Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει!

Μετά από έναν χρόνο απουσίας (που πολύ μας έλειψε!) η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει. Και φέτος παρουσιάζει για το παιδικό κοινό, στο Σύγχρονο Θέατρο, δύο καινούρια θεατρικά έργα, την κωμωδία “Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν” του Άγγλου συγγραφέα Roy Kift και την επετειακή παράσταση του θρυλικού “Μορμόλη“.

Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν

Στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται η πρεμιέρα της κωμωδίας Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν, του Άγγλου συγγραφέα Roy Kift, που βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αναπηρία.

Πρόκειται για μια ξέφρενη κωμωδία που έχει στο επίκεντρο τον ανάπηρο προ- έφηβο Άρη. Ο Άρης, τσουλά με το αμαξίδιό του μέσα στη ζωή και με την παρέα του, φροντίζουν πάντα να διασκεδάζουν. Είναι ταυτόχρονα ένα έργο δυνατών συναισθημάτων, ενώ σχολιάζει αβίαστα και με νηφαλιότητα την καθημερινότητα και τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του νεαρού ήρωα με αναπηρία.

Η κωμωδία του Roy Kift, για παιδιά και νέους, είχε δημιουργήσει την δεκαετία ‘80 και ‘90, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γερμανία (θέατρο GRIPS), βαθιά τομή στις αντιλήψεις επάνω στο θέμα της αναπηρίας, προτείνοντάς την ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και συνέβαλε στην αποδόμηση παγιωμένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων και φόβων.

Συνδημιουργοί σε αυτή την παραγωγή είναι η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Τη σκηνοθεσία θα μοιραστούν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και ο ανάπηρος σκηνοθέτης  Αντώνης Ρέλλας, οι οποίοι επιμελήθηκαν και την μετάφραση/ διασκευή.

 

Διανομή: Γιώργος Κατσής, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης

Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου

Τα 5 τραγούδια της παράστασης θα γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Οι παραστάσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και όλες, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα,  ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για κωφές/ους.

Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι), ένα θέατρο φιλικό και προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.

 

Μορμόλης

45 χρόνια μετά την πρώτη του ορμητική εμφάνιση με τον θίασο της Ξένιας Καλογεροπούλου, 10 μέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 30 Νοεμβρίου 1973, ο θρυλικός Μορμόλης επιστρέφει στις 25 Νοεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό “ξύλινο κουτί”. Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος … γιατί είναι η φαντασία των παιδιών. Έτσι, μπορεί να γίνεται ότι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο, έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρία, τρεις!

Η ιστορία του Μορμόλη επέδρασε καθοριστικά στις γενιές των παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως. Ο Μορμόλης γράφτηκε από τον Rainer Hachfeld, αδελφό του Volker Ludwig, ο οποίος είχε γράψει τα τραγούδια. Το έργο ανέβηκε το 1969 στο θέατρο Grips, λεγόταν “Mugnog Kinder” και είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Grips του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου. Χωρίς τον Μορμόλη δε θα υπήρχε ο Νουριάν, η Τζέλα και ο Κόρνας, η Φρέτα κι ο Γυαλάκιας, ο Βάσος κ η Βιβή.

Μετάφραση/ διασκευή: Παναγιώτης Σκούφης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι

και τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε διασκευή Κώστα Νικολόπουλου

Διανομή: Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου κ.α.

 


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!