READING

5 βιβλία που ξεχωρίζουν λίγο πριν αποχαιρετήσουμε ...

5 βιβλία που ξεχωρίζουν λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017

Καμιά φορά κοιτάζω την βιβλιοθήκη των παιδιών και σκέφτομαι “Πόσα βιβλία μπορεί να σηκώσει ένα σπίτι;“. “Πολλά” θα απαντήσω. Γιατί ενώ πολλές φορές πνίγομαι από τον όγκο τους, δεν μπορώ να τα αποχωριστώ! Τα διαβάζουμε ξανά και ξανά και η μαγεία είναι πάντα εκεί. Ο ενθουσιασμός τους κάθε φορά που αποκτούν ένα καινούριο βιβλίο, δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Τους κοιτάω και πολλές φορές έχουν κυριολεκτικά χωθεί στις σελίδες του. Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί λίγο πριν χαιρετήσουμε το 2017, βρήκαμε 5 βιβλία, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που κάνουν ακριβώς αυτό που σας περιγράφω. Χωθήκαμε και χαθήκαμε στις σελίδες τους!

Ο παππούς μου έχει φίλο έναν Γίγαντα – David Litchfield (Μικρή Σελήνη)

Υπάρχουν γίγαντες; Φαίνεται πως υπάρχουν. Στην πόλη του Νικόλα ζει ένας καλόκαρδος γίγαντας που είναι πάντα δίπλα στους ανθρώπους για να βοηθήσει όποτε αυτοί τον χρειάζονται. Κανείς όμως δεν φαίνεται να τον έχει δει, όλοι πιστεύουν πως η ύπαρξή του είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όλοι, εκτός από τον παππού του Νικόλα, ο οποίος έχει σκαρφιστεί ένα σχέδιο για να αποδείξει στον εγγονό του πως ο γίγαντας υπάρχει και μάλιστα δεν είναι καθόλου κακός. Το δεύτερο βιβλίο του βραβευμένου David Litchfield είναι μια συγκινητική ιστορία για την αποδοχή, την ενσυναίσθηση και τη φιλία. Στο πρόσωπο του γίγαντα κρύβεται κάθε άνθρωπος που αισθάνθηκε πως δεν είναι αποδεκτός. Ο συγγραφέας καλεί τον νεαρό αναγνώστη να αφήσει στην άκρη τις προκαταλήψεις και να αποδεχθεί το διαφορετικό, ακόμη κι αυτό που μπορεί να μην το καταλαβαίνει, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει κι είναι κομμάτι της ζωής. Καμιά φορά τα στερεότυπα μας δίνουν απλώς μια λανθασμένη εικόνα για το τι πραγματικά κρύβεται μέσα σε έναν άνθρωπο, ή έναν γίγαντα. Ίσως αν τον αποδεχθούμε να δούμε πως τελικά δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι εκπληκτική! Δεν θα περιμέναμε άλλωστε τίποτε λιγότερο από τον μοναδικό David Litchfield. Το βιβλίο κυκλοφορεί από την αγαπημένη μου Μικρή Σελήνη, που μας υπόσχεται ακόμη περισσότερα, μοναδικά βιβλία. Και είμαι σίγουρη πως τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη!

Επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα Ψύχαλου

Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι – ISOL (Μάρτης)

Αυτό είναι ένα βιβλίο παιχνίδι. Ευφάνταστο και πρωτότυπο, αυτό το αναδιπλούμενο βιβλιαράκι, ιδανικό για πολύ μικρά παιδιά, περιλαμβάνει δύο όψεις της ίδιας ιστορίας. Στην κίτρινη πλευρά του βιβλίου ένα αγόρι μας περιγράφει τη ζωή του παρέα με ένα παπάκι. Στην μπλε πλευρά του βιβλίου βλέπουμε τις ίδιες εικόνες, μόνο που αυτή τη φορά διαβάζουμε την ιστορία από την πλευρά της μικρής πάπιας. Η Ισόλ, η πολυβραβευμένη Αργεντινή εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, δημιούργησε ένα υπέροχο βιβλίο, που αβίαστα και με παιγνιώδη τρόπο ενθαρρύνει την κατανόηση για τον άλλο και ενισχύει την ιδέα πως κάθε ιστορία έχει δύο όψεις. Παρότι το βιβλίο απευθύνεται σαφώς σε μικρά παιδιά (ελάχιστο κείμενο, φτιαγμένο από σκληρό χαρτόνι για να μην σκίζεται εύκολα) τα αγόρια το αγαπούν πάρα πολύ, καθώς τους έχει ενθουσιάσει η σύλληψη και μόνο πως κάθε ιστορία μπορεί να ειπωθεί και να γίνει αντιληπτή εντελώς διαφορετικά από δύο ανθρώπους. Εξαιρετικό βιβλίο που θα ενθουσιάσει όποιο παιδί το διαβάσει!

