READING

Η δράση “Γράψτε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη&...

Η δράση “Γράψτε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη” γίνεται 29 χρονών! (συνέντευξη)

Ποιος γονιός δεν έχει σταθεί, παρέα με το παιδί του, μπροστά σε ένα κόκκινο κουτί των ΕΛΤΑ για να στείλουν το γράμμα του στον Άγιο Βασίλη; Η δράση Γράψτε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη “γεννήθηκε” πριν 29 χρόνια και για την υλοποίησή της απασχολείται πλέον ολόκληρο το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων!

Εμείς “τρυπώσαμε” με τον τρόπο μας στα γραφεία και τους χώρους των ΕΛΤΑ και μιλήσαμε με την κ. Βίκυ Ματζιάρη, Υπεύθυνη του Τομέα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ, η οποία ασχολείται με τη συγκεκριμένη δράση τα τελευταία 14 χρόνια.

Πότε ξεκίνησε η δράση «Γράψτε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη»; Πώς προέκυψε ως ιδέα και είχε ανταπόκριση εξ αρχής;

Όλα ξεκίνησαν πριν από 29 χρόνια, όταν βρέθηκαν, στα γραμματοκιβώτια, τα πρώτα γράμματα με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη. Μετρημένα στα δάκτυλα, βέβαια. Τότε, με δική τους πρωτοβουλία οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, αποφάσισαν να μην τα αφήσουν αναπάντητα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να απαντηθούν όλα, με το χέρι, προσωπικά, προς τον κάθε αποστολέα. Αυτή ήταν η αρχή της δράσης μας «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη», που σήμερα, περήφανα, λέμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας μας. 

Πόσα γράμματα λαμβάνετε κάθε χρόνο και πώς ανταποκρίνονται τα ΕΛΤΑ στον όγκο αυτής της δουλειάς;

Τα γράμματα που λαμβάνουμε, στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να μετρηθούν. Ο όγκος είναι τεράστιος. Υπολογίζουμε ότι φτάνουν τις 130.000. Στον Άγιο Βασίλη απευθύνονται παιδιά με μεμονωμένες επιστολές αλλά και ενήλικες, τάξεις και σχολεία ολόκληρα, ιδρύματα. Λαμβάνουμε ακόμα και γράμματα από παιδιά που ζουν στο εξωτερικό!

Θυμάστε κάποια γράμματα που σας συγκίνησαν ιδιαίτερα;

Προσωπικά, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη Δράση, μένω πάντα άναυδη μπροστά σε γράμματα ενηλίκων. Άνθρωποι που νιώθουν την ανάγκη να απευθύνουν μία σκέψη ή ένα πρόβλημά τους στον Άγιο Βασίλη, να το κλείσουν σε ένα φάκελο και να το ρίξουν στο ταχυδρομικό κουτί, πάντα ανώνυμα. Ή απλώς στέλνουν μια ευχή προς τον άγνωστο αναγνώστη. Υποθέτω ότι οι λόγοι είναι βαθιά ψυχοθεραπευτικοί.

Εξίσου συγκινούμαι από νέες μαμάδες  που γράφουν εξ ονόματος των μικρών παιδιών τους, που δεν μπορούν ακόμα να γράψουν. Εκεί θα δείτε υπέροχα λόγια αγάπης και ζεστασιάς, όμορφες ζωγραφιές και επιστολές ιδιαίτερα επιμελημένες.

Τέλος, ιδιαίτερο νόημα για εμάς έχει το «ευχαριστώ ΕΛΤΑ» που λαμβάνουμε σε επιστολές από μικρά χεράκια, μετά την ολοκλήρωση της δράσης.

«Φωτογραφίζουν» τα γράμματα που λαμβάνετε την ελληνική πραγματικότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες εδώ και πολλά χρόνια;

Είναι εντυπωσιακό πώς η πραγματικότητα των παιδιών περνάει μέσα στα γράμματα αυτά. Για χρόνια διαβάζαμε για οικονομικά προβλήματα, για ανεργία -ζητούσαν δουλειά για τη μαμά και τον μπαμπά, χρήματα για να αγοράσουν το δώρο που θέλουν. Στη συνέχεια, τα παιδιά επηρεάστηκαν έντονα από τις αφίξεις των προσφύγων στην χώρα μας και στέλνανε πολλές ευχές και ζωγραφιές στα «παιδιά που έρχονται με τις βάρκες». Φέτος, όπως αναμένονταν, το θέμα που απασχολεί τα παιδιά είναι ο covid-19 και οι πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τα παιδιά ζητάνε από τον Άγιο Βασίλη να σταματήσει επιτέλους τον κορωνοιό, να προσέχει τους παππούδες τους και να παίξουν με τους φίλους τους ξανά. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν διαβάσαμε ούτε ένα γράμμα που να ζητάει να ανοίξουν τα σχολεία!

