READING

Παλμίρ… για να μείνει ζωντανή η ελπίδα!...

Παλμίρ… για να μείνει ζωντανή η ελπίδα!

Μερικές φορές χρειάζεται
πολύ θάρρος για να φύγεις.
Κι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος…

Παλμίρ – Ζιλ Μπομ και Αμαντίν Πιού (Εκδόσεις Διάπλαση)

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Ο Παλμίρ είναι ένας μικρός δράκος που αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο του. Παίρνει μαζί του μια άδεια βαλίτσα και ξεκινά μοναχός του ένα δύσκολο ταξίδι στο άγνωστο. Με αγωνία και φόβο, αλλά και με αισιοδοξία και πείσμα, το δρακάκι της ιστορίας ξεπερνά εμπόδια και κακουχίες. Η βαλίτσα γίνεται το μεταφορικό μέσο για να διασχίσει θάλασσες, βουνά, χαράδρες κι αμμόλοφους. Γίνεται η ασπίδα του για να προφυλαχτεί από το κρύο, τη βροχή, τον καυτό ήλιο. Είναι το εργαλείο του για να υπερπηδήσει συρματοπλέγματα, για να φτάσει ψηλότερα και να κόψει ένα αχλάδι. Είναι η κρυψώνα του, μα και ο χώρος για να συγκεντρώσει μνήμες, περιπέτειες και ιστορίες από το μεγάλο ταξίδι.

Κάποτε ο Παλμίρ θα φτάσει σε έναν νέο τόπο, σε ένα σχολείο. Εκεί θα αφηγηθεί τις περιπέτειες του στα άλλα παιδιά για να τα κάνει να δουν, ν’ ακούσουν, να σκεφτούν! Θα καταφέρει να κερδίσει την αποδοχή και τη φιλία τους;

Το μικρό αυτό εικονοβιβλίο με τις λιγοστές, διαλεγμένες λέξεις του Μπομ που παντρεύονται υπέροχα και την λιτή κι εκφραστική εικονογράφηση της Πιού είναι ένα διαμαντάκι! Καταπιάνεται με ένα επίκαιρο και δύσκολο θέμα: τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες. Παιδιά που ξέφυγαν από τον πόλεμο ή άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, αναζητώντας διέξοδο και προοπτική. Παιδιά που είναι μόνα τους, χωρίς γονείς, χωρίς αδέλφια, χωρίς κανέναν. Παιδιά που επιμένουν να εκφράζουν τη λαχτάρα τους για ζωή!

Το ζήτημα αυτό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουν επισήμως καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης 1.184 ζουν σε «επισφαλείς και άτυπες συνθήκες στέγασης», εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους. Παράλληλα, 1.746 παιδιά ζουν στους καταυλισμούς στα νησιά, ενώ 257 παιδιά ζουν υπό συνθήκες στέρησης της ελευθερίας τους, υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης»… Χιλιάδες παιδιά που κατάφεραν να επιβιώσουν από τις φλόγες του πολέμου καταλήγουν «παρκαρισμένα», ουσιαστικά φυλακισμένα, σε κέντρα κράτησης, γιατί δεν υπάρχουν χώροι σε δομές για ασυνόδευτα ανήλικα.

Το όνομα του Παλμίρ παραπέμπει στην Παλμύρα, την περίφημη αρχαία πόλη της Συρίας, με τα θαυμαστά μνημεία που ισοπεδώθηκαν από τους τζιχαντιστές, όταν η πόλη έγινε το θέατρο άγριων πολεμικών επιχειρήσεων. Από το εξώφυλλο και τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ο πόλεμος κι ο θάνατος δηλώνουν την παρουσία τους, με τις υπαινικτικές έντονες και πυκνές κόκκινες γραμμές και τα γκρίζα σύννεφα. Από αυτόν τον κόσμο είναι που δραπετεύει ο Παλμίρ γυρεύοντας μια νέα ζωή.

Το βιβλίο, απευθυνόμενο σε μικρά παιδιά, προσεγγίζει το θέμα με εξαιρετική ευαισθησία, χωρίς διδακτισμό και κραυγαλέους συναισθηματισμούς. Πατάει στην ασφάλεια ενός απλού αφηγηματικού και περιγραφικού λόγου, στην παιδική αθωότητα, σε πρωταρχικές αξίες. Με την απλότητα και την τρυφερότητά του, καταφέρνει να μιλήσει στα παιδιά για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, για την ορφάνια και τη μοναξιά, για τη θέληση για ζωή και την ελπίδα, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στα παιδιά πρόσφυγες.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, καταφέρνοντας να βάλει ακόμα και πολύ μικρά παιδιά στη θέση των παιδιών που η ζωή τα έφερε μπροστά σε θανάσιμους κινδύνους και τα υποχρέωσε να κάνουν ολομόναχα αυτό το μεγάλο κι επικίνδυνο ταξίδι.

Το βιβλίο έχει προταθεί για το Βραβείo UNICEF 2019.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης

Βρείτε περισσότερες προτάσεις βιβλίων εδώ


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!