλλάσσονται, παίζοντας με τις αποχρώσεις των εποχών, της νύχτας και της μέρας, προσδίδοντας μια μοναδική υπόσταση στον μαγικό κόσμο του δάσους.

Χρώματα, σχήματα και λέξεις συμπράττουν αρμονικά δημιουργώντας σε κάθε δισέλιδο μια μικρή πανέμορφη εικαστική και ποιητική σύνθεση. Ένα βιβλίο που δεν χορταίνουν μικροί και μεγάλοι να ξεφυλλίζουν μπρος πίσω και ξανά από την αρχή, να κοντοστέκονται και να επανέρχονται, αφήνοντας τη φαντασία να τρέχει στον πραγματικό μικρόκοσμο του κόσμου εκεί έξω.

Βρείτε εδώ τα βιβλία που σας παρουσιάζουμε κάθε μήνα!


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!