READING

Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με τα βιβλία...

Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με τα βιβλία

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η εικόνα του Άρη να διαβάζει μόνος του ένα βιβλίο είναι καθημερινή! Δεν μου ζητάει πλέον να του διαβάσω μέσα στη μέρα (σε αντίθεση με το βραδινό μας παραμύθι που δεν το αλλάζουμε με τίποτα!).  Ήξερα πως θα έρθει αυτή η ώρα. Αλλά δεν είχα ποτέ φανταστεί πόση συγκίνηση, αγωνία και χαρά κρύβει αυτό.

 

Για τα περισσότερα παιδιά αυτή η διάθεση να διαβάσουν μόνα τους έρχεται φυσικά στο Δημοτικό, όταν τα γράμματα γίνονται συλλαβές και στη συνέχεια λέξεις, μέχρι που μπαίνουν στη σειρά και φτιάχνουν προτάσεις. Και τότε ανοίγουν ένα βιβλίο και ξαφνικά μπορούν μόνα τους να διαβάσουν έστω και μερικές μόνο σειρές από την αγαπημένη τους ιστορία. Στην αρχή είναι πολύ κουραστικό να διαβάσουν ακόμη και 2-3 προτάσεις. Για τον λόγο αυτό είχα κρατήσει αρκετά από τα βιβλία που απευθύνονταν σε μικρότερες ηλικίες, ώστε να μπορεί ο Άρης να τα διαβάζει χωρίς να κουράζεται ή να απογοητεύεται.

Με τον καιρό αυτό θα αλλάξει και θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό, όταν έρχεται αυτή η στιγμή για ένα παιδί, να μην το πιέσουμε. Μιλάμε για εξωσχολικά βιβλία, δεν υπάρχει λοιπόν καμία “υποχρέωση” να τα διαβάσει. Τα διαβάζει επειδή το επέλεξε το ίδιο, την ώρα που θέλει κι έχει την διάθεση. Δεν υπάρχουν κανόνες στην ανάγνωση του βιβλίου, πόσες σελίδες θα διαβάσει για παράδειγμα, ούτε φυσικά να μας πει τι έμαθε από το βιβλίο. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε ένα βιβλίο στο σαλόνι, ή σε όποιον χώρο το παιδί μπορεί να αποφασίσει πως θα χαλαρώσει για λίγη ώρα. Και κάπως έτσι μια υπέροχη σχέση ξεκινά!

Μέχρι που θα ζητήσει ένα μεγαλύτερο βιβλίο, γιατί αυτό ήταν μικρό και το διάβασε πολύ γρήγορα. Ίσως έχει έρθει και η ώρα να βγουν από την βιβλιοθήκη τα κόμικς που διαβάζατε εσείς ως παιδιά. Μην τα υποτιμάται! Έχουν αρκετό κείμενο, χωρίς να χάνουν σε εικόνα και πραγματικά ορισμένα βιβλία κόμικ είναι μικρά έργα τέχνης. Και μετά από μερικούς μήνες, ακόμη και αυτά θα τελειώνουν γρήγορα και θα βλέπετε στο βλέμμα του την λαχτάρα να διαβάσει κάτι άλλο.

Έτσι 5 καινούριοι τίτλοι από τις Εκδόσεις Μίνωας (για παιδιά 8 & 9+ ετών) βρήκαν την θέση τους στην βιβλιοθήκη μας και ήδη 1-2 από αυτά κατέβηκαν στο τραπέζι του σαλονιού για να τα διαβάσει ο Άρης, δειλά δειλά και με μια απορία στην αρχή (“Πού πήγαν οι εικόνες μαμά;”).

4,5 φίλοι και οι άγρυπνοι νάνοι του κήπου
Αυτό είναι το 5ο βιβλίο της αγαπημένης σειράς 4½ φίλοι του Γιόαχιμ Φρίντριχ σε εικονογράφηση της Ρεγγίνας Κεν. Οι 4½ φίλοι απαρτίζονται από τρία αγόρια, ένα κορίτσι και έναν σκύλο. Ο Κάλε, ο ιδρυτής και αρχηγός του γραφείου ντετέκτιβ «Κάλε και Σία», τα δίδυμα αδέλφια Στέφι και Κάρστεν, ο Φρίντελ και ο σκύλος τους ο Πεντάμορφος, μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες στην προσπάθειά τους να λύσουν μυστήρια και παράξενες υποθέσεις. Το βιβλίο μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου τα σκυλιά μπορούν να μιλήσουν όπως ο Πεντάμορφος. Μόνο που οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να καταλάβουν πόσο έξυπνοι είναι στην πραγματικότητα οι σκύλοι. Γι’ αυτό, για να πιάσει τον δράστη, ο Πεντάμορφος πρέπει να συμπεριλάβει τους σιωπηλούς του φίλους, τους νάνους του κήπου, στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ένα βιβλίο για την φιλία και την αγάπη προς τα ζώα, γεμάτο μυστήριο, περιπέτεια, δράση και απολαυστικούς χαρακτήρες.

