READING

4+1 βιβλία για κάθε γυναικεία βιβλιοθήκη...

4+1 βιβλία για κάθε γυναικεία βιβλιοθήκη

Το βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία γυναικεία βιβλιοθήκη είναι αδιαμφισβήτητα Το δεύτερο φύλο της Simon de Beauvoir. Γραμμένο το 1949, αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος κι αξίζει να ξαναδιαβαστεί ως ορόσημο της ιστορίας του γυναικείου κινήματος. Σήμερα σας γράφω για 5 βιβλία που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σας.

Η Βίβλος του Κόλπου – Jen Gunter

Μετάφραση: Λίζα Εκκεκακη

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Η συγγραφέας του βιβλίου Jen Gunter είναι γυναικολόγος. Στα 25 χρόνια της καριέρας της έχει αντιμετωπίσει όλη την παραπληροφόρηση, τις παρανοήσεις και τους μύθους που συνοδεύουν τον κόλπο, το πιο δαιμονοποιημένο ίσως όργανο του γυναικείου σώματος. Στις μέρες μας, αντί να συζητήσουμε ανοιχτά για όλα τα θέματα που αφορούν τα γυναικεία γεννητικά όργανα, έχουμε αφεθεί στην ενημέρωση από lifestyle περιοδικά, παραϊατρικές ιστοσελίδες και ομάδες στο Facebook. Η απαξίωση αυτή του ιατρικού κλάδου μπορεί να γίνει επικίνδυνη!

Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες έχουν μεγαλώσει χωρίς να γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για τον κόλπο τους. Στην εποχή μας, η συζήτηση ενός παιδιού με τους γονείς του για αυτό το θέμα παραμένει ταμπού. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που είναι αμήχανοι να συζητήσουν ανοιχτά με τα κορίτσια τους ακόμη και για την περίοδο, ένα από τα πρώτα θέματα που θα αντιμετωπίσουν καθώς το σώμα τους αλλάζει κι ωριμάζει.

Το βιβλίο αυτό είναι το δικό μας εκπαιδευτικό εργαλείο! Με χιούμορ και πραγματική γνώση, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τον κόλπο μας καλύτερα και να απομακρυνθούμε επιτέλους από προκαταλήψεις και βαθιά πατριαρχικά στερεότυπα.

Αόρατες γυναίκες. Προκαταλήψεις και διακρίσεις σε ενα κόσμο για άντρες – Caroline Criado Perez

Μετάφραση: Κατερίνα Γουλέτη, Βασιλική Μήτσιου

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Ξέρετε ότι σε ένα τροχαίο, μια γυναίκα έχει 47% περισσότερες πιθανότητες από έναν άντρα να τραυματιστεί σοβαρά, λόγω του σχεδιασμού των αυτοκινήτων; Ξέρετε ότι η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας είναι κατά μέσο όρο 5 βαθμούς πιο χαμηλή από την ανεκτή για τις γυναίκες; Ξέρετε ότι γίνονται κλινικές δοκιμές για την παρασκευή φαρμάκων, στις οποίες οι γυναίκες αποτελούν ένα ποσοστό που δεν αγγίζει ούτε το 25%;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι υπερβολή και διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε μια πληθώρα επιστημονικών δεδομένων που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μας περιστρέφεται ακόμη γύρω από τους άντρες. Πολλές φορές μάλιστα οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης για την υγεία των γυναικών είναι άμεσες και πολύ σοβαρές!

Το βιβλίο βρίσκεται στην λίστα των best seller των Sunday Times κι έχει βραβευτεί από την British Royal Society ως το Καλύτερο Επιστημονικό Βιβλίο του 2019. Aνήκει στη σειρά Οξυγόνο των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Όσα καταγράφει η βρετανίδα ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Caroline Criado Perez σε αυτό το βιβλίο μπορεί και να σας τρομάξουν. Δυστυχώς όμως τα συμπεράσματα δεν είναι καινούρια, ούτε αποκαλύπτουν κάτι που δεν προβληματίζει το γυναικείο κίνημα εδώ και χρόνια. Η έρευνά της όμως είναι η επιβεβαίωση πως στον κόσμο μας, από τους εργασιακούς μας χώρους μέχρι την ιατρική έρευνα και τον αστικό σχεδιασμό, κυριαρχούν οι άνδρες και τα έμφυλα στερεότυπα.

