READING

Η θεατρική ομάδα “Μικρός Βορράς” ξεκιν...

Η θεατρική ομάδα “Μικρός Βορράς” ξεκινά στο θέατρο Αμαλία

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, η θεατρική ομάδα “Μικρός Βορράς” καλωσορίζει τη νέα θεατρική χρονιά και ξεκινά τις παραστάσεις της στο θέατρο Αμαλία.

Επιπλέον, ξεκινάει ο νέος κύκλος εκπαιδευτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων με δύο νέα τμήματα, ένα στο Θεατρικό Εργαστήρι για Παιδιά και ένα για άτομα ηλικίας 60+ καθώς κι ένα σεμινάριο για τον σχεδιασμό μαθημάτων εκπαιδευτικού δράματος. 

Το θέμα που διαπνέει όλα τα φετινά θεατρικά εργαστήρια του Μικρού Βορρά είναι: η έννοια και οι αξίες της Ενεργού Πολιτότητας

~Παιδική σκηνή~

Ο Εγωιστής Γίγαντας //  ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Από 1 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αμαλία

Πώς αντιμετωπίζουμε τον θυμό; Τι σημαίνει “δικό μου”; Ποια είναι τα τείχη που βάζουμε στον εαυτό μας;

Ο Εγωιστής Γίγαντας του Oscar Wilde είναι ένα αποκαλυπτικό παραμύθι για μικρά και για μεγάλα παιδιά. Στη θεατρική διασκευή της ομάδας μεταφέρουμε τον κόσμο του Oscar Wilde στον σύγχρονο δικό μας κόσμο με χιούμορ, τρυφερότητα αλλά και με προβληματισμό, αναδεικνύοντας τo -πάντα επίκαιρο- θέμα της ενεργού πολιτότητας.

Στον πανέμορφο κήπο του Γίγαντα, που ανθίζουν κάθε λογής λουλούδια, κάθε μέρα μαζεύονται τα παιδιά και παίζουν, καθώς δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χώρος. Όταν ο Γίγαντας επιστρέφει, θυμώνει και διώχνει τα παιδιά, χτίζοντας έναν πελώριο τοίχο. Ερημιά και Χειμώνας θα επικρατήσει στον κήπο. Μέχρι που μια μέρα… η καρδιά του Γίγαντα θα πλημμυρίσει για πρώτη φορά από αγάπη και ο κήπος θα γεμίσει ξανά από χαρούμενα παιδιά.

Για παιδιά από 4 ετών

Συγγραφέας: Oscar Wilde | Μετάφραση: Δημήτρης-Χρυσός Τομαράς | Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης | Θεατρική απόδοση: Μικρός Βορράς | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θοδωρής Παπαδημητρίου | Στίχοι: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Ευαγγελία Παπαμιχαήλ | Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Πετρούλα Λιώρα, Ανδρεάνα Λιώρα | Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος | Φωτισμός: Γιάννης Τούμπας | Διδασκαλία τραγουδιών: Αφροδίτη Νικολιουδάκη | Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου | Δραματουργική επιμέλεια: Ελευθερία Καμπαγιοβάνη | Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία Δήμου | Μουσική/στίχοι για το τραγούδι “Αυτός ο κήπος είναι δικός μου”: Αφροδίτη Νικολιουδάκη | Διδασκαλία Τραγουδιών: Αφροδίτη Νικολιουδάκη | Γραφιστικός σχεδιασμός: Ντόρη Λούκρη | Επικοινωνία: Λουκία Αργυριάδου

Παίζουν: Άγγελος Γουγούσης, Μυρσίνη Καρματζόγλου, Βάσω Μάμαλη

*Η παράσταση “Ο Εγωιστής Γίγαντας” πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Ο Ραφτάκος των Λέξεων – 6ος χρόνος

Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας, η sold out παράσταση του Μικρού Βορρά  “Ο Ραφτάκος των λέξεων” σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, βασισμένη στο ομώνυμο best seller παιδικό παραμύθι του πολυβραβευμένου Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδόσεις «Μεταίχμιο») ανεβαίνει ξανά στην σκηνή. Ο αγαπημένος μας Ράφτης στήνει το ραφείο του και περιμένει μικρούς και μεγάλους για να φτιάξει τα πιο όμορφα και μοναδικά ρούχα με… λέξεις!

Για παιδιά από 4 ετών

Παίζουν: Μαίρη Λιόλιου, Σωκράτης Λογοθέτης, Γιάννης Μονοκρούσος

Χορηγός Επικοινωνίας: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Τρεις… κι ο Αίσωπος

Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετέγραψε σε θεατρικό λόγο για τον «Μικρό Βορρά», τέσσερις μύθους του Αισώπου:  Η Αλεπού κι ο Λέλεκας,  Καθένας με τη γνώμη του, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια και Το Λιοντάρι κι η Ποντικίνα που “ζωντανεύουν” με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξανδρου Νικολαΐδη σε μία θεατρική διαδραστική παράσταση,  ιδανική για την πρώτη επαφή των παιδιών με το θέατρο.

Για παιδιά από 2 ετών

Παίζουν:  Μαίρη Λιόλιου, Σωκράτης Λογοθέτης, Γιάννης Μονοκρούσος

Ο Ηρακλής…αλλιώς

Βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Μαρίας Αγγελίδου, η παράσταση “Ο Ηρακλής…αλλιώς” σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου  φωτίζει την ανθρώπινη πλευρά του ήρωα, που μυείται και μαθαίνει σταδιακά, μέσα από τους 12 άθλους του, ο κάθε ένας εκ των οποίων αναπαρίσταται στη σκηνή με διαφορετικό είδος θεάτρου.

