READING

Εκδρομή στο κάστρο Muiderslot στην Ολλανδία...

Εκδρομή στο κάστρο Muiderslot στην Ολλανδία

Το κάστρο Muiderslot βρίσκεται στην πόλη Muiden, μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από το Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένα από τα πιο παραμυθένια μέρη που έχουμε επισκεφθεί μέχρι σήμερα.

Ταξίδι στην ιστορία

Το τετράγωνο αυτό κάστρο, αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μεσαιωνικού ολλανδικού κάστρου, κατασκευάστηκε γύρω στο 1285 από τον κόμη της Ολλανδίας Floris V (1254 – 1296). Η τοποθεσία που χτίστηκε δεν είναι φυσικά τυχαία. Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Vecht, στρατηγική τοποθεσία για την εποχή, καθώς αποτελούσε την πιο σημαντική πλωτή οδό προς την Ουτρέχτη (κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν η σημαντικότερη πόλη της βόρειας Ολλανδίας). Το 1296 ο κόμης δολοφονήθηκε κι έγιναν μεγάλες καταστροφές στο κάστρο. Από το 1370 όμως, έγιναν εργασίες αποκατάστασης και επέκτασης του κάστρου, με μια πτέρυγα που μετατράπηκε σε κατοικία.

Τα επόμενα χρόνια, τα περιτριγυρισμένα από τάφρο τοιχώματα του κάστρου ενισχύθηκαν. Το Muiderslot για περισσότερους από 7 αιώνες ήταν στην πρώτη γραμμή άμυνας και προστάτευε την χώρα από ξένους εισβολείς.

Τον 17ο αιώνα ήταν η κατοικία του συγγραφέα και ποιητή Pieter Hooft. Έζησε εκεί για 38 χρόνια. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και δήμαρχος του Amsterdam. Μέχρι σήμερα σώζονται και μπορείτε να δείτε πολλά από τα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως εργαλεία, κοσμήματα και ρούχα, έπιπλα της εποχής, καθώς και μια μεγάλη συλλογή από πίνακες. Ο P.C. Hooft έμεινε γνωστός για πολλά ποιήματα, σονάτες, γράμματα και θεατρικά έργα. Αγαπούσε την πολιτική και την ιστορία. Παρότι υπήρξε αρκετά μοναχικός, στον κοινωνικό του κύκλο συγκαταλέγονται επώνυμοι συγγραφείς, επιστήμονες και καλλιτέχνες, γνωστοί ως The Muiden Circle.

Το κάστρο Muiderslot θα μπορούσε και να μην υπάρχει σήμερα, καθώς κάποια στιγμή βγήκε προς πώληση και κατεδάφιση! Σώθηκε όμως και έγινε Εθνικό Μουσείο το 1878. Η συλλογή έργων και αντικειμένων του Μουσείου είναι μεγάλη και μαρτυρά στους επισκέπτες κομμάτια της μακρόχρονης ιστορίας του.

Ο Βοτανικός Κήπος

Δίπλα στο κάστρο θα βρείτε τον πανέμορφο Βοτανικό Κήπο. Μέχρι σήμερα διατηρεί την ατμόσφαιρα της Ολλανδικής Αναγέννησης. Ο σκεπαστός περίπατος χωρίζει τον κήπο σε έναν κήπο με ξεχασμένα λαχανικά από προηγούμενες εποχές κι έναν κήπο με βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κουζίνα, για ιατρικούς σκοπούς, για την παρασκευή βαφών και για διακόσμηση. Πίσω από το κάστρο βρίσκεται ένας οπωρώνας με δαμασκηνιές. Ο οπωρώνας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και χαράς για τον συγγραφέα και ποιητή Pieter Hooft.

Διάβασε 9+1 λόγοι για να ταξιδέψεις με παιδιά στο Άμστερνταμ.

Ένα παραμύθι για όλη την οικογένεια

Το Muiderslot σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Το παραμυθένιο αυτό κάστρο είναι ιδανικό για παιδιά, καθώς συνδυάζει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο το παιχνίδι και την γνώση. Θα το απολαύσετε όμως κι εσείς! Οι εσωτερικοί του χώροι έχουν διαμορφωθεί ώστε σε κάθε αίθουσα να υπάρχουν πληροφορίες για τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς επισκέπτες. Τα banner περιέχουν χαρούμενα σχέδια, κατανοητά κείμενα και είναι τοποθετημένα (βασικό!) στο ύψος των παιδιών για να μπορούν να τα διαβάσουν μόνα τους.

