READING

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ανοίξουν τα ...

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ανοίξουν τα σχολεία

Είμαστε ένα βήμα πριν την επιστροφή στο σχολείο και έφτασε η ώρα να οργανωθούμε! Συγκέντρωσα για εσάς 10 πράγματα που καλό θα είναι να κάνετε τις επόμενες μέρες, ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά πιο εύκολα και σίγουρα με λιγότερο άγχος και τρέξιμο.

Σχολική τσάντα

Η επιλογή της σχολικής τσάντας πρέπει να γίνει μαζί με το παιδί. Θα είναι άλλωστε δική του και είναι σημαντικό να του αρέσει. Εσείς μπορείτε να βάλετε κάποια κριτήρια και είμαι σίγουρη πως το παιδί θα βρει κάτι που θα του ταιριάζει.

Αν έχετε ήδη μια σχολική τσάντα, τότε ακόμη καλύτερα! Αυτές τις μέρες θα την καθαρίσετε (ναι παιδιά, υπάρχουμε κι εμείς οι “ανεπρόκοποι” γονείς, που δεν καθαρίζουμε τις τσάντες των παιδιών μας με το που κλείνει το σχολείο το καλοκαίρι!) και θα βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση για να χρησιμοποιηθεί. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε καινούρια κάθε χρόνο. Προσωπικά το θεωρώ τεράστια σπατάλη χρημάτων, εκτός κι αν η τσάντα δεν ταιριάζει στον σωματότυπο και την ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό κριτήριο της επιλογής της.

Σχολικά είδη

Κάθε χρόνο οι δάσκαλοι δίνουν στα παιδιά μια λίστα με τα σχολικά είδη που θα χρειαστούν για όλη την χρονιά. Υπάρχουν κάποια που εμείς συναντάμε σταθερά κάθε χρόνο, οπότε πάντα φροντίζω να τα έχω προμηθευτεί εγκαίρως, για να μην τα ψάχνω τελευταία στιγμή.

Δες εδώ Τα “πρέπει” και τα “μη” της σχολικής λίστας

Φαγητό

Αν το παιδί τρώει στο σχολείο, ελέγχουμε ότι όλα τα δοχεία που χρησιμοποιεί είναι σε καλή κατάσταση, ή αν πρέπει να προμηθευτούμε καινούρια. Αποφύγετε τα πλαστικά!

Στην αρχή κάθε χρονιάς, μπορεί να ξεκινάμε με όρεξη και την καλύτερη διάθεση να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε τι θα τρώει το παιδί μας. Στα μισά της χρονιάς οι περισσότεροι από εμάς έχουν εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο… Δεν πειράζει! Φροντίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαγητό του παιδιού, προτιμούμε να τρώει κάτι σπιτικό (όχι κρουασάν από το περίπτερο) κι ας είναι το ίδιο και για δύο μέρες στη σειρά. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την επανάληψη. Είστε κι εσείς άνθρωπος και η καθημερινότητα μπορεί κάποιες μέρες να σκοτώσει και τις καλύτερες προθέσεις. Εσείς να προσπαθείτε για το καλύτερο και θα τα καταφέρετε!

Θέλεις ιδέες για εύκολα και υγιεινά σνακ για το σχολείο;

Ρούχα

Η οργάνωση της ντουλάπας των παιδιών είναι μια κουραστική υπόθεση. Αλλά με τα χρόνια μπορώ να σας πω πως, όσο πιο νωρίς ασχοληθώ, τόσο καλύτερα. Μπορεί ένα κομμάτι μας να είναι ακόμη στις καλοκαιρινές διακοπές, το άλλο κομμάτι όμως πρέπει να σκεφτεί τι θα χρειαστούμε άμεσα. Αυτή την εποχή αγοράζω σίγουρα φόρμες (πάντα νιώθω πως δεν έχω αρκετές, με τον ρυθμό που φθείρονται), ένα φθινοπωρινό μπουφάν και ζακέτες (εννοείται πως αν δεν έχουν αλλάξει νούμερο, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που έχουμε), κάλτσες και αθλητικά παπούτσια (τους έχω πάντα δύο ζευγάρια για να μπορώ να τα καθαρίζω χωρίς άγχος).

Για καλά και οικονομικά παπούτσια σας προτείνω το Kokoriko Shoes, από όπου μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας και online.

Ιατρικά θέματα

Είναι σίγουρο πως για τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών, θα σας ζητήσουν και τις αντίστοιχες βεβαιώσεις. Κλείνουμε λοιπόν το ραντεβού μας με τον/την παιδίατρο εγκαίρως και προμηθευόμαστε 3-4 αντίτυπα, για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή.

Αυτή είναι και μια καλή εποχή να κάνετε τα ιατρικά check up των παιδιών και να ρίξετε μια ματιά στα βιβλιάριά τους για τα εμβόλια, τον ετήσιο οδοντιατρικό έλεγχο κι ότι άλλο πρέπει να κάνετε.

