24 ώρες στην Έδεσσα

Η Έδεσσα, η Πόλη του Νερού, βρίσκεται στη Μακεδονία και είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας. Το στοιχείο του νερού κυριαρχεί σε ολόκληρη της πόλη. Μικρά ή μεγαλύτερα ποταμάκια διασχίζουν ακόμη και τα πιο κεντρικά της σημεία, δίνοντάς της έτσι ένα ιδιαίτερο χρώμα. Η Έδεσσα, παρότι είναι πλέον αρκετά πυκνοδομημένη, προσπαθεί να διατηρήσει και να αναδείξει τη φυσική της ομορφιά, με τα νερά να κυλούν στα πεζοδρομημένα σημεία, στα πάρκα και στους ανθισμένους κήπους που θα συναντήσεις αν την περπατήσεις.

Το Βαρόσι

Το Βαρόσι είναι η παραδοσιακή συνοικία της Έδεσσας, ένας από τους τρεις χριστιανικούς μαχαλάδες της πόλης κατά την Τουρκοκρατία. Εκεί θα δείτε μερικά από τα παλαιότερα σπίτια της πόλης, ορισμένα από τις αρχές του 19ου αιώνα. Τα αρχοντικά είναι χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Όλη η συνοικία έχει κηρυχθεί διατηρητέα, δυστυχώς όμως αρκετά κτήρια κινδυνεύουν με κατάρρευση. Χάρη στο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, στο Βαρόσι θα βρείτε πλέον μερικά από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της περιοχής, χώρους συνεδριάσεων, καφέ κ.α.

Το Πάρκο των Καταρρακτών

Στην Έδεσσα σχηματίζονται 12 καταρράκτες, οι οποίοι φυσικά είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το Πάρκο βρίσκεται στην ακρόπολη της πόλης, από όπου μπορείτε να δείτε δύο από τους καταρράκτες. Ακολουθήστε τα μονοπάτια, τα σκαλιά και φυσικά τον ήχο του νερού και θα βρεθείτε μπροστά και πίσω (!) από τον εντυπωσιακό μεγάλο καταρράκτη, ύψους 70 μέτρων. Τα σταγονίδια του νερού παίζουν συνεχώς με τις ακτίνες του ήλιου, οπότε τις ηλιόλουστες μέρες θα δείτε υπέροχα ουράνια τόξα και παιχνίδια με τα χρώματα. Φυσικά αξίζει να επισκεφθείτε το Σπήλαιο των καταρρακτών.

Υπαίθριο Μουσείο Νερού

Θα το βρείτε μέσα στο Πάρκο των Καταρρακτών και θα μάθετε τα πάντα για την υδροκίνητη ιστορία της πόλης, μέσα από τα αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, τα κανάλια με νερό, τους παλιούς νερόμυλους και τις μηχανές. Εκεί θα δείτε και το Ενυδρείο-Ερπετάριο, το οποίο παρουσιάζει μια ποικιλία από ενδημικά ψάρια λίμνης και ερπετά ξηράς (τη μεγαλύτερη συλλογή ερπετών στην Ελλάδα).

Ο Μύλος της Γεύσης και ο Μύλος του Νερού

Οι αναστηλωμένοι παλιοί νερόμυλοι πλέον φιλοξενούν εκθέσεις. Τα σημαντικά αυτά πρωτοβιομηχανικά μνημεία αφηγούνται την ιστορία της πόλης, μέσα από τη σχέση της με το νερό, μαρτυρούν πόσο σημαντική είναι η Έδεσσα για το οικοσύστημα της περιοχής και αφηγούνται την ιστορία του νερού ως πηγή ζωής, δύναμης, καταστροφής και ενέργειας.

