READING

Πρώτη φορά σχολείο – Συμβουλές για εύκολη πρ...

Πρώτη φορά σχολείο – Συμβουλές για εύκολη προσαρμογή

Η πρώτη φορά στο σχολείο είναι δύσκολη. Είναι άραγε εφικτό να πετύχουμε μια προσαρμογή πιο εύκολη για όλους;

Είτε αυτό λέγεται παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο ή δημοτικό, η πρώτη φορά στο σχολείο είναι δύσκολη τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αποδεχόμενοι αρχικά αυτό. Έτσι θα μπορέσουμε να σκεφτούμε τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αποδεχθούμε πιο εύκολα και γρήγορα την νέα αυτή καθημερινότητα στη ζωή της οικογένειάς μας.

Ενημέρωση

Φρόντισε να κάνεις πριν ξεκινήσει το σχολείο μια πρώτη γνωριμία και να συζητήσεις με τους δασκάλους του παιδιού. Εκεί θα μάθεις περισσότερα για τον κανονισμό λειτουργίας της τάξης, το ωράριο και πιθανές τροποποιήσεις, τι γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις (αν για παράδειγμα το παιδί αρρωστήσει ή χτυπήσει όσο βρίσκεται στο σχολείο) κτλ. Αυτή είναι η πρώτη σου επαφή με το σχολείο και μια ευκαιρία να λύσεις πολλές από τις απορίες σου. Μη διστάσεις να ρωτήσεις. Έχουν ακούσει πολλά και όλοι μας έχουμε κάνει ό,τι ερώτηση μπορείς να φανταστείς, ακόμη και τις πιο τρελές, όταν στείλαμε το παιδί μας πρώτη φορά στο σχολείο.

Οργάνωση

Το σχολείο συνήθως δίνει μια λίστα με τα πράγματα που θέλουν να έχει το παιδί και με όλα όσα προσφέρει το σχολείο. Μη ξοδέψεις μια περιουσία σε τίποτα από όλα όσα θα δεις στα μαγαζιά. Ξέρω, θα νιώθεις βομβαρδισμένος/η, αλλά στην πράξη και στην καθημερινή ζωή του παιδιού στο σχολείο θα χρειαστείτε πολύ λιγότερα πράγματα. Για παράδειγμα, ακόμη και το τάπερ που θα διαλέξεις θα εξαρτηθεί από το πώς ζεσταίνεται το φαγητό, από την ηλικία του παιδιού, από το πόσα γεύματα θα τρώει στο σχολείο κτλ. Θα σε βοηθήσει να φτιάξεις μια λίστα και να τα δεις όλα βήμα βήμα.

Κάνε το παιδί συμμέτοχο

Η αλλαγή αυτή αφορά κυρίως την δική του ζωή, οπότε έχει δικαίωμα να είναι μαζί στα ψώνια, στην πρώτη γνωριμία με τους δασκάλους του, γενικότερα σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να περάσετε έξω από το σχολείου και να του δείξετε τον χώρο που θα βρίσκεται, να του πείτε ποιο θα είναι πλέον το πρόγραμμά του κ.α. Βγείτε στα μαγαζιά με την λίστα στο χέρι και αφήστε το παιδί να επιλέξει το μπουκάλι νερού που θα χρησιμοποιεί, την κασετίνα και τα τετράδιά του, ένα από τα υπέροχα παιδικά σακίδια πλάτης που κυκλοφορούν στην αγορά κτλ. Φροντίστε μόνο τα ψώνια να ανταποκρίνονται στην λίστα σας και να είναι ασφαλή για το παιδί.

Διατήρησε την ρουτίνα του

Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο θέλει συνέπεια. Από την σταθερή ώρα ύπνου το βράδυ, ώστε το παιδί να είναι ξεκούραστο, μέχρι τον άνθρωπο που θα αναλάβει να το πηγαίνει στο σχολείο το πρώτο δεκαπενθήμερο, είναι βασικό να διατηρήσετε το πρόγραμμά του και να μην αποκλίνετε δημιουργώντας προβλήματα στο ίδιο, αλλά και σε εσάς.

Η ώρα της αλήθειας

Μπαίνοντας στον χώρο του σχολείου η/ο δασκάλα/δάσκαλος είναι υπεύθυνοι για το παιδί. Εσείς πρέπει να είστε διακριτικοί και πάνω από όλα ψύχραιμοι. Είστε εκεί, σε απόσταση ασφαλείας ώστε το παιδί να μπορεί να σας εντοπίσει αν σας χρειαστεί και δεν παρεμβαίνετε. Οι δάσκαλοι θα σας ενημερώσουν για το πότε μπορείτε να φύγετε και πώς να αποχαιρετήσετε το παιδί.

Θα σας φανεί βουνό η πρώτη φορά στο σχολείο… σας το υπογράφω. Ψυχραιμία όμως. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα του βήματα σε έναν καινούριο κόσμο. Το παιδί σας θέλει δίπλα του, να το ενθαρρύνετε και να το εμπιστεύεστε. Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να το κάνετε!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!