Το καλοκαίρι μετράμε βιβλία (και παγωτά όπως μου επισήμανε ένα αιώνιο παιδί). Πάμε λοιπόν για ένα καλοκαίρι γεμάτο βιβλία για παιδιά!
Για παιδιά 3+ ετών
Η τελευταία πίτα με φύκια (Εκδόσεις Ίκαρος, μτφ. Μάνος Μπονάνος) της Wenda Shurety είναι σίγουρα ένα από τα πολύ όμορφα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος. Ο Paddy Donnelly και η Wenda Shurety πετυχαίνουν εικονογραφικά αλλά και μέσα από το απλό και κατανοητό κείμενο, να σχολιάσουν στα παιδιά τη σημασία της προστασίας των θαλασσών, αλλά και την ανάγκη να συνυπάρχουμε αρμονικά στον πλανήτη μας. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο
Το αγαπημένο μου είδος βιβλίων είναι αυτό που είναι παιχνιδιάρικο, τροφοδοτεί την φαντασία, ισορροπεί ανάμεσα στο κείμενο και την εικονογράφηση αφήνοντάς τα να συνομιλήσουν, κλείνοντας το μάτι στον αναγνώστη, είναι αυτό που δεν θέλει να σου μάθει τίποτα γιατί απλά θέλει να διασκεδάσεις διαβάζοντας μια υπέροχη ιστορία. Αυτό ακριβώς είναι το βιβλίο Επειδή έτσι! (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μτφ. Πολυχρόνης Κουτσάκης)) του Marc Barnett. Την εικονογράφηση έχει κάνει η Isabelle Arsenault. Μπορείς εδώ να αγοράσεις το βιβλίο.

Το παιδί και το φεγγάρι (Εκδόσεις Ψυχογιός) είναι ένα silent book από την Αργυρώ Μουντάκη και την Δώρα Ανδρεαδάκη σε εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη. Ιδανικό για μικρά παιδιά, το βιβλίο αφήνει τον αναγνώστη να ταξιδέψει με την φαντασία του βάζοντας τις δικές του λέξεις και συναισθήματα στο κείμενο. Πολύ αξιόλογο βιβλίο! Μπορείς εδώ να το αγοράσεις.
Η Έφη Σακκά και η εικονογράφος Κατερίνα Σωτηροπούλου μας συστήνουν ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δίδυμο. Ο ποντικός και η Μαντάμ Λι (Key Books) μας μιλούν για την φιλία και την αποδοχή, συστατικά τόσο σπουδαία σε μια σχέση όσο σπουδαίο είναι ένα έργο τέχνης. Θα απολαύσετε την ιστορία τους με φόντο το πανέμορφο Παρίσι. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.
Νέα περιπέτεια για τον Μάρκο με τίτλο Μάρκος – Η καινούρια δασκάλα από τους Till the Cat και Carine Hinder (Εκδόσεις Μίνωας, μτφ. Στέργια Κάββαλου). Μια σειρά βιβλίων όπου ο μικρός πρωταγωνιστής, παρέα με τους αναγνώστες του βιβλίου, μαθαίνει κάτι καινούριο μέσα από όσα του συμβαίνουν. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.

Το βιβλίο Σ΄αγαπάω Μπλου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μτφ. Χριστίνα Θεοχάρη) από τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και εικονογράφο Barroux, είναι μια ιστορία για την ανάγκη να προστατέψουμε το περιβάλλον και τους ωκεανούς. Το μήνυμα του Barroux μεταφέρεται σε εμάς μέσα από μια συγκινητική ιστορία φιλίας ανάμεσα σε ένα αγόρι και μια φάλαινα. Ό,τι και να πω για την εικονογράφηση αυτού του βιβλίου θα είναι λίγο. Άψογο! Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.
Ο Λύκος Ζαχαρίας πιστεύει στα όνειρά του κι εμείς κρατάμε στα χέρια μας μια ακόμη περιπέτεια του πιο αγαπημένου, χαριτωμένου, τρυφερού και ανατρεπτικού λύκου των παιδικών παραμυθιών. Η νέα περιπέτεια του Λϋκου Ζαχαρία, από την συγγραφέα Orianne Lallemand και την εικονογράφο Eleonore Thuillier κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (μτφ. Σοφία Παλάκη). Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.