Το Πάρκο Κιουπρί

Είναι το μεγαλύτερο Πάρκο της Έδεσσας, με υπέροχα αιωνόβια πλατάνια, δίπλα στον ποταμό Εδεσσαίο (ή Βόδα, όπως λέγεται στα σλαβικά). Κιουπρί στα τουρκικά σημαίνει γέφυρα. Εκεί θα δείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, που χρονολογείται στον 18ο-19ο αιώνα. Εικάζεται ότι από το σημείο αυτό περνούσε η αρχαία Εγνατία Οδός.

Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στο Βαρόσι θα συναντήσετε τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για το Βυζαντινό επισκοπικό ναό της πόλης, γνωστό και ως Παλαιά Μητρόπολη. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης, ξυλόστεγης βασιλικής, με ωραίες τοιχογραφίες και αγιογραφίες της περιόδου 1375-1389 και κάποιες άλλες του 17ου αιώνα.  Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, ο επισκοπικός θρόνος (μέσα 18ου αιώνα), καθώς και οι κίονες κορινθιακού ρυθμού, προφανώς από παλαιότερο αρχαίο ναό στο ίδιο σημείο.

Λαογραφικό Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1996 για να αναδείξει την καθημερινή ζωή της πόλης από τα αρχαία χρόνια έως τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα δείτε παραδοσιακές ενδυμασίες, στολές ντόπιων και προσφύγων, αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στην καθημερινότητα, μια συλλογή εκκλησιαστικών βιβλίων, καθώς και αρχεία, φωτογραφίες μοναδικής αξίας. Πλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει σε εικονική πραγματικότητα αναπαράσταση της πόλης κατά την τουρκοκρατία, τη βιομηχανική και οικονομική άνθιση στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έως και την καταστροφική πλημμύρα του 1979. Το μουσείο στεγάζεται σε πρόσφατο ανακαινισμένο αρχοντικό στην παλιά πόλη “Βαρόσι”.

Ο Ψηλός Βράχος

Το ιδανικό σημείο, στην άκρη της συνοικίας Βαρόσι, για να απολαύσετε την καταπληκτική θέα προς τις κοιλάδες της Έδεσσας, την Αρχαία πόλη και τις πλαγές του Βερμίου και τα χωριά πριν την Έδεσσα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται σε περίοπτη θέση το Μητροπολιτικό Μέγαρο και ο συνεδριακός της χώρος.


Μέσα στην πόλη, μπορείς να πας σχεδόν παντού με τα πόδια! Οπότε εκμεταλλευτείτε το και εξερευνήστε κάθε γωνιά της πόλης.


Και μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο newletter μας, για περισσότερες ταξιδιωτικές, family friendly ιστορίες!


Travel info

Η Έδεσσα είναι 551 χλμ από την Αθήνα (διάρκεια ταξιδιού: 5 ώρες και 51 λεπτά) και 91 χλμ από Θεσσαλονίκη (διάρκεια ταξιδιού: 1 ώρα και 34 λεπτά). Ερχόμενοι από Αθήνα θα πληρώσετε περίπου 30 ευρώ για διόδια, ενώ η διαδρομή από Θεσσαλονίκη δεν έχει διόδια.

Η ιστορία της πόλης

Η Έδεσσα ιδρύθηκε το 813 π.Χ. από τον βασιλιά Ηρακλείδη Κάρανο. Μέχρι το 1912, ονομαζόταν Βοδενά (στα σλάβικα voda σημαίνει νερό). Η πόλη γνώρισε μέρες ευημερίας, αλλά υπέστη τρομερή καταστροφή κατά τη γερμανική κατοχή. Το 1944 οι Γερμανοί πυρπόλησαν την Έδεσσα, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους και καταστρέφοντας σημαντικά κτήρια της πόλης. Ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος, και το τεράστιο ρεύμα αστυφιλίας των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Οι οικονομικές συνθήκες ζωής είχαν πλέον αλλάξει εντελώς. Ο πληθυσμός της σήμερα ξεπερνά τους 18000 κατοίκους.


Δείτε περισσότερα άρθρα για εκδρομές, προτάσεις διαμονής και συμβουλές, στο Κάθε μέρα γονείς!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!