READING

3 βιβλία για παιδιά 10+ ετών από τις Εκδόσεις Παπα...

3 βιβλία για παιδιά 10+ ετών από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δειλά δειλά έχουμε ξεκινήσει να διαβάζουμε κάποια βιβλία που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες (νεανική λογοτεχνία). Κι επειδή πρόσφατα συζητούσα με μια φίλη, αναγνώστρια του blog, η οποία μου ζήτησε να παρουσιάζω πιο συχνά βιβλία που απευθύνονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αποφάσισα  να σας πω για 3 βιβλία που έχουμε διαβάσει και ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Χάτσικο. Ο σκύλος που περίμενε – Lluis Prats

Ο καθηγητής Χιντεσαμπουρό Ουένο είναι ένας έντιμος άνθρωπος, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Ζει μια ζωή δύσκολη, μοναχική, πειθαρχημένη, με άκαμπτα ωράρια και συνήθειες. Μια μέρα συναντά στον δρόμο του τον Χάτσικο, ένα κουτάβι που κυριολεκτικά αλλάζει την ζωή του. Το σκυλί γίνεται πραγματικός φίλος και σύντροφος. Μέσα από την σχέση τους ο καθηγητής ανακαλύπτει την αξία της φιλίας και μαθαίνει να απολαμβάνει την ομορφιά στα μικρά και απλά πράγματα. Καθημερινά περπατούν μαζί μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου ο καθηγητής παίρνει το τρένο για την δουλειά του. Με την αναχώρηση του καθηγητή ο Χάτσικο γυρίζει στο σπίτι τους, για να επιστρέψει ξανά το απόγευμα όταν ο καθηγητής έχει τελειώσει την δουλειά του. Τον Μάιο του 1925 όμως ο καθηγητής δεν επέστρεψε στον σταθμό, καθώς πέθανε κατά την διάρκεια μιας διάλεξης. Ο Χάτσικο όμως θα επιστρέφει καθημερινά στον σταθμό, περιμένοντας το αφεντικό του να γυρίσει από την δουλειά, μέχρι το τέλος της δικής του ζωής.

Το βιβλίο του Lluis Prats, είναι ένα υπέροχο και ιδιαίτερα συγκινητικό διήγημα, για την αληθινή ιστορία ενός λευκού σκύλου ράτσας Ακίτα, του Χάτσικο, ο οποίος συγκινεί μέχρι σήμερα μικρούς και μεγάλους, με την πίστη και την αφοσίωση που έδειξε προς το αφεντικό του μέχρι το τέλος της ζωής του. Το κείμενο είναι γραμμένο απλά, κατανοητό και από μικρότερες ηλικίες και ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Ιαπωνία πριν τον μεγάλο πόλεμο. Τα έντονα συναισθήματα όμως και η συγκίνηση κυριαρχούν. Σε κάποια σημεία μάλιστα τα παιδιά δάκρυσαν! Είναι ένα πολύ δυνατό βιβλίο που θα μιλήσει στην καρδιά κάθε ζωόφιλου.

Την μετάφραση του βιβλίου έχει κάνει η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη.

Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε διαβάζοντας δωρεάν το πρώτο κεφάλαιο, σε αυτό το link.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο online πατώντας εδώ.


INFO: Ο Χάτσικο είναι για τους Ιάπωνες σύμβολο πίστης και αφοσίωσης. Στη μνήμη του φιλοτεχνήθηκε ένα μπρούτζινο άγαλμα, το οποίο εκτίθεται στη Σιμπούγια. Ο Χάτσικο βαλσαμώθηκε και βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Τόκιο. Η ιστορία του μου ήταν γνωστή από την ταινία αμερικανικής παραγωγής, με πρωταγωνιστή τον Richard Gere, “Hachiko, a dog’s story”. Έχει γυριστεί μια ακόμη ταινία εμπνευσμένη από την ζωή του υπέροχου αυτού ζώου.


Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες – Marten Sanden

Η Τομασίν ζει εδώ και μερικούς μήνες στο σκοτεινό και γεμάτο σκόνη σπίτι της ηλικιωμένης θείας Χενριέτα, μαζί με τον πατέρα της, τη θεία, τον θείο και τα ξαδέλφια της. Ενώ τα αδέλφια του πατέρα της τσακώνονται για την κληρονομιά και την αξία του σπιτιού, η μακρινή θεία της βρίσκεται ετοιμοθάνατη στον τελευταίο όροφο. Την ίδια ώρα ο πατέρας της Τομασίν είναι κλεισμένος στον εαυτό του, πενθώντας τον θάνατο του μικρού της αδερφού. Μέχρι που μια μέρα, η μικρότερη ξαδέλφη της, η Σίγκνε, κάνει μια ανακάλυψη: μια μεγάλη ντουλάπα γεμάτη με όλους τους καθρέφτες που λείπουν από το μεγάλο σπίτι. Και μέσα στους καθρέφτες θα δουν έναν διαφορετικό κόσμο, έναν κόσμο όπου μπορείς να ανακαλύψεις όχι αυτό που επιθυμείς περισσότερο, αλλά αυτό που έχεις περισσότερο ανάγκη.

Ο Σουηδός συγγραφέας Marten Sanden μας χαρίζει ένα απίθανο μυθιστόρημα, μια ιστορία αγάπης, πόνου κι ενηλικίωσης. Η οικογένεια και οι δεσμοί που αναπτύσσονται μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Οι συγκρούσεις, οι αναζητήσεις, η θλίψη, τα θέλω, η απώλεια, η διαχείριση της πραγματικότητας, η ίδια η ζωή, είναι τα θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, μικροί και μεγάλοι.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, με υπέροχους χαρακτήρες, το οποίο θα γοητεύσει ακόμη και τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες.

Ο Marten Sanden πήρε το Βραβείο Astrid Lindgren Prize 2015.

Μετάφραση από την Αργυρώ Πιπίνη.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο πατώντας εδώ και να αγοράσετε το βιβλίο online εδώ.

Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο – Kamkwamba William, Bryan Mealer

Ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα γεννήθηκε στο Μαλάουι, σε μια χώρα και σε μια εποχή στην οποία ακόμη βασίλευε η μαγεία, η επιστήμη αποτελούσε μυστήριο, η πείνα και η ξηρασία ήταν καθημερινή πραγματικότητα, η ελπίδα μάταιη και οι ευκαιρίες ανύπαρκτες. Ο νεαρός αδυνατούσε να πληρώσει τα δίδακτρα για το Γυμνάσιο κι έτσι, οπλισμένος αποκλειστικά με κάποια ξεχωριστά εγχειρίδια δανεισμένα από τη βιβλιοθήκη του χωριού του και με οδηγό την απίστευτη αποφασιστικότητά του, ο Γουίλιαμ κυνήγησε το πάθος του για την επιστήμη κι έβαλε σε εφαρμογή την πιο “τρελή” ιδέα, αλλάζοντας την κοινότητα και μεταμορφώνοντας τις ζωές των ανθρώπων γύρω του. Πέτυχε να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια με ανακυκλώσιμα υλικά (σπασμένα ποδήλατα, ανταλλακτικά ραδιοφώνων κ.α.), με αποτέλεσμα η φτωχή και ξεχασμένη κοινότητα να αποκτήσει καθαρό φως και νερό.

Το κατόρθωμα και η ιστορία του νεαρού έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο Καμκγουάμπα έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ στην Αμερική.

Το best seller των New York Times είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένας ύμνος στη ανθρώπινη δύναμη και την ελπίδα. Γραμμένο σε απλή γλώσσα, ιδανικό για το νεανικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, το βιβλίο μας παρουσιάζει την αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου που δεν το έβαλε κάτω, αλλά με απίστευτη θέληση, επινοητικότητα και υπέρβαση, κατόρθωσε να γίνει πρότυπο και να δώσει το παράδειγμα σε όλους εμάς, που πιθανότατα να έχουμε και περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας.

Μετάφραση από την Αργυρώ Πιπίνη.

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ και να το αγοράσετε online εδώ.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!