READING

Διαβάσαμε “Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα&...

Διαβάσαμε “Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα”

“Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα” είναι μια από τις ιστορίες που διαβάσαμε το φετινό καλοκαίρι κι έκτοτε είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας. Πρόκειται για το πρώτο παραμύθι της σειράς “Αρχαία Αιγυπτιακά παραμύθια”, από τις Εκδόσεις Μάρτης και χρονολογείται στον 13ο π.Χ. αιώνα. Την ελεύθερη απόδοση κι επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου έχουν κάνει η Εύη Παπαδοπούλου και ο Βασίλης Χρυσικόπουλος. Η εικονογράφηση είναι της Farida El Gazzar.

Όταν γεννήθηκε ο πρίγκιπας της Αιγύπτου, οι Επτά Αθώρ, οι σεβάσμιες και τρομερές θεές, τον επισκέφθηκαν και όρισαν πως την μοίρα του θα την καθορίσουν 3 πεπρωμένα. Ο πατέρας του ο Φαραώ έδωσε εντολή να χτίσουν ένα πέτρινο παλάτι στην έρημο και να κλείσουν μέσα το παιδί, ώστε να μεγαλώσει με ασφάλεια. Ο πρίγκιπας όμως μεγάλωσε και έφτασε η στιγμή που αρνήθηκε να ζήσει μέσα στον φόβο εξαιτίας της προφητείας. Έτσι παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει και να γνωρίσει τη ζωή στις χώρες γύρω από τον Ευφράτη ποταμό. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τα τρία πεπρωμένα του και θα προσπαθήσει να ορίσει ο ίδιος την πορεία της ζωής του.

“Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα”, είναι ένα από τα πολλά παραμύθια της αρχαίας αιγυπτιακής λογοτεχνίας που σώθηκαν. Χρονολογείται στον 13ο π.Χ αιώνα, κατά τις αρχές της 19ης Φαραωνικής Δυναστείας και σώζεται σε πάπυρο που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ελεύθερη απόδοση μεταφράσεων του πρωτότυπου ιερογλυφικού. Η ιστορία του πρίγκιπα, συγκινεί μέχρι σήμερα με τη διαχρονικότητά της και παραμένει ζωντανή μέσα από τις αφηγήσεις των σύγχρονων Αιγυπτίων. 

Σήμερα γνωρίσαμε τον νέο πρίγκιπα της Αιγύπτου, που αποφασίζει να ταξιδέψει και να γράψει την δική του μοίρα, αρνούμενος να ζήσει μέσα στον φόβο. Από τις Εκδόσεις Μάρτης @martis_kids ένα βιβλίο μοναδικής ποιότητας και αισθητικής. Σε ελεύθερη απόδοση της Εύης Παπαδοπούλου, επιστημονική επιμέλεια του Βασίλη Χρυσικόπουλου και εικονογράφηση της Farida EL Gazzar. Εξαιρετική προσθήκη στο φετινό μας #beachbook2017 challenge. #childrensbooks #reading #diavazo #instabooks #instavivlio #ilovebooks #kathemeragoneis #travelandread #martis

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Magda Zindrou-Κάθε μέρα γονείς (@magdazin) στις

Διαβάζοντας το παραμύθι δεν μπορείς παρά να διακρίνεις το διαχρονικό στοιχείο που κάνει αυτή την ιστορία τόσο όμορφη. Στο πρόσωπο του πρίγκιπα βλέπουμε κάθε άνθρωπο που λαχταρά να ορίσει την μοίρα του και την ζωή του, βλέπουμε συμβολισμούς και χαρακτηριστικά που εντοπίζονται και στα δικά μας παραδοσιακά, λαϊκά παραμύθια. Το βιβλίο όμως αυτό έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί το κείμενο και η μοναδική εικονογράφηση της Farida El Gazzaar μας μεταφέρουν πολλά στοιχεία από τον αιγυπτιακό πολιτισμό, που καθορίζουν την ταυτότητα του βιβλίου. Η εικονογράφηση παραπέμπει σε αιγυπτιακές τοιχογραφίες, με εμφανή την χρήση του χρυσού χρώματος. Καταπληκτική προσθήκη είναι η επεξήγηση των ιερογλυφικών στην τελευταία σελίδα.

Το βιβλίο “Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα” γίνεται η ιδανική αφορμή να συζητήσουμε με το  παιδί μας για τους διαφορετικούς πολιτισμούς της Μεσογείου, να αναζητήσουμε τα κοινά χαρακτηριστικά αλλά και τις διαφορές μας και τελικά να εκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε το διαφορετικό.

Αναμφίβολα αξίζει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη κάθε παιδιού!

Μην ξεχάσετε να ρίξετε και μια ματιά στα υπόλοιπα βιβλία της βιβλιοθήκης μας!


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εύη Παπαδοπούλου

Η δρ Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στη Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής, στη Δωδώνη, στην Ιθάκη και την Ιορδανία, εποπτεύοντας την αρχαιολογική έρευνα και εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές στην τεχνική της ανασκαφής. Έχει εργαστεί στην Α΄ και Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας σε σωστικές ανασκαφές, καταγράφοντας
ευρήματα, διοργανώνοντας εκθέσεις και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις υψηλών επισκεπτών. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει μετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης γράφει και παρουσιάζει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρχαιολογικά παραμύθια, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό. Το πρώτο της αρχαιολογικό παραμύθι με τίτλο Το ταξίδι της Κυμοθόης εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από τις εκδόσεις Καλέντη.

Βασίλης Χρυσικόπουλος

Ο δρ Βασίλης Χρυσικόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διδακτορικό δίπλωμα στην Αιγυπτιακή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Lumière Lyon 2 της Γαλλίας (2001).

Το 2009 ίδρυσε μαζί με άλλα 27 μέλη την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου (EEMAA), με σκοπό τη μετάδοση επιστημονικής ή εκλαϊκευτικής γνώσης σχετικής με τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Το 2007 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος της επανέκθεσης της αιγυπτιακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι μέλος ανασκαφικών αποστολών στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και συμμετέχει σε διάφορα επιστημονικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη σε σειρές διαλέξεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης ενηλίκων.

Εργάζεται ως αρχαιολόγος–φροντιστής στο Μουσείο Ακρόπολης. Χαίρεται να δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και θέματα επικαιρότητας σε εφημερίδες, καθώς και να μοιράζεται γνώσεις σχετικές με το αντικείμενό του με όποιον το επιθυμεί.

Farida El Gazzaar

Η Φαρίντα Ελ Γκαζάρ είναι Ελληνοαιγύπτια καλλιτέχνιδα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1975. Αφού αποφοίτησε από τη σχολή Βακαλό στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές της στο Kingston University και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master of Arts) από το Royal College of Art στο Λονδίνο. Από το 2003 έως το 2007 υπήρξε συνιδρύτρια της δημιουργικής ομάδας WARDA. Η σχέση της με τη Μέση Ανατολή απορρέει από τα παιδικά της χρόνια στην Αλεξάνδρεια και στο Κουβέιτ.

Διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά, εικονογραφεί και εργάζεται ως εικαστικός. Εκπροσωπείται από την γκαλερί Kalfayan Αθήνα-Θεσσαλονίκη κι έχει κάνει εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Cornell University Press, την Αθήνα 2004, το National Theatre του Λονδίνου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την εφημερίδα Καθημερινή και τον όμιλο ΔΟΛ. Έργα της περιλαμβάνονται σε συλλογές φορέων, όπως του Barjeel Art Foundation στα ΗΑΕ, καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ κ.α.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!