Πολυάννα 

Ένα βιβλίο από την περίφημη Γαλάζια Βιβλιοθήκη του Μίνωα, ένα βιβλίο σταθμός για αρκετούς από εμάς, η Πολυαννα της Ελεανόρ Πόρτερ θεωρείται ένα κλασικό έργο της λογοτεχνίας για παιδιά.
H μικρή Πολυάννα μετά τον θάνατο των γονιών της πηγαίνει να ζήσει με την πλούσια θεία της, την αυστηρή και ψυχρή δεσποινίδα Πόλυ, στο Βερμόντ. Η μικρή ηρωίδα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, παραμένει αισιόδοξη και επιλέγει να βλέπει τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. Φέρνει μαζί της αυτό που αποκαλεί «το παιχνίδι της χαράς», που της είχε μάθει ο πατέρας της. Κάθε φορά που παίζει αυτό το παιχνίδι νιώθει χαρούμενη και θετική απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής. Η μεταδοτική χαρά της Πολυάννας εξαπλώνεται σε ολόκληρη την πόλη, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στη θεία της. Ώσπου συμβαίνει κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ίδιας της Πολυάννας να είναι αισιόδοξη και χαρούμενη.
Εγώ διάβασα την Πολυάννα όταν ήμουν στο Γυμνάσιο και θυμάμαι μια αίσθηση χαράς, ελπίδας κι αισιοδοξίας να με κυριεύει. Πραγματικά πίστευα πως όλα είναι δυνατά, αρκεί να μη το βάλεις κάτω. Μέχρι σήμερα μου προκαλεί συγκίνηση!

Το στοιχειωμένο σπίτι
Ένα βιβλίο από την Αργυρώ Μουντάκη και την σειρά Λογοτεχνικές εξερευνήσεις με θέμα ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Στα βιβλία αυτής της σειράς η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα διαφορετικό μέρος της χώρας μας και στόχο έχει να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις ομορφιές αλλά και τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας. Η Μουντάκη μας μεταφέρει στο Βόλο όπου έχει μετακομίσει με τους γονείς του ο Παναγιώτης, ένας πολυμαθής νεαρός και εκκολαπτόμενος αρχαιολόγος. Το παιδί εγγράφεται στην πρώτη γυμνασίου. Σιγά σιγά θα ενσωματωθεί στην παρέα των συμμαθητών του, οι οποίοι έχουν μπλεχτεί σε μια περιπέτεια μυστηρίου με αφορμή το «στοιχειωμένο» –κατά τα λεγόμενα– σπίτι της γειτονιάς. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι το σπίτι αυτό έχει μεγάλη σχέση με δύο πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα του Βόλου: Το 1922 ο εβραϊκής καταγωγής καπνέμπορος Χέρμαν Σπήρερ σώζει πολλούς χριστιανούς Μικρασιάτες προστατεύοντάς τους στις καπναποθήκες του στη Σμύρνη. Έπειτα ναυλώνει ατμόπλοια και τους φυγαδεύει στον Βόλο. Πολλά χρόνια αργότερα οι Χριστιανοί του Βόλου φυγαδεύουν και σώζουν περίπου το 80% του πληθυσμού της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, την εποχή που εκείνοι καταδιώκονταν για να αποσταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Μια περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, η οποία μας μεταφέρει στα σημαντικότερα ιστορικά σημεία και χώρους πολιτισμού της πόλης του Βόλου. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι αναφορές σε δυο αληθινά γεγονότα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που διδάσκουν στα παιδιά ότι η ζωή κάνει πολλούς κύκλους, όπου άνθρωποι διαφορετικών πεποιθήσεων, αντιλήψεων και αρχών μπορεί να συναντηθούν.