Το Ελαφοκάραβο – Ντάσκα Σλέιτερ (Μεταίχμιο)

Γιατί μερικά τραγούδια σε κάνουν χαρούμενο και κάποια άλλα λυπημένο; Πόσο βαθιά βουτάει ο ήλιος όταν δύει μέσα στη θάλασσα; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βρεις έναν φίλο; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις απορίες του Μάρκο. Ο Μάρκο είναι μια αλεπού με ανήσυχο πνεύμα και πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον κόσμο και την ζωή. Ψάχνοντας απαντήσεις αποφασίζει να επιβιβαστεί σε ένα παράξενο καράβι που φτάνει στο λιμάνι. Το πλήρωμα, που αποτελείται από ένα σμήνος θαρραλέα περιστέρια κι ένα κοπάδι πεινασμένα ελάφια, θα σαλπάρει για ένα ταξίδι αναζήτησης. Κάποιοι ελπίζουν πως θα ζήσουν συναρπαστικές περιπέτειες, άλλοι πως θα βρουν νόστιμο χορτάρι αλλά και τις απαντήσεις σε μερικές πολύ σημαντικές ερωτήσεις. Τα ζώα επιβιβάζονται στο καράβι και μαζί τους ξεκινά κι ο αναγνώστης ένα ταξίδι σε σκέψεις και συναισθήματα. Το ταξίδι του Ελαφοκάραβου συμβολίζει το ταξίδι της ζωής μας και την αναζήτηση των απαντήσεων στα καθημερινά μας ερωτήματα. Η εικονογράφηση σε παστέλ αποχρώσεις είναι απλά μοναδική! Τρυφερό κι αλληγορικό, “Το Ελαφοκάραβο” είναι ένα μικρό έργο τέχνης!

Εικονογράφηση: Αδερφοί Φαν

Απόδοση: Μάρω Ταυρή

Το λευκό λιοντάρι – Jim Helmore (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Η Σοφία και η μαμά της πήγαν να ζήσουν στο καινούριο τους σπίτι πάνω στο λόφο. Το κορίτσι ανακαλύπτει σιγά σιγά κάθε γωνιά του σπιτιού, της λείπει όμως η παρέα. Θα ήθελε να είχε φίλους για να παίξει. Μέχρι που μια μέρα εμφανίζεται μπροστά της ένα λευκό λιοντάρι, με το οποίο γίνονται αχώριστοι φίλοι! Η μαγική εικονογράφηση σε παρασέρνει στον κόσμο του μικρού κοριτσιού, που αισθάνεται αδύναμο και φοβισμένο μπροστά στις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή της. Κι όμως, το λευκό λιοντάρι, θα της δείξει πως ακόμη κι αν αισθανόμαστε μικροί κι ανήμποροι, ένας φίλος μπορεί να μας δείξει την δύναμη και το θάρρος που κρύβουμε μέσα μας. “Το λευκό λιοντάρι” είναι ένα βιβλίο που θα σας γεμίσει συναισθήματα. Μέσα σε λίγες μόνο σελίδες, με ελάχιστο κείμενο, καταφέρνει να σχολιάσει θέματα όπως η απουσία (πού είναι ο πατέρας του κοριτσιού;), η απώλεια, η φιλία, η ανάγκη να ανήκουμε σε μια ομάδα, η ενσυναίσθηση, η μαγεία που όλοι έχουμε ανάγκη στη ζωή μας. Θα το αγαπήσετε από την πρώτη, μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Εικονογράφηση: Richard Jones

Πρόσφυγες – Eoin Colfer & Andrew Donkin (Εκδόσεις Πατάκη)

Οι “Πρόσφυγες” είναι ένα graphic novel το οποίο σχολιάζει την μεταναστευτική κρίση από την Αφρική και την Ασία προς τις χώρες της Ευρώπης. Περιλαμβάνει δύο ιστορίες. Η βασική ιστορία του βιβλίου, είναι η περιπέτεια του μικρού Ίμπο, ο οποίος φεύγει από ένα χωριό της Νιγηρίας για να αναζητήσει τον μεγαλύτερο αδερφό του, που έχει μεταναστεύσει στην Ευρώπη. Μέσα από τα καταπληκτικά σχέδια του Rigano βλέπουμε τις τρομακτικές κι επικίνδυνες περιπέτειες του μικρού, ο οποίος θα αψηφήσει τα πάντα για να φτάσει στον προορισμό του. Ο Ίμπο μπορεί να είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, παρόλα αυτά η ιστορία του γράφεται καθημερινά πλέον στις θάλασσες της Μεσογείου. Η δεύτερη ιστορία είναι η πραγματική ιστορία της Έλεν από την Ερυθραία, που και αυτή αναζητά την Ιθάκη της στην Ευρώπη. Το βιβλίο με απόλυτη ισορροπία, χωρίς υπερβολή  και με αρκετό χιούμορ καθηλώνει και συγκινεί τον αναγνώστη. Επιπλέον είναι κι εξαιρετικό ως έκδοση, με σκληρόδετο εξώφυλλο και πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης. Το βιβλίο γράφτηκε στη μνήμη των χιλιάδων προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα. Αξίζει να το διαβάσετε, ανεξαρτήτως ηλικίας (ο Άρης το διάβασε σε δύο μόλις μέρες).

Σχέδιο: Giovanni Rigano

Μετάφραση: Σπύρος Γιαννακόπουλος


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

 1. Lafka

  27 Νοεμβρίου

  Ηλικίες που απευθύνονται τα βιβλια;

  • Magda Zindrou

   27 Νοεμβρίου

   Σας δίνω τις ηλικίες κατά την δική μου εκτίμηση: οι “Πρόσφυγες”, για 8+ ετών, “Το Ελαφοκάραβο”, για 5+ ετών, “Το λευκό λιοντάρι”, για 4+ ετών, “Ο παππούς μου έχει για φίλο έναν γίγαντα”, για 4+ ετών, “Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι”, για 2+ ετών. Ευχαριστώ!

 2. zina

  29 Νοεμβρίου

  Εκτός από το πρωτο, που το εχουμε λατρεψει κιολας, τα υπόλοιπα δεν τα έχουμε. Στη λίστα μας φυσικά, αφού λατρεύουμε τα βιβλια 🙂

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!