Υπάρχει άραγε κανείς που πιστεύει πως στις μέρες μας ο φεμινισμός δεν έχει κανένα νόημα;

Μητέρες. Μια αντισυμβατική ιστορία – Sarah Knott

Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Τι σημαίνει για εσάς να είστε μητέρα; Ήταν άραγε το ίδιο και στο παρελθόν; Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει στο πέρασμα των αιώνων και πώς; Αλήθεια, τι μπορούμε να μάθουμε για την μητρότητα από τις ιστορίες των απλών γυναικών – μητέρων; Πόσο μοιάζουμε σήμερα με την Αφρικανή μητέρα στη Νότια Καρολίνα την εποχή της δουλείας;

Η ιστορικός Sarah Knott έθεσε αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα όταν βρέθηκε η ίδια απέναντι στην μητρότητα. Οι ιστορικοί ασχολούνται με μια πληθώρα θεμάτων, φαίνεται όμως πως η καθημερινότητα της μητρότητας τους έχει αφήσει αδιάφορους. Η συγγραφέας αντλεί στοιχεία από γράμματα, ημερολόγια, δικαστικά αρχεία, προσωπικά έγγραφα και ζωντανεύει τις ιστορίες των γυναικών που βίωσαν την μητρότητα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Και μαζί του φαίνεται πως μεταβάλλεται και η εμπειρία της μητρότητας.

Αληθινό, απελευθερωτικό, διαφωτιστικό, θα το διαβάσετε με μια συγκίνηση και ανακούφιση. Πραγματικά καθηλωτικό!

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Οξυγόνο.

Burnout. Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες – Emily & Amelia Nagoski

Μετάφραση: Καλλιόπη Έμανουηλίδου

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να είσαι γυναίκα. Καθημερινά είμαστε φορτωμένες με ένα σωρό υποχρεώσεις που στο τέλος της ημέρας μας κάνουν να νιώθουμε εξαντλημένες. Την ίδια ώρα όμως έχουμε την αίσθηση πως δεν κάνουμε αρκετά πράγματα. Γιατί νιώθουμε ανεπαρκείς; Πόσο συχνή είναι η υπερκόπωση στις γυναίκες και γιατί την βιώνουν διαφορετικά από τους άντρες; Πώς μπορείς να ζήσεις μια γεμάτη ζωή, να είσαι ο εαυτός σου, όταν όλοι σου υποδεικνύουν συνεχώς πώς πρέπει να είσαι;

Οι συγγραφείς παρουσιάζουν όλα τα δεδομένα με απλό τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα. Δίχως ενοχή, με χιούμορ και ανθρωπιά, προσφέρουν πρακτικές λύσεις και μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να ζήσουν ευτυχισμένες και να μειώσουν τα επίπεδα του στρες που καθημερινά τις πνίγουν.

Έχω διαβάσει πολλά βιβλία αυτοβοήθειας. Πρώτη φορά όμως ένιωσα πως κρατάω στα χέρια μου ένα βιβλίο που γράφτηκε για μένα. Είμαι σίγουρη πως στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βρείτε πολλά πράγματα που θα σας βοηθήσουν ουσιαστικά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα νιώσετε μια αίσθηση θετικής ενέργειας και την πεποίθηση πως μπορούμε να αλλάξουμε και να διεκδικήσουμε όσα θα μας βοηθήσουν να αφήσουμε στην άκρη τα πράγματα και τους ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Οξυγόνο.

Το σώμα. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός – Bill Bryson

Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Αν κάποιος ίσιωνε και τέντωνε τους πνεύμονές μας, θα κάλυπταν ένα γήπεδο του τένις και οι αεραγωγοί μέσα τους θα έφταναν από το Λονδίνο μέχρι τη Μόσχα. Το μήκος όλων των αιμοφόρων αγγείων στο σώμα μας θα αγκάλιαζε τη Γη δυόμισι φορές. Το πλέον αξιοσημείωτο κομμάτι όλων αυτών είναι το DNA μας. Έχουμε ένα μέτρο DNA χωμένο μέσα σε κάθε κύτταρο και έχουμε τόσο πολλά κύτταρα που, αν κάναμε όλο το DNA στο σώμα μας μια και μόνο λεπτή κλωστή, το μήκος της θα ήταν δέκα δισεκατομμύρια μίλια, θα έφτανε πέρα από τον Πλούτωνα.

Αυτό το βιβλίο επάξια κερδίζει μια θέση σε κάθε γυναικεία βιβλιοθήκη. Μπορεί να μην αναφέρεται αποκλειστικά στο πώς λειτουργεί το γυναικείο σώμα, θα βοηθήσει όμως κάθε γυναίκα να καταλάβει καλύτερα το σώμα της, τις λειτουργίες του και τις διαφορές που μπορεί να έχει από έναν άνδρα.

Οι λέξεις “ταξιδιωτικός οδηγός” δεν βρίσκονται τυχαία στον τίτλο του βιβλίου. Πραγματικά θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε στο πιο απίθανο, πολύπλοκο, μυστηριώδες και θαυμαστό μέρος που θα μπορούσατε να επισκεφθείτε. Ο Bryson με χιούμορ και μια πληθώρα επιστημονικών δεδομένων, που επιτέλους μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, αποδεικνύει πως το ανθρώπινο σώμα είναι εκπληκτικό και πραγματικά μοναδικό.

Εθιστικό, συναρπαστικό και πραγματικά αστείο, αυτό το βιβλίο θα σας κάνει να δείτε το σώμα σας με άλλα μάτια. Πιστέψτε με, δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας!


Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά, σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Τα έσοδα από τις αγορές σας βοηθούν στη συντήρηση του blog. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!