Για παιδιά από 4 ετών

Παίζουν:  Άγγελος Γουγούσης, Μυρσίνη Καρματζόγλου, Βάσω Μάμαλη

*Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο Σιμιγδαλένιος

Ο Σιμιγδαλένιος” ένα παραμύθι λαϊκής λογοτεχνίας, σε κείμενο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, έρχεται στη σκηνή σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Παράσχου για να μας θυμίσει τη δύναμη της αγάπης που μπορεί να υπερβεί όλα τα εμπόδια και να κινήσει γη και ουρανό.

Για παιδιά από 4 ετών

Παίζουν : Ανθούλα Αηδώνη, Κορίνα Κυρκίνη, Κωνσταντίνος Δραμπάζης


Περισσότερες παραστάσεις για παιδιά και εφήβους

Ακολούθησε το Κάθε μέρα γονείς στο Instagram και στο TikTok


~Νεανική σκηνή~

Ιλιάδα του Ομήρου

Η νεανική σκηνή του «Μικρού Βορρά», παρουσιάζει ολόκληρο το έπος του Ομήρου, σε 70 λεπτά, με τη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου μέσα από μια σύγχρονη οπτική γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία και με σύγχρονα αφηγηματικά μέσα θέλει να δώσει μία νέα “πνοή” στο ομηρικό έπος. Μία διασκευή από την ομάδα του Μικρού Βορρά που θέλει να εστιάσει στην αγριότητα του πολέμου αλλά και την ομορφιά της συντροφικότητας και της αγάπης.

Παίζουν: Ασπασία Δήμου, Γιάννης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Για παιδιά από 12 ετών, εφήβους/ες, νέους/ες

*Το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά από το οποίο αντλούνται οι στίχοι που πλαισιώνουν την παράσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο”.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -Πρόγραμμα 2021-, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οδύσσεια του Ομήρου

Η Οδύσσεια του Ομήρου είναι το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατεξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης και την αέναη ανάγκη του ανθρώπου για το “νόστο”. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, είναι μια σπουδή αφηγηματικών τεχνικών όπως η παντομίμα, το physical theatre, ο αυτοσχεδιασμός και – φυσικά – η διάδραση.

Για παιδιά από 10 ετών, εφήβους/ες, νέους/ες

Παίζουν: Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Θάνος Πουμάκης

Ελένη του Ευριπίδη

Η Ελένη, που χρόνια διδάσκεται στα γυμνάσια της Ελλάδας, μεταφέρεται θεατρικά από τον Μικρό Βορρά σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, δίνοντας μία “φρέσκια” ματιά στην σχολική ύλη. Η «αιρετική» Ελένη του Ευριπίδη, εμπνευσμένη από τις διδαχές του Ομήρου, αλλά ταυτόχρονα τόσο διαφορετική. Η πιο ωραία γυναίκα της αρχαιότητας, δυναμική και πανέξυπνη, έρχεται να μας αφηγηθεί τις περιπέτειες της και να αποκαταστήσει το όνομα της μέσα από μία ανατρεπτική ματιά αφιερωμένη στο εφηβικό και νεανικό κοινό.

Για παιδιά από 12 ετών, εφήβους/ες, νέους/ες

Παίζουν: Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Θάνος Πουμάκης

#Support Hara

Μια παράσταση του «Θεάτρου Forum» για νέους/ες, έφηβους/ες και εκπαιδευτικούς με στόχο την πρόληψη και διαχείριση της έμφυλης βίας

Ο Μικρός Βορράς αποφασίζει να “αγγίξει” με τρυφερότητα και ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, συστήνοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη συμμετοχική πρακτική του Θεάτρου – Forum.

Η ιστορία της Χαράς είναι ιστορία όλων μας. Μία μαθήτρια υφίσταται σεξουαλική βία από έναν συμμαθητή της, που καταγράφεται και δημοσιοποιείται. Η Χαρά νιώθει τεράστια συναισθηματική πίεση. Και αποφασίζει να φύγει… Εδώ ακριβώς ξεκινάει το Θέατρο – Forum. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Χαρά; Ποιος είναι ο ρόλος μας στην ιστορία της κάθε Χαράς; Μπορούμε να αλλάξουμε τα γεγονότα; Και αν ναι, πώς;

Για νέους/ες από 14 ετών και εκπαιδευτικούς

Σύλληψη ιδέας – Εμψύχωση: Χριστίνα Κρίθαρη | Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάσος Ράτζος

Παίζουν & Εμψυχώνουν: Ασπασία Δήμου, Γιάννης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης 

*Με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση      


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οργάνωση παραστάσεων στα σχολεία

//Παιδική Σκηνή (Ο Εγωιστής Γίγαντας, Ο Σιμιγδαλένιος, Ο Ηρακλής…αλλιώς, Τρεις… κι ο Αίσωπος, Ο Ραφτάκος των λέξεων) –  Ελευθερία Καμπαγιοβάνη, Τ: 6985858932

//Νεανική Σκηνή (#Support_Hara, Οδύσσεια, Ιλιάδα, Ελένη) – Αλεξάνδρα Κασιούμη,  Τ: 6934600074, 6972442996

Οργάνωση και εκτέλεση περιοδείας

Αλεξάνδρα Κασιούμη, Τ: 6934600074, 6972442996

Οργάνωση εργαστηρίων

 Ελευθερία Καμπαγιοβάνη, Τ: 6985858932

mikrosvorras@gmail.com


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!