READING

Δύο καινούρια βιβλία του Jarvis από τις Εκδόσεις Π...

Δύο καινούρια βιβλία του Jarvis από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Πολλές φορές διαλέγω βιβλία που με την πρώτη ματιά, κάτι μου λένε. Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκουν τα δύο νέα βιβλία του JarvisΤώρα το θυμήθηκα! και Κυριάκος, ο Σαγόνιας, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η επιλογή των χρωμάτων, το ύφος του σχεδίου, ο τίτλος του, το μέγεθός του βιβλίου, όλα αφήνουν μια αίσθηση χαράς, τρέλας, φρεσκάδας και παιδικότητας, που τόσο πολύ αγαπώ κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου ένα καλό παιδικό βιβλίο.

 

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς είναι ιδιαίτερα σύνηθες, να αγοράζουμε βιβλία γιατί κάτι θέλουμε να πούμε στα παιδιά. Έτσι όμως ξεχνάμε την απόλαυση της απλής αφήγησης, καθώς διαβάζουμε ένα βιβλίο στο παιδί μας. Χάνουμε την ευκαιρία να κοιτάζουμε μια εικόνα και να αισθανόμαστε ικανοποίηση από αυτό και μόνο. Έτσι αισθάνεται ο αναγνώστης του βιβλίου Τώρα το θυμήθηκα!.

Ένας τεράστιος ελέφαντας και μια μαϊμού είναι φίλοι. Φαίνεται να είναι κολλητοί φίλοι. Ο ελέφαντας όμως έχει ένα πρόβλημα. Δεν θυμάται τι ήθελε να κάνει! Πρόθυμη η μαϊμού, προσπαθεί να τον βοηθήσει να θυμηθεί και τον οδηγεί σε μια σειρά από περιπέτειες.

Ομολογώ, πως συνηθισμένη να ερμηνεύω ή να κατανοώ τους συμβολισμούς που περνάνε τα βιβλία, μόλις το διάβασα άρχισα να σκέφτομαι τι προσπαθεί να μας επικοινωνήσει ο συγγραφέας. Αναζήτησα μάλιστα τι έχει γραφτεί και πράγματι κάποιοι κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι. Είναι στη φύση μας άλλωστε να ερμηνεύουμε διαρκώς και να μην αφηνόμαστε εύκολα στα πράγματα της ζωής ως έχουν. Ευτυχώς όμως, εμείς το είδαμε λίγο διαφορετικά. Δεν έβγαλα κανένα νόημα. Απλώς γελάσαμε. Διαβάζαμε, διαβάζαμε και λέγαμε «κάπου θα το πάει» και δεν το πήγε πουθενά. Απλώς κάνει πλάκα και μας τη χαρίζει απλόχερα μέσα από την εξαιρετική, πολύχρωμη εικονογράφηση. Ένας ελέφαντας και μια μαϊμού, όπως θα έκαναν δύο παιδιά, παίζουν, πειράζουν το ένα το άλλο, γελούν, κάνουν αστεία, που το ενήλικο μάτι θα τα έβλεπε ίσως και λίγο τραβηγμένα. Και δεν γίνεται τίποτα άλλο. Απλώς το απολαμβάνουν!

Στο πιο πρόσφατο πάλι βιβλίο του Jarvis, Κυριάκος, ο Σαγόνιας, τα μηνύματα για τα αισθήματα αδικίας και δικαιοσύνης είναι διάχυτα και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο περιγράφονται τα συναισθήματα όλων των ηρώων.

Ο Κυριάκος, ξακουστός και τρομερός κροκόδειλος, τριγυρίζει στη ζούγκλα προκαλώντας γύρω του τον φόβο. Κροταλίζει τα τρομερά του σαγόνια βροντοφωνάζοντας «Είμαι τεράστιος, ο Κυριάκος ο τρομακτικός! Τρέμετε τα καλοακονισμένα μου δόντια». Όλα τα ζώα, δεν φοβούνται απλώς, αλλά τρέμουν τον Κυριάκο. Οι συνθήκες στη ζούγκλα φαίνονται εξαιρετικά δύσκολες. Τι συμβαίνει όμως τελικά με τον Κυριάκο; Είναι πράγματι τόσο τρομακτικός;

Ο Jarvis, με χιούμορ και απλότητα, θίγει το ζήτημα της θέσης μας μέσα στην κοινωνία. Την ισότητα ανεξαρτήτως μεγέθους και δυνατοτήτων, αλλά και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.  Αγγίζει διακριτικά, στέλνοντας όμως ένα καθαρό μήνυμα, την ανάγκη να σταματά άμεσα η «ψυχική κακοποίηση», αλλά και να αναζητείται πάντα ο τρόπος υποστήριξης και ένταξης όλων των μελών μιας κοινωνίας μέσα σε αυτή.

Εξαιρετικά βιβλία και τα δύο, θα γεμίσουν τα απογεύματα και τα βράδια σας με χρώμα και χαμόγελο. Φυσικά δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σας!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον εξαιρετικό Jarvis πατώντας εδώ.

Μπορείτε να αγοράσετε τα βιβλία online πατώντας εδώ κι εδώ.


RELATED POST

  1. zina

    13 Ιουνίου

    η εικονογραφιση υπεροχη, αλλά κα΄τι μου λέει ότι ο μικρός μου θα ξετρελαθεί με τον σαγόνια 🙂

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!