Επίσης, με τα διαδραστικά παιχνίδια της κάθε αίθουσας θα μπείτε στο κλίμα της εποχής. Σε μερικά δωμάτια μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποια από τα ρούχα που φορούσαν στο παρελθόν και να μεταμφιεστείτε σε ιππότες και πριγκίπισσες! Μη παραλείψετε να θαυμάσετε την θέα από τους πύργους του κάστρου και να μελετήσετε τους χάρτες που θα βρείτε.

Διάβασε κι αυτό!

Ο Pieter Cornelisz Hooft, ο συγγραφέας και ποιητής που έζησε στο κάστρο τον 17ο αιώνα, χαρακτηρίζεται ως ο Ολλανδός Shakespeare.

Χάρη στο κόμη Floris V γράφτηκε το πρώτο βιβλίο ιστορίας στα Ολλανδικά.

Το Muiderslot είναι το πιο εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο κάστρο στην Ολλανδία, για’ αυτό κι έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα που διαδραματίζονται στον Μεσσαίωνα.

Αν μπορούσαμε να επισκεφθούμε το Muiderslot πριν μερικούς αιώνες, θα βλέπαμε τους κροκόδειλους που ζούσαν στην τάφρο γύρω από το κάστρο.

Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες για να δείτε το κάστρο. Φροντίστε να έχετε λίγο χρόνο για να δείτε και την μικρή πόλη Muiden. Είναι πανέμορφη! Το Muiderslot είναι ανοικτό όλο τον χρόνο. Προτιμήστε να το επισκεφθείτε μια καθημερινή, για να αποφύγετε τον συνωστισμό του Σαββατοκύριακου. Στην αυλή λειτουργεί cafe και πωλητήριο.

Τα παιδιά +11 ετών και οι ενήλικες πληρώνουν 15.5€ εισιτήριο, τα παιδιά 4-11 ετών 9€, ενώ τα παιδιά έως 3 χρονών μπαίνουν δωρεάν. Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήριά σας online. Προσοχή όμως γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη μέρα που θα επιλέξετε και δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ή επιστροφής χρημάτων. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε την I amsterdam card για ελεύθερη είσοδο στο κάστρο και σε διάφορα άλλα αξιοθέατα στο Άμστερνταμ.

Πώς θα πάω στο κάστρο

Μπορείτε να φτάσετε στο κάστρο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες, το τουριστικό καραβάκι και φυσικά με ποδήλατο.

Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο θα ακολουθήσετε την έξοδο Muiden στον αυτοκινητόδρομο Α1, ακολουθώντας στη συνέχεια τις πινακίδες Muiden/Muiderslot. Φυσικά ο πιο εύκολο τρόπος για να μην μπερδευτείτε είναι να αναζητήσετε τη διαδρομή στο Google maps. Το parking είναι δύσκολο στην περιοχή δίπλα στο κάστρο. Υπάρχουν όμως δωρεάν parking σε απόσταση 15 λεπτών περίπου με τα πόδια από το κάστρο. Απλά ρωτήστε σε ένα οποιοδήποτε κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών στο κέντρο του Άμστερνταμ για περισσότερες πληροφορίες.

Ένας πιο εύκολος τρόπος είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες. Μπορείτε να πάτε με τρένο από τους σταθμούς Amsterdam Central Station και Utrecht Central Station. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία που αναχωρούν από τους σταθμούς Amsterdam Amstel Station και Amsterdam Arena. Στους σταθμούς των τρένων και των λεωφορείων θα βρείτε χάρτες για να σχεδιάσετε την διαδρομή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. Εμείς επιλέξαμε να πάμε με λεωφορείο για να απολαύσουμε και την διαδρομή.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, το Amsterdam Tourist Ferry πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια στο κάστρο Muiderslot, με αναχώρηση από την μαρίνα Amsterdam IJburg. Καλό θα είναι να κλείσετε τα εισιτήρια σας online πριν το ταξίδι. Στο ferry μπορείτε να έχετε μαζί σας και το ποδήλατό σας.

Η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή, ειδικά αν είστε έμπειρος ποδηλάτης, είναι φυσικά με ποδήλατο. Μπορείτε να κατεβάσετε τον χάρτη εδώ.

Δωρεάν e-book

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του κάστρου θα βρείτε στο e-book Amsterdam Castle Muiderslot: Experience seven centuries of history! το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν.

Παρακαλούμε να ελέγχετε όλες τις πληροφορίες που σας δίνουμε για ωράρια, δρομολόγια, εισιτήρια κ.α. πριν την ημέρα της εκδρομής σας. Τα στοιχεία ισχύουν την ώρα που γράφεται αυτό εδώ το άρθρο, αλλά φυσικά μπορεί να προκύψουν αλλαγές για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί και δεν έχουμε ακόμη κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!