Για παιδιά 4+ ετών
Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο που είμαστε αναγκασμένοι να πούμε στα παιδιά μας γιατί πρέπει να αγαπούν το σώμα τους. Οι Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν το βιβλίο Αγαπώ το σώμα μου γιατί… των Nomi Ellenson και Shelly Anand, σε εικονογράφηση της Erika Rodriguez Medina (μτφ. Πελιώ Παπαδιά), ένα εξαιρετικό βιβλίο για μικρά παιδιά, τα οποία μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το σώμα και την διαφορετικότητά τους. Μπορείς εδώ να αγοράσεις το βιβλίο.
Μετά το 1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμόνι, η Δανάη Δάσκα μπαίνει στον δημοφιλή (για τους συγγραφείς) και αγχώδη (για τους γονείς) χώρο της διαχείρισης των συναισθημάτων με Το μπαλόνι του θυμού (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Το βιβλίο έχει ενδιαφέρον γιατί, επιτέλους, δίνεται στα παιδιά η επιλογή να διοχετεύσουν ένα αρνητικό και δύσκολο συναίσθημα μέσα από δημιουργικές μεθόδους, όπως η ζωγραφική. Η συγγραφέας ζητά από τα παιδιά να δώσουν μορφή στον θυμό και ίσως έτσι καταφέρουν να τον καταλάβουν, να τον αποδεχθούν και τελικά να τον διαχειριστούν. Ως γονιός θεωρώ πως αυτή είναι και η πιο ορθή διαδικασία αντιμετώπισης όλων των αρνητικών και δύσκολων συναισθημάτων που βιώνει ένα παιδί. Η εικονογράφηση είναι της Zafouko Yamamoto, παιχνιδιάρικη, απλή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς η εικονογράφος σίγουρα ξέρει πώς να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.
Ο Άλφονς της Gunilla Bergstrom είναι ένα από τα πιο διάσημα παιδιά στον κόσμο. Κι όχι τυχαία! Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει εκατομμύρια φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο και οι περιπέτειές του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Η τελευταία του περιπέτεια Τι είπε ο μπαμπάς Άλφονς; (μτφ. Άννα Παπαφίγκου) κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 80 και πριν μερικούς μήνες ήρθε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μάρτης, στις οποίες θα βρείτε 7 ακόμη περιπέτειες του Άλφονς. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος μας χαρίζουν μια ακόμη οικολογική ιστορία. Το Μια φορά κι ένα δάσος της Pam Fong είναι ένα υπέροχο silent book. Το γκρίζο χρώμα κυριαρχεί (η ιστορία αναφέρεται στην φωτιά που απειλεί να κάνει στάχτες ένα δάσος), στο οποίο όμως ξεπηδούν το κόκκινο, το πράσινο και το κίτρινο χρώμα, καθώς η φύση ξαναγεννιέται. Αισιόδοξο, τρυφερό και δυναμικό, καθώς καλεί τα μικρά παιδιά να μην μένουν με τα χέρια σταυρωμένα, να συμμετέχουν, να βοηθούν, να αναλαμβάνουν δράση. (Θα προσθέσω ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές -22/7/2023- το βιβλίο είναι και τρομακτικά επίκαιρο). Εδώ μπορείς να το αγοράσεις.
Τι σημαίνει άραγε να είσαι άντρας σε αυτόν τον κόσμο; Το βιβλίο Οι άντρες κλαίνε του Joan Turu (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μτφ. Μάρω Ταυρή) είναι η ιδανική αφορμή για να συζητήσετε με το παιδί σας, αγόρι ή κορίτσι, για τα αγόρια και το φύλο, τα στερεότυπα, τις προσδοκίες της κοινωνίας και τελικά να απαντήσουμε στο βασικότερο ερώτημα: τι άντρες θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας; Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.

