READING

Είδαμε την παράσταση “Οι εφευρέσεις που άλλα...

Είδαμε την παράσταση “Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο”

Κυριακή μεσημέρι και παρέα με τα παιδιά βρεθήκαμε στο κατάμεστο Θέατρο Γκλόρια, για την πρεμιέρα της παράστασης “Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο“. Μια παράσταση που φυσικά περιμέναμε με μεγάλη αγωνία, τόσο γιατί το θέμα της δεν μπορεί παρά να είναι ελκυστικό για κάθε παιδί, αλλά και γιατί το “Κάθε μέρα γονείς” είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.

Φέτος η παιδική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια γεμίζει από τις εφευρέσεις και τους εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο! Από την νεολιθική εποχή και την ανακάλυψη του τροχού, μέχρι την αρχαία Ελλάδα, τον Θαλή, τον Γουτεμβέργιο, τον Γαλιλαίο, τον Μπελ και τον Έντισον, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ιστορίας του πλανήτη μας. Η παράσταση χωρίζεται σε μικρές ιστορίες. Η κάθε ιστορία μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και μας δείχνει την πορεία του εκάστοτε εφευρέτη και πώς προέκυψαν οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις-εφευρέσεις.

Η τελευταία ιστορία μας ταξιδεύει στο 2050, μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει φέρει τρομερές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Κάπου εκεί τα παιδιά γίνονται κομμάτι της ιστορίας. Γιατί με σύμμαχο την επιστημονική σκέψη και την γνώση πως ακόμη δεν έχουμε δει την μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών, τα παιδιά καλούνται να πιστέψουν πως ίσως θα μπορούσαν κι αυτά να γίνουν οι επόμενοι μεγάλοι εφευρέτες.

Βασικό εργαλείο στα χέρια μιας εξαιρετικής ομάδας ηθοποιών, με αφηγητή τον Γιάννη Σαρακατσάνη, είναι οι βιντεοπροβολές, η μουσική και φυσικά η διάθεση να επικοινωνήσουν με τον νεαρό θεατή.  Από την πρώτη στιγμή προσφέρουν άφθονο γέλιο και γνώση που έρχεται αβίαστα. Η παράσταση προτρέπει και εμπνέει τα παιδιά να μην επαναπαύονται στις εύκολες λύσεις, να σκεφτούν επιστημονικά, να αμφισβητήσουν και να υποστηρίξουν ακόμη και τις πιο τολμηρές θεωρίες. Κάπως έτσι άλλωστε, μέσα από το πείραμα, την παρατήρηση, την επιστημονική σκέψη, την υπομονή και την επιμονή, προέκυψαν οι εφευρέσεις που κυριολεκτικά άλλαξαν τον κόσμο μας. Γιατί σκεφτείτε, πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς την ανακάλυψη του τροχού, του τηλεφώνου και τόσων άλλων σημαντικών εφευρέσεων;

Ένα σημείο που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι το πώς ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ο οποίος γράφει και σκηνοθετεί το θεατρικό αυτό έργο, χειρίστηκε το θέμα “γυναίκες επιστήμονες”. Από την αρχή μπαίνει ο προβληματισμός “γιατί δεν στεκόμαστε και στις γυναίκες που έκαναν σπουδαίες ανακαλύψεις;”. Ο τίτλος όμως της παράστασης είναι πολύ έξυπνος! Αυτοί είναι οι εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο, σε μια εποχή που δυστυχώς οι γυναίκες δεν είχαν ίσες ευκαιρίες με τους άντρες. Η παράσταση όμως κλείνει με μια αναφορά στην Μαρί Κιουρί, Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια, η οποία  έζησε από το 1867 μέχρι το 1934, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε την ραδιενέργεια. Η Κιουρί τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την συγκεκριμένη παράσταση (παρότι δεν βλέπουμε αναλυτικά την δική της ιστορία).

Παρόλα αυτά, τα μεγαλύτερα παιδιά θα προβληματιστούν για το συγκεκριμένο θέμα. Ίσως είναι και μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε κι εμείς μαζί τους για αυτό το ζήτημα. Εμείς μιλήσαμε αρκετή ώρα με τα παιδιά τόσο για τις γυναίκες και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, όσο και για την απουσία επιστημόνων Αφρικανικής καταγωγής. Μιλήσαμε για την οικονομική και κοινωνική θέση των ανθρώπων και πώς αυτό επηρεάζει τη μόρφωση, αλλά και για το ρόλο της εκκλησίας στην έκφραση και εξέλιξη των νέων, πρωτοποριακών ιδεών. Όλα αυτά με αφορμή μια θεατρική παράσταση!

“Οι εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο” είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Animation – Προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση& Μάριος Γαμπιεράκης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Στο Θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, Αθήνα, τηλ: 2109213310), κάθε Σάββατο στις 15:00 και κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. zina

    19 Οκτωβρίου

    ενδιαφερον ακούγεται και ειδικά για τη μικρή μου που είναι παιδι θετικων επιστημων!

    • Magda Zindrou

      23 Οκτωβρίου

      Θα της αρέσει πάρα πολύ!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!