READING

Το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά μέσα από τα μάτια το...

Το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά μέσα από τα μάτια του Άγγελου Πατσιά

Μου πήρε κάτι λιγότερο από 6 ώρες, 2 γαστρεντερίτιδες και 1 μόλυνση στο μάτι, αλλά το διάβασα! Και αυτή η απογοήτευση που με γυροφέρνει καμιά φορά όταν σκέφτομαι το ελληνικό δημόσιο σχολείο την έφαγε την σφαλιάρα της. Γιατί ο Άγγελος Πατσιάς και το βιβλίο του “Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων” είναι η δόση αισιοδοξίας και ρεαλισμού που χρειαζόμουν.Το πρώτο βιβλίο του Άγγελου δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη! Ένας σπουδαίος δάσκαλος, ίσως ο πιο γελαστός άνθρωπος που έχω γνωρίσει μέχρι σήμερα, μας ανοίγει τις πόρτες του Δημοτικού σχολείου του Φουρφουρά, ενός σχολείου που κάνει πολλά πρότυπα σχολεία της χώρας μας να ζηλεύουν.

Είχα την χαρά να γνωρίσω τον Άγγελο Πατσιά πριν έναν χρόνο όταν το σχολείο μας η Dorothy Snot διοργάνωσε την εκδήλωση De-educate / Re-educate, με κεντρικούς ομιλητές τον Tom Hobson, πιο γνωστό σε αρκετούς από εμάς ως Teacher Tom, τον Σπύρο Κασσιμάτη και τον Άγγελο Πατσιά.


Ομολογώ πως πήγα στην εκδήλωση γιατί θεωρώ πως ο Άγγελος είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ταρακουνήσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η δουλειά του τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά, ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, τον έβαλε ξαφνικά στα σπίτια όλων εμάς που το αύριο των παιδιών μας στο ελληνικό σχολείο είναι ένα αγκάθι.

Και σήμερα είμαι πολλή χαρούμενη γιατί κρατάω στα χέρια μου το βιβλίο του! Το διάβασα σαν να ήταν ένα δροσερό ποτήρι νερό που το ήπια μονορούφι!

Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων” είναι η ζωντανή απόδειξη πως όταν θέλουμε μπορούμε! Γραμμένο σαν ημερολόγιο, που δεν ακολουθεί όμως και μια χρονολογική σειρά, αλλά καταγράφει περισσότερο τις σκέψεις, ανησυχίες και προσπάθειες των δασκάλων του σχολείου, το βιβλίο του Πατσιά μας επιβεβαιώνει πως μπορεί κανείς να κάνει το σχολικό περιβάλλον ένα χώρο πραγματικής και ουσιαστικής μάθησης, όπου η βιωματική εμπειρία παίζει τον πρώτο ρόλο. Τα παιδιά θέλουν αγάπη, θέλουν κάποιος να αναγνωρίσει την διαφορετικότητά τους, τον χαρακτήρα τους, τις ικανότητές τους και πάνω σε αυτά μπορεί και πρέπει να δουλεύει ένας εκπαιδευτικός. Φαίνεται πως η ομάδα του Φουρφουρά πέτυχε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προτάσεις και προσεγγίσεις που έχουμε δει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα (το τονίζω αυτό) σε ένα δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Στον Φουρφουρά γεννήθηκε το σχολείο που ονειρεύτηκε ο Άγγελος Πατσιάς. Ένα σχολείο σύγχρονο, που ακολουθεί την εποχή του, ενώ δεν ξεχνά την φύση, τον τόπο, την καταγωγή. Ένα σχολείο που είδε τα παιδιά, τον χαρακτήρα τους και τις επιθυμίες τους, έφερε δημοκρατικές διαδικασίες στην καθημερινότητα των μαθητών. Ένα σχολείο που δεν έμεινε κλεισμένο σε 4 τοίχους αλλά βγήκε και έξω από τον Φουρφουρά, δικτυώθηκε με τα σχολεία της περιοχής, τόλμησε να διδάξει το διαφορετικό χωρίς να ξεφύγει από όσα οι μαθητές “έπρεπε να μάθουν” μέσα στην σχολική χρονιά.

Δεν είναι οδηγός “Πώς να φτιάξετε το τέλειο σχολείο“. Δεν θα βρείτε όλες τις απαντήσεις, ούτε θα μάθετε με μαγικό τρόπο πού γίνεται το λάθος και πώς να το διορθώσετε. Δεν ξέρω αν θα βρούμε ποτέ ένα τέτοιο βιβλίο άλλωστε, καθώς ο χαρακτήρας και η διάθεση των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικής σημασίας για ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα μπείτε όμως μέσα στο σχολείο του Φουρφουρά από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του Άγγελου εκεί. Ο συγγραφέας / δάσκαλος θέλει να μας βάλει στον κόσμο του, να μοιραστεί μαζί μας ένα όμορφο ταξίδι όπου την θέση του οδηγού είχαν οι μαθητές του. Το βιβλίο είναι γραμμένο απλά, όπως άλλωστε απλός και προσιτός είναι και ο συγγραφέας του, απευθύνεται σε όλους μας, εκπαιδευτικούς και μη. Δεν μας κουνάει το δάχτυλο, δεν υπάρχει ίχνος αλαζονείας και υπεροψίας για όσα κατόρθωσε η ομάδα των εκπαιδευτικών του Φουρφουρά. Θέλεις να μας προβληματίσει, φωνάζει “Μπορείτε!!!”.

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο του Άγγελου σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή απευθείας από την σελίδα των Εκδόσεων Φυλάτος. Και επειδή μπορεί κάποιοι να μην τον γνωρίζετε αξίζει να παρακολουθήσετε την ομιλία του στο TEDx Θεσσαλονίκης

Ο Άγγελος Πατσιάς βρίσκεται πλέον στην Θεσσαλονίκη, όπου σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Βέτα Γεωργιάδου, η οποία δημιούργησε το 2007 στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης το “Σχολείο της Φύσης” και τον επιχειρηματία Γιάννη Σωτηράκο, ιδρυτή της Α2Κ, ενός think tank “για μία νέα παγκόσμια γενιά” ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο όπου προτεραιότητα θα έχει το ανθρώπινο στοιχείο και η διαφορετικότητά των μαθητών του.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το Big Bang School πατώντας εδώ.Πήγα να γίνω δάσκαλος και έγινα μαθητής μπροστά στο μεγαλείο τους… 

γράφει ο Άγγελος Πατσιάς για τους μαθητές του.
Αυτό τον δάσκαλο ονειρεύομαι για όλα τα παιδιά! Και σε αυτή την φράση θα μείνω και θα του ευχηθώ μόνο τα καλύτερα προσωπικά και επαγγελματικά. Γιατί μας εμπνέει, μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε και μας δείχνει πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα όταν το θέλουμε πολύ!

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!