READING

“Παιδιά της Πανδώρας”, το νέο βιβλίο τ...

“Παιδιά της Πανδώρας”, το νέο βιβλίο της Κατερίνας Δημόκα

Νομίζω ότι μαζί με την κόρη μου έχουμε διαβάσει όλα τα βιβλία της Κατερίνας Δημόκα, ακόμα κι αυτά που απευθύνονται σε ηλικίες μεγαλύτερης ηλικίας. Η Κατερίνα είναι μία αγαπημένη συγγραφέας που γράφει με λυρισμό και ευαισθησία, στοιχεία που μαρτυρούν την αγάπη της για τα παιδιά και το γραπτό λόγο.

Πριν λίγες μέρες, επισκεφθήκαμε το Book Plus, για να “γνωρίσουμε” το νέο βιβλίο της Κατερίνας, Παιδιά της Πανδώρας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου τα παιδιά δεν έχουν βιβλία και χρησιμοποιούν υπερσύγχρονους υπολογιστές. Οι υπολογιστές είναι τα κατοικίδιά τους … οι γιατροί που φροντίζουν την υγεία τους… οι κολλητοί που ξέρουν τα πάντα, ακόμα και όσα σκέφτονται και νιώθουν!

Κι ενώ όλα μοιάζουν να πηγαίνουν ρολόι, αρχίζουν να χάνονται λίγο-λίγο η φαντασία, τα όνειρα, αλλά και η ομιλία των παιδιών. Η ανατροπή θα έρθει όταν ανοίξει μια μυστική καταπακτή. Και από μέσα της θα ξεχυθούν δυνάμεις που δεν τις φαντάζεσαι…  

Το βιβλίο της Κατερίνας μάς ταξιδεύει στο χρόνο, θέτοντας ερωτήματα και ανησυχίες που έχουμε και οι ίδιοι οι γονείς για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας, οι οποίες λίγο υπόγεια εισβάλλουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Κι αν κάπως αμήχανα το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει, πώς γίνεται άραγε να μοιραστούμε με το παιδί μας αυτόν τον προβληματισμό, προκαλώντας το αντίστοιχα να μοιραστεί μαζί μας τις δικές του σκέψεις; Τα Παιδιά της Πανδώρας, μας εισάγουν σε έναν τέτοιο κόσμο. Το βιβλίο θέτει πολλά ερωτήματα, μας εκθέτει σε μία sci-fi πραγματικότητα αφήνοντας πολύ χώρο για σκέψη, προβληματισμό και ελευθερία στο παιδί να φανταστεί … πώς θα ήταν άραγε;…

Κάπως έτσι ήταν και η παρουσίαση….

Η Κατερίνα παρουσίασε τους ήρωες του βιβλίου, ανοίγοντας διάλογο με τα παιδιά.

Πώς θα ήταν άραγε να είχαμε ένα ψηφιακό κατοικίδιο … ;; … εμείς έχουμε ένα ρομπότ αλλά το βαρεθήκαμε…. Εμείς πάλι έχουμε έναν αληθινό γάτο, … το λένε Πατσά!… μας ξυπνάει το πρωί!….

Κι αν δεν υπήρχαν δάσκαλοι, βιβλία, λέξεις, παιχνίδια στην αυλή… σαν φεύγουν όλα αυτά και αντικαθίστανται από καλοκουρδισμένες δραστηριότητες, τι μένει;

Υπάρχει ελπίδα; Μα πού είναι κρυμμένη;

Το τέλος δεν μας το αποκάλυψε, και δεν θα το κάνω ούτε κι εγώ, το αφήνω να το ανακαλύψετε.

Ήταν μία ζεστή βιβλιοπαρουσίαση, με αφήγηση, πολλή συζήτηση με τα παιδιά, παιχνίδι παντομίμας … γιατί πώς να επικοινωνήσουμε αν δεν υπάρχουν λέξεις; … πλαισιωμένη από τη φοβερή παιδική χορωδία του μουσικού εργαστηρίου “ΕΚΦΡΑΣΙΣ” που μας έκανε όλους να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε μαζί της.

Σε μία εποχή που οι ανησυχίες για την εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης πληθαίνουν, τα Παιδιά της Πανδώρας είναι ένα ωραίο ανάγνωσμα για παιδιά από 9 ετών. Τα προκαλεί να σκεφτούν πώς θα μπορούσε να είναι ο κόσμος της Πανδώρας, όπου προσφέρονται απλόχερα τα δώρα της άνεσης και της ευκολίας, στερώντας μας από τα ερεθίσματα που μας δίνει η φύση, η ανθρώπινη επαφή, ο λυρισμός της τέχνης και του βιβλίου και το απρόοπτο.


Είμαι η Μίνα, μεγάλωσα στη Λιβαδειά, αλλά σπούδασα και εργάζομαι ως οικονομολόγος στην Αθήνα όπου ζω μόνιμα, με τον άντρα και τη μικρή μας κόρη. Αγαπάμε τις βόλτες, τα ταξίδια και είμαστε φίλοι των τεχνών. Ως νέοι γονείς, λατρεύουμε πλέον να ανακαλύπτουμε οικογενειακώς δημιουργικές δράσεις στην Αθήνα και όχι μόνο.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!