Ο χαμένος μύθος του Αισώπου
Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας στην πολύ επιτυχημένη σειρά Λογοτεχνικές Εξερευνήσεις. Η Ρόδη και ο Λυκούργος πηγαίνουν για διακοπές στη Σάμο με τους γονείς τους. Φθάνοντας στο Καρλόβασι στον θείο Πυθαγόρα και στη θεία Διαμαντούλα τούς περιμένει ένα σπίτι «χωρίς σύνδεση με το ίντερνετ, γεμάτο παλιατζούρες, με τηλεόραση για το μουσείο και με μπάνιο από το 1821»! Κι ενώ η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη, όλα αλλάζουν όταν γνωρίζουν καινούριους φίλους και με οδηγό τον θεότρελο θείο τους ανακαλύπτουν την ιστορία και τη μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής. Δάση, παραλίες, καταρράκτες, τόποι άγνωστοι και γεμάτοι μαγεία. Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους δημοσιογράφου θα φέρει νέες ανατροπές. Θα πρέπει να λύσουν έναν γρίφο που θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη του μεγάλου μυστικού του Λυκούργου Λογοθέτη, «μεγάλου προγόνου τους» και ηγέτη της Επανάστασης του ’21 στη Σάμο. Όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κι ένας χαμένος μύθος του Αισώπου θα σταθεί η αιτία να ζήσουν την πιο επικίνδυνη περιπέτεια!
Ο χαμένος μύθος του Αισώπου είναι μια ακόμη συναρπαστική ιστορία γεμάτη περιπέτεια και μυστήριο. 

Μυστήριο στο ναό του Δία 
Το βιβλίο του Θάνου Κονδύλη από την σειρά Ταξίδι στο χρόνο μας μεταφέρει στην Αρχαία Ολυμπία, το 432 π.Χ. Ο γλύπτης Φειδίας εργάζεται για την ολοκλήρωση του τεράστιου χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία. Μαζί του στο εργαστήριο δουλεύει ο Αγησίλαος, ο μικρός του ανιψιός. Στην παρέα του Αγησίλαου είναι ο Τεύκρος, γιος του αρχηγού της φρουράς του ιερού, και η συνομήλικη φίλη τους, η Θάλεια, κόρη του μεγαλύτερου πανδοχέα της πόλης. Μια νύχτα τα δύο αγόρια θα μπουν κρυφά στον ναό του Δία κι εκεί, καλά κρυμμένοι, θα δουν τυχαία έναν παράξενο άντρα που κλέβει χρυσό από τη βάση του ιερού αγάλματος. Την επόμενη μέρα οι ιερείς του ναού θα κατηγορήσουν τον γλύπτη Φειδία, μιας και στον χώρο της κλοπής βρέθηκε η κούπα του, που έφερε και το όνομά του. Στο εξής οι τρεις φίλοι θα ξεκινήσουν μυστικά μια έρευνα, για να αποκαλύψουν τον πραγματικό κλέφτη. Ποιοι θέλησαν να ενοχοποιήσουν τον Φειδία και γιατί κινδυνεύει η ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων;
Μυστήριο και περιπέτεια διαδραματίζονται σε μια εποχή που γοητεύει τα παιδιά.

 

Φυσικά είναι ακόμη μικρός και δεν μπορεί να προχωρήσει με την ευκολία που διαβάζει τα εικονογραφημένα βιβλία. Τον ιντριγκάρουν οι ιστορίες, παρότι αναρωτιέται αν ένα βιβλίο χωρίς εικόνες μπορεί να είναι ένα καλό βιβλίο.

Τα παιδιά όμως μεγαλώνουν και μαζί τους αλλάζουν και τα βιβλία. Εγώ δεν είμαι έτοιμη να αφήσω τις εικόνες! Πολλές φορές είναι τόσο δυνατές όσο και οι λέξεις. Αλλά όσο πιο συχνά βλέπω το μεγάλο μου παιδί να κρατάει “ένα βιβλίο για μεγάλους” στα χέρια του καταλαβαίνω πως πλησιάζει η ώρα που θα ντύνει τα βιβλία μόνος του με τις εικόνες του μυαλού και της φαντασίας του… κι εγώ θα είμαι εκεί για να προσφέρω τα ερεθίσματα.

ΥΓ: Μη χάσετε την παρουσίαση των βιβλίων “Ο χαμένος μύθος του Αισώπου” και “Το στοιχειωμένο σπίτι” την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στον ΙΑΝΟ. 


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Zina Z

    28 Μαρτίου

    και εμεις στη φαση αυτη ειμαστε, αλλα διαβαζει τα πιο απλα βιβλια και με μεγάλα γράμματα! οι προτάσεις σου ειναι υπεροχες!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!