Παιδικό δωμάτιο

Τώρα είναι μια καλή εποχή να κάνετε ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα στο παιδικό δωμάτιο. Τι δεν χρειάζεται πλέον το παιδί; Πώς θα ελευθερώσω ράφια, ντουλάπια, χρήσιμες επιφάνειες, ειδικά αν δεν έχω ένα τεράστιο παιδικό δωμάτιο, ή ξεχωριστά δωμάτια για το κάθε παιδί; Καθώς οι σχολικές υποχρεώσεις αυξάνουν, τα παιδιά θα θέλουν και περισσότερο χώρο στο γραφείο τους. Είναι βασικό να οργανώσουμε τον χώρο τους, ειδικά αν τον μοιράζονται δύο παιδιά μαζί, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα τα βοηθά να διαβάζουν και να παίζουν ανενόχλητα!

Κομμωτήριο

Νομίζετε πως μόνο εσείς θέλετε ένα κομμωτήριο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές; Είμαι σίγουρη πως και τα παιδιά σας το θέλουν το φρεσκάρισμά τους. Αυτή η φράντζα σίγουρα θα μεγάλωσε μέσα στο καλοκαίρι. Κλείστε λοιπόν εγκαίρως το ραντεβού σας,!

Ρουτίνα μετά το σχολείο

Είτε αφήνετε το παιδί σας στο ολοήμερο πρόγραμμα, είτε το παίρνετε με το κλείσιμο του σχολείου, συζητήστε ξανά μαζί του για το ποια θα είναι η καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτή την εποχή οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες θα έχουν βγάλει το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, οπότε πρέπει να κάνετε μια κουβέντα για το πρόγραμμα που θα έχετε καθημερινά και να του θυμίσετε όλα όσα θα πρέπει να ξέρει.

Αν πρόκειται να παραλαμβάνει το παιδί από το σχολείο ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο το παιδί σας δεν γνωρίζει, πρέπει να τους δώσετε κάποιες μέρες (τουλάχιστον μια εβδομάδα, ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού) για να γνωριστούν. Φροντίστε να δώσετε τα στοιχεία του/της και στο σχολείο.

Διαβάστε κι αυτό → Καληνύχτα νηπιάκι μου…

Ώρα για ύπνο

Ίσως η πιο δύσκολη δουλειά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι να βάλετε τα παιδιά στο ωράριο του σχολείου. Ή τουλάχιστον έτσι μας φαίνεται. Να σας πω την αλήθεια, κάθε χρόνο αγχώνομαι πώς θα ξυπνήσουν στις 7:15 για να ετοιμαστούν, όταν κοιμούνται κατά τις 23:00 το προηγούμενο βράδυ. Πάντα όμως ξυπνάνε και μάλιστα είναι και πολύ χαρούμενα.

Με την εμπειρία της γονεϊκότητας έρχεται και η ανετιά! Δεν πειράζει. Εσείς θα προσπαθείτε να σπρώχνετε τον ύπνο 10 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα. Μπορεί και να μην καταφέρετε να τα πείσετε να ξαπλώσουν νωρίς, ακόμη και την παραμονή του σχολείου. Εγώ πάντως δυσκολευόμουν να κοιμηθώ σαν παιδί. Μετά όμως από μια φουλ σχολική μέρα, με λίγο ύπνο και απογευματινή δραστηριότητα, το βράδυ έπεφτα ξερή. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι κουραστικό για όσους έχουν μικρότερα παιδιά. Τα παιδιά όμως θα βρουν σύντομα τον ρυθμό τους.

Η προετοιμασία της πρώτης μέρας

Αυτή η μέρα έχει αγωνία, χαρά, άγχος, σκέψεις, γέλια, δάκρυα… Θέλουμε να ξεκινήσουμε σωστά, γιατί μια φωνούλα μέσα μας θέλει αυτή να είναι η σωστή αρχή της χρονιάς που μόλις ξεκινά. Πλέον ξέρω πως, ότι και να κάνω την πρώτη μέρα, η χρονιά θα κυλήσει μια χαρά, μέσα στις χαρές, τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις της. Φροντίζω να φάνε ένα καλό πρωινό, να φορέσουν τα αγαπημένα τους ρούχα, τους δίνω μια μεγάλη αγκαλιά, βγάζουμε και την αναμνηστική μας φωτογραφία (με ξεχάσετε να φορτίσετε κινητό, φωτογραφική μηχανή, κάμερα, ότι χρησιμοποιείτε τέλος πάντων!) και ξεκινάμε για το σχολείο με χαμόγελο και αισιοδοξία!


Γιατί μια καινούρια χρονιά ξεκινά κι εμείς είμαστε μαζί, υγιείς, αγαπημένοι κι αισιόδοξοι για όλα όσα πρόκειται να ζήσουμε και να ανακαλύψουμε.

Γιατί όλα θα πάνε καλά!

Καλή σχολική χρονιά!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!