10 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα, η Συντεχνία του γέλιου επιστρέφει με την παράσταση “Είστε και φαίνεστε“.
Πριν μερικές μέρες βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης “Είστε και φαίνεστε“, από τη Συντεχνία του γέλιου. Το έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ επιστρέφει στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι.
Κάθε Κυριακή στις 11:30 στο Σύγχρονο Θέατρο.
Λίγα λόγια για την ιστορία
Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι 4 παιδιά που τελειώνουν το δημοτικό σχολείο, 4 αχώριστοι φίλοι, που, ενωμένοι σαν γροθιά, δεν χάνουν ευκαιρία να βασανίσουν τον συμμαθητή τους τον Ζαχαρία. Πειράγματα, εκφοβισμός, απειλές, σωματική και ψυχολογική βία είναι στο καθημερινό πρόγραμμα για τον Ζαχαρία, ο οποίος για την παρέα των τεσσάρων είναι απλώς ο “Γυαλάκιας”, ο περίγελος του σχολείου. Κάθε άγχος και αδικία, κάθε μέρα βαρεμάρας, είναι μια ακόμη αφορμή να ξεσπάσουν οι 4 φίλοι στον αβοήθητο Ζαχαρία, ο οποίος συχνά γίνεται ο στόχος του δασκάλου, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως ούτε η ίδια του η μαμά δεν τον καταλαβαίνει, ούτε τον ακούει.
Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται το σχολικό άγχος και ο σχολικός εκφοβισμός, το γνωστό πλέον σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς bullying. Το έργο, με χιούμορ και προβληματισμό, επιχειρεί να ανοίξει έναν διάλογο, να προβληματίσει τα ίδια τα παιδιά για όσα γίνονται γύρω τους, ώστε με κατανόηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη να οδηγηθούν στην κοινή δράση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και όχι στην βία.
Η Συντεχνία του γέλιου δεν μένει όμως μόνο εκεί. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Η σχολική ζωή και η καθημερινότητα κάθε οικογένειας, συνδέεται άμεσα με τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά. Δεν είναι μόνο μια τυχαία συγκυρία που προκαλεί ένα βίαιο περιστατικό. Η σταθερή απαξίωση της ποιότητας της ζωής μας, η απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του ρόλου του εκπαιδευτικού, τα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, ο ελεύθερος χρόνος που πλέον δεν έχουμε να αφιερώσουμε στα παιδιά μας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που σχολιάζει η παράσταση.
Σε κάθε σκηνή ένιωθα πως έβλεπα κομμάτια της δικής μας ζωής, με έπιασα να κουνώ το κεφάλι συγκαταβατικά, άλλοτε να χαμογελώ κι άλλοτε να αναρωτιέμαι πόσο δύσκολη είναι αυτή η καθημερινότητα για κάθε παιδί, πόσο μάλλον για ένα παιδί διαφορετικό. Η αλήθεια είναι πως θα φύγετε από το θέατρο γεμάτοι σκέψεις: για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που είναι τελικά κι αυτοί θύματα εκφοβισμού, για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να αξιολογηθούν, για το γονεϊκό κίνημα που προσπαθεί να διεκδικήσει μέσα στις δικές του αντιφάσεις κι αντιθέσεις, για τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια (ενισχυτική διδασκαλία, εργοθεραπεία κ.α.), αλλά περνούν κι αυτά τη δική τους αξιολόγηση μέσα από διαδικασίες εξετάσεων (βλέπε εξετάσεις τύπου PISA), οι οποίες τελικά θα κρίνουν το ίδιο το σχολείο, κ.α.
Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους παιδικούς ρόλους, ευτυχώς, χωρίς υπερβολές και τσιρίδες, μια τάση που φαίνεται να έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στο παιδικό θέατρο και το ευρηματικό σκηνικό μεταμορφώνεται άλλοτε σε γειτονιά, άλλοτε σε σχολική αίθουσα κι άλλοτε στο σπίτι του Ζαχαρία. Και τι να πει κανείς για την εξαιρετική μουσική και τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά, τα οποία είναι αναμφίβολα μέρος της επιτυχίας αυτού του έργου!
Η Συντεχνία του γέλιου κατάφερε για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει μια παράσταση δυνατή, έξυπνη, εύστοχη, με εξαιρετικό χιούμορ, που θα την απολαύσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Μη την χάσετε!
Στο Σύγχρονο Θέατρο θα παρακολουθήσετε και την παράσταση “Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης” από τη Συντεχνία του γέλιου, κάθε Κυριακή στις 14:30. Περισσότερες πληροφορίες
Περισσότερες παραστάσεις στον Οδηγό “Πάμε θέατρο;”
NO COMMENT