READING

Εκπαίδευση STEM. Μόδα ή μια νέα πραγματικότητα;...

Εκπαίδευση STEM. Μόδα ή μια νέα πραγματικότητα;

Άκουσα τον όρο STEM πριν μερικά χρόνια, όταν έψαχνα ενδιαφέρουσες απογευματινές δραστηριότητες για τον γιο μου. Το ακρωνύμιο STEM [Science, Technology, Engineering and Mathematics] χρησιμοποιείται όταν συζητάμε για μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία και αναφέρεται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Είναι ένας νέος “μετά-επιστημονικός κλάδος”, που πρωτοεμφανίσθηκε το 2001 από τη βιολόγο Judith A. Ramaley, Διευθύντρια του Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ και πλέον θεωρείται η πιο σημαντική τάση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο νέος αυτός κλάδος θεωρεί πως για να κατανοήσει ένα παιδί το σύμπαν και για να αντιμετωπίσει τα θέματα – πρόκληση του μέλλοντος, πρέπει να ξεφύγει από την δασκαλοκεντρική εκπαίδευση και να στραφεί προς μια εκπαιδευτική διαδικασία, όπου κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίζει η επίλυση προβλημάτων, η ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση και η δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης. Οι μαθητές καλούνται να αντιμετωπίζουν θέματα τα οποία έχουν περιβαλλοντικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιδράσεις. Η εκπαίδευση στο STEM ωθεί τα παιδιά να αναπτύσσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, αναγνωρίζει την κλίση του κάθε παιδιού και το βοηθά να υπολογίζει, να εξετάζει και να καινοτομεί, αναγνωρίζοντας την μοναδικότητά του.

Με το σύνθημα “Educate to innovate” (εκπαιδεύστε για να καινοτομήσουμε) ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια μία μεγάλη εκστρατεία για την εκπαίδευση στο STEM, καθώς φαίνεται πως μέσα στην επόμενη δεκαετία, όλα σχεδόν από τα 30  αναπτυσσόμενα επαγγέλματα,  θα απαιτήσουν τουλάχιστον κάποιο υπόβαθρο σε γνώσεις τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών. Η επένδυση λοιπόν και σε άλλες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να είναι απαραίτητη. Πιλοτικά προγράμματα πραγματοποιούνται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε τα σχολεία να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες μάθησης μέσα στην τάξη, αξιοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία για τη διδασκαλία STEM.

Και στην χώρα μας, με πιο αργούς ρυθμούς δυστυχώς και κυρίως στα ιδιωτικά σχολεία, γίνεται μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από θεματικές, ερωτήματα και παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Φυσικά υπάρχουν και πολλά αντίστοιχα προγράμματα σε δήμους, πολιτιστικά κέντρα, αλλά και ιδιωτικά κέντρα STEM. Είναι εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των παιδιών προς τα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία του STEM και θεωρώ πως είναι ένας παιγνιώδης και δημιουργικός τρόπος για να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους και να μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά μέσα σε μια ομάδα, στην προσπάθεια συμμετοχής τους σε ένα project.


Προγράμματα STEM θα πραγματοποιηθούν και σε πολλά summer camps στην πόλη. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να φύγετε για διακοπές όταν κλείσουν τα σχολεία, γιατί να μην σκεφτείτε το ενδεχόμενο συμμετοχής του παιδιού σε μια τέτοια δράση;


ΒΙΒΙΛΙΑ STEM

Στις Εκδόσεις Ψυχογιός θα βρείτε μια σειρά βιβλίων αυτής της κατηγορίας, που απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Βιβλία δραστηριοτήτων με θεματικές (Επιστήμη, Μαθηματικά, Τεχνολογία, Μηχανική), βιβλία για πολύ μικρά παιδιά, βιβλία για το διάστημα κ.α.

Εμείς επιλέξαμε 3 βιβλία της Andrea Beaty, σε εικονογράφηση David Roberts: Ροζι Ριβίαρ, η μηχανικός, Έιντα Τουίστ, η επιστήμονας και Ίγκι Πεκ, ο αρχιτέκτονας. 3 συμμαθητές, που δεν σταματούν να πιστεύουν πως μια μέρα θα γίνουν αυτό που ονειρεύονται. Ο Ίγκι θέλει να γίνει αρχιτέκτονας και φτιάχνει με πάνες και κόλλα έναν ψηλό πύργο μέσα στο σπίτι. Η Έιντα θέλει να γίνει επιστήμονας και δεν σταματά να ρωτά για τα πάντα. Η Ρόζι, χωμένη στην κρυψώνα της, ονειρεύεται να γίνει μηχανικός, κατασκευάζει εφευρέσεις και θέλει να βοηθήσει την θεία της να πετάξει. Τα βιβλία είναι γραμμένα σε έμμετρο στίχο, κυκλοφορούν σε 13 χώρες κι έχουν βρεθεί στην λίστα των best seller των New York Times. Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική! Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά 5+ ετών, αλλά θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον και των μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών. Είναι η ιδανική αφορμή για να συζητήσετε για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα και φυσικά να παίξετε, ανακαλύπτοντας τις δυσκολίες και τα ευχάριστα των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.

Απόδοση: Αργυρώ Πιπίνη & Ευδοξία Μπινοπούλου

Μπορείτε να αγοράσετε τα βιβλία από το e-shop των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Για το τέλος, σας άφησα “Το πρώτο μου βιβλίο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγραμματισμό“, που θα φανεί πολύ χρήσιμο στα παιδιά που τώρα ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο των υπολογιστών. Το βιβλίο έχει περισσότερα από 100 κινούμενα μέρη, έξυπνους γρίφους, χρήσιμους όρους και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για να μάθουν τα παιδιά τι γίνεται στο εσωτερικό ενός υπολογιστή, από τα εξαρτήματα που αποτελούν το ίδιο το μηχάνημα, μέχρι το πρόγραμμα που του υπαγορεύει τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσει. Είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, με έξυπνες εικόνες, για να μπορεί να φανεί χρήσιμο ακόμη και σε έναν αρχάριο.

STEM image via


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!