READING

Τα Playmobil και η Ελληνική Επανάσταση “Το ’...

Τα Playmobil και η Ελληνική Επανάσταση “Το ’21 αλλιώς”

Τα PLAYMOBIL μας αφηγούνται τα γεγονότα της Επανάστασης του ’21. Αυτή είναι με μια μόνο φράση η περιγραφή της έκθεσης Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με μια ομάδα συλλεκτών PLAYMOBIL και με την υποστήριξη της εταιρίας PLAYMOBIL. Η έκθεση απευθύνεται κυρίως στους νεαρούς επισκέπτες του Μουσείου και είναι δίχως αμφιβολία η πιο πρωτότυπη και ιδιαίτερη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που εμείς έχουμε δει μέχρι ώρας.

Η έκθεση παρατείνεται έως τις 30 Αυγούστου 2020!

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής που απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα σχεδίασε και κατασκεύασε ο Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από την δική του συλλογή.

Τα διοράματα έχουν κατασκευαστεί με υλικό που διέθεσε για τη δημιουργία της έκθεσης η PLAYMOBIL και οι συλλέκτες.

Τι θα δούμε στην έκθεση;

Εσείς ξέρετε τι είναι τα διοράματα; Τα διοράματα είναι τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών. Στη συγκεκριμένη έκθεση, περισσότερα από 20 μεγάλα και μικρά διοράματα, όλα κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821.

Στην είσοδο της έκθεσης, θα ξεχωρίσετε την αναπαράσταση του Παρθενώνα στην αρχική του μορφή. Θα δείτε ακόμη εικόνες από την Ελλάδα των αρχών του 17ου αιώνα. Ένα από τα πρώτα διοράματα είναι αυτό με την αναπαράσταση της αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Βλέπουμε τους περιηγητές που έρχονται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και τους ευγενείς που επιθυμούν να επισκεφθούν την πρεσβεία τους στην Κωνσταντινούπολη. Σχηματίζουμε σιγά σιγά μια εικόνα για τη ζωή των Ελλήνων. Πού ζούσαν; Τι φορούσαν; Τι έκαναν στην καθημερινή τους ζωή; Όλα θα τα δούμε, αρκεί να ψάξουμε τις λεπτομέρειες.

Μαθαίνουμε για τους εμπόρους και τη ζωή τους κι ακολουθούμε τα καραβάνια που μεταφέρουν προϊόντα. Κι ακόμη είμαστε στην αρχή της έκθεσης!

Όλα τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης “ζωντανεύουν”: η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και ο όρκος των Φιλικών, η φυγή των Παργιανών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου κ.α.

Ανακαλύψτε τις εκθέσεις των Μουσείων που έχουμε επισκεφθεί!

Παίζουμε “Ψάξε και βρες”

Κατά την είσοδό σας στο Μουσείο, θα πάρετε μια κάρτα που θα εικονίζει ένα από τα πρόσωπα-πρωταγωνιστές της Επανάστασης. Αυτό μπορεί να είναι η αρχή ενός παιχνιδιού που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά (Βρες τον ήρωα της κάρτας σου!), καθώς θα παρατηρείτε τις φιγούρες Playmobil περισσότερων από 80 Ελλήνων, φιλελλήνων και Οθωμανών, ανδρών και γυναικών, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Δίπλα στην κάθε φιγούρα θα διαβάσετε κι ένα σύντομο βιογραφικό τους.

Αφού εντοπίσαμε τον Δημήτριο Υψηλάντη, ψάξαμε να βρούμε πόσες ήταν οι γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του ’21.

Στη συνέχεια, με αφορμή το διόραμα με το σπίτι του Αλή Πασά στο νησάκι των Ιωαννίνων, αναζητήσαμε τη φιγούρα του Αλή Πασά και παίξαμε το παιχνίδι “Πόσες φιγούρες μπορείς να ανακαλύψεις που δεν είναι Έλληνες;

Μη ξεχνάτε να κοιτάτε προσεκτικά όλα τα διοράματα. Ψάξτε τις λεπτομέρειες στα πρόσωπα, μέσα στα σπίτια, στις σκηνές που γλεντούν, τρώνε και χορεύουν… Είναι εντυπωσιακό πόσα στοιχεία θα ανακαλύψετε, αρκεί να αφιερώσετε μερικά λεπτά παραπάνω, απλά παρατηρώντας.

Όλα τα σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 “ζωντανεύουν” μπροστά μας χάρη στα αγαπημένα μας PLAYMOBIL. Και σε όλη μας τη διαδρομή, βλέπω ματάκια γεμάτα ενδιαφέρον να ψάχνουν, να διαβάζουν, να ρωτούν και να μαθαίνουν, για ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που, εμείς τουλάχιστον, διδαχθήκαμε στο σχολείο με τον πιο βαρετό τρόπο. Ξαφνικά αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σίγουρα τα παιδιά θα θυμούνται πολύ περισσότερα στοιχεία, καθώς θα ανακαλούν όσα είδαμε στην έκθεση Το ’21 αλλιώς.

Στο τέλος της έκθεσης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν, να παίξουν και να θυμηθούν σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής. Οι μικροί επισκέπτες φεύγουν από την έκθεση με το εκπαιδευτικό φυλλάδιο που θα πάρετε κατά την είσοδό σας στο Μουσείο.

Ξέρατε ότι…

Η αναπαράσταση του Παρθενώνα που θα συναντήσετε στην είσοδο της έκθεσης, είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά από κομμάτια PLAYMOBIL System-X και παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά.

Χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια για τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Για την έκθεση έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 1.300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία PLAYMOBIL.

Κάθε έκθεμα συνοδεύεται από ένα μοναδικό QRcode, ώστε να διαβάζουν οι επισκέπτες περισσότερες πληροφορίες για το κάθε έργο.

Οι φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση και δεν διατίθενται ούτε πρόκειται να διατεθούν προς πώληση.

Στο πωλητήριο του Μουσείου μπορείτε να αγοράσετε διάφορα είδη (τετράδια, μπλούζες κ.α.), που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων 1821 απηχήσεις στο σήμερα, οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, Τρίτη- Κυριακή από τις 9:00 έως τις 14:00. Θα είναι επισκέψιμη μέχρι τον Μάιο του 2020.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο βρίσκεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα, 210-3237617.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. ΒΛΑΙΚΟΥΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

    29 Ιανουαρίου

    Θα γίνει και στην Θεσσαλονίκη η στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!