Έχουν παίξει ποτέ τα ΕΛΤΑ τον ρόλο του Άγιου Βασίλη; Φαντάζομαι ότι θα έχετε διαβάσει και γράμματα παιδιών που ζουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες… Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Είναι δύσκολο να μην ταυτιστείς με τα «βαριά» γράμματα. Αυτά που κουβαλάνε το πένθος, το πρόβλημα υγείας ή ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Έχω να θυμηθώ μία συνάδελφο που έβαλε πετρέλαιο σε μία οικογένεια στην Θεσσαλονίκη πριν πολλά χρόνια, ή μία άλλη που μου εκμυστηρεύτηκε ότι έστειλε ανώνυμα, όχι μόνο την μπάλα που ζητούσε ένα αγοράκι, αλλά πολλά ακόμα δώρα, γιατί μέσα από το γράμμα κατάλαβε την οικονομική ανάγκη της οικογένειας που δεν μπορούσε να αγοράσει το πιο απλό παιχνίδι στο μικρό αγόρι. Επίσης, θυμάμαι να ψάχνουμε στα νοσοκομεία της Αθήνας για την κοπέλα που έγραψε ένα γράμμα έξω από την εντατική, περιμένοντας νέα για την υγεία του αδερφού της και τελικά μάθαμε ότι πήγε καλά.

Φέτος, τα παιδιά θα λάβουν απάντηση από έναν πολύ αγαπημένο συγγραφέα, τον Αντώνη Παπαθεοδούλου. Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία.

Τα τελευταία χρόνια μας αρέσει να συμπεριλαμβάνουμε γνωστούς συγγραφείς στη δράση μας, για τη συγγραφή της απαντητικής κάρτας. Στο παρελθόν, το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει, πάντα αφιλοκερδώς, γνωστοί συγγραφείς όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Άλκη Ζέη, ο Στέφανος Δάνδολος.

Φέτος, έχουμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου που είναι ένας αναγνωρισμένος, βραβευμένος και –το σπουδαιότερο- πολυαγαπημένος συγγραφέας των παιδιών. Τον προσεγγίσαμε διστακτικά και όχι μόνο δέχτηκε αυθόρμητα και με χαρά, αλλά ετοίμασε με αγάπη, για όλα τα παιδιά, ένα κείμενο που περιέχει την αλήθεια και την φαντασία μαζί, στο δικό του, έμμετρο λόγο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη από την φετινή συνεργασία και ανυπομονώ να δω τις εντυπώσεις των παιδιών!

Τα λόγια του έντυσε εικαστικά η Ανθούλα Λύγκα από τη Δ/νση Φιλοτελισμού μας, με έμπνευση από την φετινή χριστουγεννιάτικη σειρά γραμματοσήμων.

Τέλος, μέσα στην απαντητική κάρτα βάζουμε και λίγα γραμματόσημα για τα παιδιά– ως ένα μικρό συμβολικό δωράκι.

Οι γονείς πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, ή έχουν σταματήσει να ονειρεύονται;

Ίσως εσείς ξέρετε καλύτερα τους γονείς από εμένα, αλλά εγώ θα σας πω κάτι απλό: και μόνο που γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη παρέα με τα παιδιά τους ή έρχονται στο ταχυδρομείο για να ταχυδρομήσουν αυτό το γράμμα, αυτό, για μένα, σημαίνει ότι συνεχίζουν να ονειρεύονται, έστω αυτές τις – λίγες- μαγικές μέρες των Χριστουγέννων.

Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το site hohoho.elta.gr  στο οποίο θα βρείτε εκτυπώσιμα και χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα γράψουν τα παιδιά το γράμμα τους.

Αυτά τα μπλε κουτιά είναι τα κάνιστρα, που περιέχουν τα γράμματα μιας μέρας!


Ευχαριστώ πάρα πολύ την κ. Ματζιάρη για την κουβέντα μας! Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε την όμορφη αυτή δράση για πολλά ακόμη χρόνια, προσφέροντας χαμόγελα σε ακόμη περισσότερα παιδιά!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!