Αντίο πρωτάκι μου!

Σήμερα αποχαιρετήσαμε την πρώτη δημοτικού!
Σήμερα αποχαιρετήσαμε μια χρονιά που μας έφερε αντιμέτωπους με φόβους και ανασφάλειες!Σήμερα αποχαιρετήσαμε το πρωτάκι μας!

Όταν ξεκίνησε αυτή η χρονιά αισθανόμουν ηττημένη. Ναι, ναι ηττημένη…

Υπήρχαν αυτοί που συζητούσαν για το ιδιωτικό σχολείο που έγραψαν τα παιδιά τους και υπήρχαν και αυτοί που είχαν ένα καλύτερο σχολείο, φαινομενικά, από το δικό μας στην γειτονιά τους. Είχα διαβάσει πολύ, είχα μπει σε ομάδες και συζητήσεις, είχα ψαχτεί με τους Συλλόγους, είχα μιλήσει με όποιον εκπαιδευτικό ήξερα και δεν ήξερα….

Το δημόσιο σχολείο στέκεται μπροστά σε αρκετούς γονείς σαν ένα τέρας, σαν ένα αδιέξοδο, σαν τον μπαμπούλα που πρέπει να τον πολεμήσουμε και να τον απαξιώσουμε με κάθε τρόπο. Στην αντίπερα όχθη είναι το καλύτερο ιδιωτικό σχολείο, εκεί που όλα γίνονται καλύτερα, εκεί που ο κόσμος είναι καλύτερος… Δεν θα δώσω συνέχεια, δεν θα νιώσω άλλη ήττα, γιατί η χρονιά τελείωσε και τελικά μου επιβεβαίωσε όλα όσα μέσα μου βαθιά ήξερα και πίστευα.

Πήρα την καλύτερη απόφαση για τον γιο μου! Να τον γράψω στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς του, να τον αφήσω να ζήσει τα σχολικά του χρόνια δίπλα στους φίλους του από το νηπιαγωγείο, τα παιδιά που αγαπάει και με τα οποία βίωσε αυτό τον καινούριο κόσμο. Ο δάσκαλός μας, παρά τις διαφωνίες μου σε αρκετά σημεία (επιβράβευση με φατσούλες, αυτοκόλλητα, μπράβο, άριστα κτλ) ήταν ένας άνθρωπος που αγκάλιασε μια τάξη με πολλά προβλήματα και για αυτό σας είχα γράψει από την αρχή ακόμη της σχολικής χρονιάς. Δεν τα φόρτωσε με πολύ διάβασμα και ένα σωρό φωτοτυπίες και γράψιμο. Τους έδωσε χρόνο να βρουν τον εαυτό τους μέσα στην σχολική αίθουσα και το καινούριο αυτό περιβάλλον.

Πώς τελειώνει για σένα αυτή η χρονιά Άρη; Ποια λέξη σου έρχεται πρώτη όταν σκέφτεσαι την σχολική χρονιά που πέρασε;“, τον ρώτησα σήμερα το πρωί. “Χαρά. μου άρεσε τελικά το σχολείο μαμά!” μου είπε. Και αυτό μου αρκεί!

Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να κάνει πράξεις, να διαχειρίζεται τον χρόνο του σε σχέση με τις υποχρεώσεις του σχολείου και αυτό που θέλει ο ίδιος να κάνει, δέθηκε ακόμη περισσότερο με τους φίλους του και έκανε και καινούριους, είδε την σκληρή και την ευχάριστη πλευρά του ελληνικού σχολείου, έκρινε καταστάσεις και εκτίμησε συμπεριφορές, συζήτησε για όλα αυτά μαζί μου, σκέφτηκε και πήρε αποφάσεις, κατάλαβε πως υπάρχουν διαφορετικά παιδιά, κατάλαβε πως οι δάσκαλοι είναι άνθρωποι, αισθάνθηκε πως μπορεί να μιλήσει στον δάσκαλό του αλλά και σε μένα, αισθάνθηκε πως έχει άποψη και μπορεί να την εκφράσει γιατί πρέπει… Και πέρασε την πρώτη του χρονιά δίπλα σε έναν δάσκαλο που μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον μας αποχαιρέτησε λέγοντας πως τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι και το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε μαζί τους, όλη τη χρονιά και όχι μόνο το καλοκαίρι, είναι να τους δώσουμε χρόνο να παίξουν ελεύθερα και να παίξουμε κι εμείς μαζί τους.