Από την Ελληνοεκδοτική κυκλοφορούν δύο πολύ ωραία βιβλία για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Το νέο βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη Η πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου, σε εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, είναι μια ιστορία γεμάτη φαντασία και δημιουργικότητα, ενώ το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή Να σας πω για τον μπαμπά μου;, μέσα από ελάχιστες λέξεις και σε άψογη συνεργασία με την εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου, μας περιγράφουν έναν μπαμπά που στα μάτια του παιδιού του είναι απλά τέλειος. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το πρώτο βιβλίο κι εδώ το δεύτερο.

Περισσότερες προτάσεις βιβλίων για παιδιά κι εφήβους
Για παιδιά 5+ ετών
Ένα ακόμη βιβλίο από την πιο αγαπημένη μου κατηγορία, γεμάτο φαντασία, ανεμελιά και δυνατά συναισθήματα. Μη παραλείψετε να διαβάσετε τα Αγριολούλουδα του Liniers (Εκδόσεις Ίκαρος, μτφ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη). Υπέροχη εικονογράφηση! Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.
Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε τους τελευταίους μήνες είναι Το Νησί του Ίσην, από τον Ματθαίο Αμανατιάδη και την Αλίκη Γιαννάκη (εκδόσεις Μάρτης), σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού. Πρωτότυπο και απολαυστικό, το βιβλίο παίζει με την παιδική περιέργεια και οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα μοναδικό, φανταστικό ταξίδι. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.

Η παιδική χαρά του Μαρίνου Σταμούλη σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη (Εκδόσεις Ίκαρος) είναι ένα βιβλίο ύμνος για το παιχνίδι και την παιδική φαντασία. Ταυτόχρονα, είναι κι ένα κάλεσμα προς εμάς τους γονείς, που έχουμε ξεχάσει πως κάποτε υπήρξαμε κι εμείς παιδιά, κάποτε το παιχνίδι μας οδηγούσε στους δικούς μας μαγικούς κόσμους. Ίσως ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε ξανά το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.
Μετά την παγκόσμια επιτυχία του πρώτου βιβλίου του Charlie Mackesy (Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο) έρχεται το βιβλίο της ταινίας μικρού μήκους animation Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μτφ. Άννα Παπασταύρου). Πρόκειται για μια υπέροχη, πολυτελή έκδοση, με μοναδική εικονογράφηση. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία «Ταινία Animation» στην 95η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.

Για παιδιά 7+ ετών
Ένα από τα πιο έξυπνα. πρωτότυπα και αστεία βιβλία που διαβάσαμε φέτος είναι το βιβλίο του Andy Seed Συνέντευξη με τον Μαυρογένη και άλλα άθλια καθάρματα, σε εικονογράφηση Gareth Conway (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μτφ. Μαρίζα Ντεκάστρο). Εδώ τα παιδιά θα γνωρίσουν, μέσα από αστείες συνεντεύξεις και χιουμοριστική εικονογράφηση, μερικούς από τους πιο διάσημους κακούς της ιστορίας. Εδώ μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο.
Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν 2 βιβλία, διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά καθόλου αδιάφορα, για τα παιδιά αυτής της ηλικίας: Αϊνστάιν ο Πιγκουίνος της Iona Rangeley, σε εικονογράφηση του David Tazzyman (μτφ. Ιωάννα Μπαμπετα) και το πρώτο βιβλίο της σειράς Τα παιχτρόνια – Ξεκινάει το πρωτάθλημα του Isaac Palmiola, σε εικονογράφηση Mili Koey (μτφ. Χριστίνα Φιλήμονος). Εδώ μπορείς να αγοράσεις το πρώτο βιβλίο κι εδώ το δεύτερο.

NO COMMENT