READING

Στο κάστρο της Κορώνης με τα παιδιά (και χωρίς ...

Στο κάστρο της Κορώνης με τα παιδιά (και χωρίς “μπάρμπα”…)

Ο σημερινός επισκέπτης της Κορώνης δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί αντικρίζοντας, καθώς πλησιάζει από μακριά, το επιβλητικό κάστρο της. Καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήρι Ακρίτας, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Σύμφωνα με τον Παυσανία, εκεί βρισκόταν η πόλη της αρχαίας Ασίνης.

Μαζί με την Μεθώνη την άλλη γνωστή μεσσηνιακή καστροπολιτεία, αποτελούσαν τους “δύο οφθαλμούς” της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Τα κάστρα τους είχαν τη μεγαλύτερη ακμή τους στην πρώτη Ενετοκρατία (13ος – 15ος αιώνας). Κατά τον Μεσαίωνα ήταν σημαντικοί σταθμοί για τα εμπορικά πλοία που ταξίδευαν από Δύση προς Ανατολή, αλλά και για τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

Η Κορώνη είναι σε όλους γνωστή από την έκφραση “αυτός έχει μπάρμπα στη Κορώνη“. Τη χρησιμοποιούμε για κάποιο πρόσωπο που έχει καλές γνωριμίες και μεγάλα μέσα, ικανά να του εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση, μη αξιοκρατικό διορισμό, ευνοϊκή μετάθεση κλπ! Για την προέλευση της φράσης αυτής έχουν προταθεί διάφορες εκδοχές, που ανάγονται ακόμη και στους χρόνους πριν από την οθωμανική κατάκτηση. Σε κάθε περίπτωση, η επιβίωση της φράσης για να περιγράψει το φαινόμενο του ρουσφετιού και της ευνοιοκρατίας υπέρ των “δικών μας παιδιών” δείχνει και την ιδιαίτερη δύναμη και εξουσία που φαίνεται πως είχαν κάποτε οι Κορωναίοι!

Για να ανέβει κανείς στο κάστρο της Κορώνης ακολουθεί μια γραφική ανηφορική διαδρομή, που ξεκινάει από τον μόλο. Τα στενά καλντερίμια διασχίζουν την πολύχρωμη πολιτεία με το νησιώτικο χρώμα, που της προσδίδουν τα ασβεστωμένα σοκάκια και τα διώροφα σπιτάκια με τα λουλούδια στα μπαλκόνια και τα πολύχρωμα κουφώματα.

Για την διαμονή σου στη Μεσσηνία, σου προτείνουμε το Paris Village, μόλις 20 λεπτά από την Κορώνη.

Από την κεντρική πύλη, στη βόρεια πλευρά, μπαίνει κανείς σε ένα από τα λιγοστά κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται ακόμη αρκετά σπίτια, από το οποία ελάχιστα κατοικούνται, και εκκλησίες.


Βόλτα γύρω από το Κάστρο


Η πρώτη οικοδομική του φάση ήταν στους βυζαντινούς χρόνους, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας. Θεωρείται ένα από τα πιο κομψά δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής. Ο αμύητος επισκέπτης δεν μπορεί βέβαια να διακρίνει εύκολα της διαφορετικές οικοδομικές φάσεις και τις προσθήκες στα χρόνια των Οθωμανών (1500-1685) και στην δεύτερη Ενετοκρατία (1685-1715).

Στο εσωτερικό του κάστρου, μπορεί ωστόσο, να εντοπίσει τους πύργους και τα περιμετρικά τείχη, όπως και τα ερείπια της Αγίας Σοφίας, μιας τρίκλιτης βασιλικής, ίσως του 7ου αιώνα με μεταγενέστερες φάσεις.

Κοντά της βρίσκεται το εντυπωσιακό κτίριο που αρχικά κτίστηκε ως καθολική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ρόκκο. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος και αργότερα σε ορθόδοξο ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Σήμερα εκτελούνται αναστηλωτικές εργασίες από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τον δυτικό περίβολο του κάστρου καταλαμβάνει σήμερα το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η θέα από το κάστρο είναι πραγματικά συγκλονιστική: ολόκληρος ο μεσσηνιακός κόλπο απλώνεται μπροστά σου και στο βάθος απέναντι υψώνονται οι κορφές του Ταΰγετου!

Διαβάστε επίσης: Μεσσηνία, ο ιδανικός προορισμός για οικογένειες, Μια εκδρομή με τα παιδιά στο Νιόκαστρο της Πύλου.

Αξίζει να το επισκεφθείς!


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!