Κι άλλα πολλά έμαθε! Και μαζί του (ξανα)έμαθα / (ξανα)θυμήθηκα κι εγώ κάποια πράγματα …

Έμαθα πως το παιδί μου είναι ένα ευαίσθητο, ευσυνείδητο πλάσμα, που έχει μάθει να εκφράζεται, να υπερασπίζεται την άποψή του, να είναι εκεί για τον διπλανό του. Και αυτό μου φτάνει!

Πέρυσι, τέτοια εποχή θα ήταν, είχα μια συζήτηση με τον Άγγελο Πατσιά, ο οποίος μου είχε πει πως ο δάσκαλος και το σχολείο είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στην ζωή ενός παιδιού, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα πράγματα που κουβαλάει ένα παιδί από το σπίτι του και όλοι οι γονείς δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό. Και ακόμη κι αν τα δύο αυτά έρχονται σε σύγκρουση, οι αξίες και το ήθος, η ουσιαστική παιδεία,  που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο έρχονται από το σπίτι. Και παρότι θα δώσω όσες μάχες πρέπει για να διεκδικήσω μια καλύτερη και δίκαιη εκπαίδευση για το παιδί μου και όλα τα παιδιά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάω ότι κάθε λεπτό που περνάμε μαζί, το παιδί μου μαθαίνει κάτι που δεν βρίσκεται στα βιβλία όπως μπορώ να του το μάθω εγώ. Μαθαίνει να είναι ένας καλός και δίκαιος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που αγωνίζεται, διεκδικεί, δεν συμβιβάζεται, ένας άνθρωπος που αγαπά με όλο του το είναι.

Πέρυσι καληνύχτησα ένα νηπιάκι Σήμερα αποχαιρετώ ένα πρωτάκι!

Καλό καλοκαίρι μωρό μου! Όπως σου υποσχέθηκα θα είναι υπέροχο, να είσαι σίγουρος για αυτό!!!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

 1. emama christina

  15 Ιουνίου

  Φέτος είμαι στη θέση που ήσουν εσύ πέρσι Μάγδα. Ψάχνομαι όπως κι εσύ, ρωτάω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, να πάρω πληροφορίες, να καταλάβω πως λειτουργεί το ένα σχολείο και πως το άλλο. Δεν κρύβω ότι μπήκα στον πειρασμό να ρίξω μια ματιά ακόμα και σε ιδιωτικό σχολείο παρόλες τις θεωρητικές αντιρρήσεις μου, απογοητεύτηκα όμως και με αυτό το κομμάτι.

  Τελικά νομίζω πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας και να συζητάμε όσο περισσότερο μπορούμε με το δάσκαλο, με το σύλλογο και να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε το σχολείο να γίνει έστω και λίγο καλύτερο.

  Νομίζω πως πήρες την καλύτερη απόφαση. Ένα τέλειο καλοκαίρι να έχουμε!

  • Magda Zindrou

   15 Ιουνίου

   Καλό καλοκαίρι Χριστίνα μου! Αντιμετωπίσαμε ως τάξη πολλά προβλήματα και ο δάσκαλος μέσα από τις αντιξοότητες κατάφερε να δουλέψει με τα παιδιά χωρίς προβλήματα. Το παιδί είναι ο οδηγός μας και όπως σωστά είπες και μου το είχε επιβεβαιώσει και ο Πατσιάς, πρέπει να στηρίζουμε τον δάσκαλο. Δεν είναι αυτός ο εχθρός! Πολλά φιλιά!!!

 2. YiannaM Panou

  15 Ιουνίου

  Έκανες την καλύτερη επιλογή και μπράβο σου. Οι γονείς μου με πήγαν σε ιδιωτικό για καλύτερα, και εκεί οι καθηγητές, εστιάζοντας στην κοινωνική μου θέση, χαντακωσαν ένα ευφυές μυαλό που με τον σωστό δάσκαλο θα είχε κάνει θαύματα. Δεν έκανα ποτέ φίλους στην γειτονιά που μεγάλωσα αφου δεν πήγα εκεί σχολείο με αποτέλεσμα τα παιδικά μου χρόνια να είναι πολύ μοναχικά και τώρα να ζω ακόμη εδώ και ακόμη να μην ξέρω άνθρωπο. Εγώ δεν έχω αμφιβολία. Σε δημόσιο θα τον παω και μάλιστα εδώ στην γειτονιά που βρίσκεται το σπίτι του! Μπράβο Μαγδα υπέροχα τα είπες ακόμα μια φορά!! Καλό καλοκαίρι! Είμαι ΣΊΓΟΥΡΗ πως θα το κάνεις υπέροχο!

  • Magda Zindrou

   16 Ιουνίου

   Καλημέρα Γιάννα! Κακώς μας έχουν κάνει να πιστεύουμε πως στο ιδιωτικό σχολείο όλα θα είναι καλύτερα. Στις πλάτες των παιδιών μας δεν μπορούμε να κάνουμε πλάκα, ούτε να παίζουμε με στόχο το κέρδος. Αυτός είναι ο κόσμος του και χαίρομαι πολύ που δεν του τον στέρησα. Με τις δυσκολίες του, τις αναποδιές και τα σκαμπανεβάσματά του, αλλά τελικά ο Άρης μου βγήκε κερδισμένος! Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννα μου!!!

 3. M Koutsom

  15 Ιουνίου

  Συγχαρητήρια Μάγδα μου για όσα έκανες αλλά και για την απόφαση να τον γράψεις στο σχολείο της γειτονιάς σας! Το ίδιο έκανα κι εγώ πριν λίγες μέρες για το δικό μου μελλοντικό πρωτάκι…πρέπει να εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς, να στεκόμαστε δίπλα τους, να μην τους κρίνουμε αρνητικά κ κυρίως να προσπαθούμε να τους κάνουμε φιλους μας…σ' αυτούς εμπιστευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας! Σας εύχομαι τα καλύτερα κ ένα σούπερ ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

  • Magda Zindrou

   16 Ιουνίου

   Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται την υποστήριξη των γονιών! Φυσικά και θα διεκδικήσουμε πράγματα που θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε σχολείο, αλλά ο δάσκαλος δεν είναι ο εχθρός μας. Καλή αρχή και για το πρωτάκι σου Μαρία μου! Ξεκινάτε εάν μοναδικό ταξίδι, θα το δεις.

 4. νομιζω οτι η επιλογη σου σε δικαιωσε Μαγδα μου… Να εχετε ενα ομορφο καλοκαιρι!! φιλια

  • Magda Zindrou

   16 Ιουνίου

   Έτσι αισθάνομαι Ελπίδα και ελπίζω να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και τα επόμενα χρόνια. Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό καλοκαίρι για όλους μας!

 5. ShareYourLikes

  16 Ιουνίου

  Μαγδούλα σε νιώθω απόλυτα. Βέβαια, δυστυχώς, θα προτιμούσα με διαφορά να είναι σε ιδιωτικό σχολείο το παιδί μου, αλλά αυτά τα θέλω πάντα προκύπτουν από αφορμές. Έχω φάει μεγάλη απογοήτευση αυτά τα 2 χρόνια στο δημόσιο σχολείο και αρνούμαι να δεχτώ ότι τελικά όλα εξαρτώνται από την τύχη. Σε τι δάσκαλο θα πέσουν, σε τι διευθυντή, σε τι σύλλογο γονέων… κι όλα αυτά δε θα μπορούσαν να έχουν αξία αν το σύστημα ήταν άξιο από μόνο του. Κι επειδή η κουβέντα αυτή μας καίει όλους τους γονείς και είναι και τεράστια, ας μείνουμε σε όλα τα θετικά στα οποία εστίασες, όπως λίγο πολύ τελικά κάνουμε όλοι μας. 🙂 Να έχει ένα υπέροχο καλοκαίρι το δευτεράκι σου! <3

  • Magda Zindrou

   16 Ιουνίου

   Λυπάμαι πολύ Σοφία μου που δεν είναι τα πράγματα όπως τα θέλετε… Το κακό είναι πως ούτε το ιδιωτικό είναι εγγύηση, καθώς έχω ακούσει για περιστατικά φρίκης, απόλυτης φρίκης, τα οποία δεν δικαιολογούνται, πολύ περισσότερο όταν πληρώνεις για καλύτερες παροχές. Για μένα τίποτα δεν μένει στην τύχη και η ενεργή συμμετοχή μας σε όλες τις διαδικασίες μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ακόμη και μακροπρόθεσμα. Ξέρω πως είναι δύσκολη κουβέντα και πολλές φορές δεν βγάζεις κι άκρη, ειδικά όταν η προσωπική εμπειρία των ανθρώπων δεν υπήρξε θετική. Ελπίζω τώρα με τον ήλιο και την θάλασσα (που σου πάνε και τόσο πολύ, όπως σου έχω ξαναπεί) να ανανεωθείτε και να ξεκινήσετε φρέσκοι και ανανεωμένοι την καινούρια σας χρονιά.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!