READING

“Παίζοντας σκάκι με τα Κυκλαδικά ΕιδώλιαR...

“Παίζοντας σκάκι με τα Κυκλαδικά Ειδώλια”, νέα μουσειοσκευή

Παίζοντας σκάκι με τα Κυκλαδικά Ειδώλια“, η νέα μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τα σχολεία.

Προσφέρεται δωρεάν στα σχολεία ως δανειστικό υλικό.

Εργαστήρι για παιδιά 9-12 ετών το Σάββατο 17/2 και  την Κυριακή 18/2

Θες να μάθεις σκάκι; Γνωρίζεις την ιστορία του; Παίζουμε μια παρτίδα σκάκι με κυκλαδικά ειδώλια;

Ένα σκάκι με πιόνια κυκλαδικά ειδώλια είναι η νέα μουσειοσκευή με τίτλο Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η νέα μουσειοσκευή απευθύνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και προσφέρεται δωρεάν ως δανειστικό υλικό στα σχολεία. Παράλληλα, τα παιδιά 9-12 ετών, μπορούν να παίξουν μια πρώτη παρτίδα σκακιού στον χώρο του Μουσείου, στο ομώνυμο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 11:00-13:00 και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 11:30-13:30.

Το «Σκάκι» περιέχει σκακιέρες, κλασικά πιόνια σκακιού και πιόνια του Κυκλαδικού Πολιτισμού, οδηγίες για τον εκπαιδευτικό, πληροφορίες για την ιστορία του σκακιού, πληροφορίες για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες και έναν παγκόσμιο χάρτη. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην τάξη σε συνδυασμό με την σχολική ύλη για να διδάξουν την ιστορία του σκακιού, για να μάθουν τα παιδιά  σκάκι αλλά και για να υλοποιήσουν ποικίλες άλλες δράσεις που αφορούν στο σκάκι και στον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Εκτός από το παιχνίδι και τους κανόνες του, τα παιδιά θα διδαχθούν συνοπτικά την ιστορία του σκακιού  και θα συνειδητοποιήσουν το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε. Παράλληλα θα αντιληφθούν ότι τα προβλήματα και οι διενέξεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς μπορούν να λυθούν και με ειρηνικό τρόπο, ενώ θα προβληματιστούν για τα κοινωνικά στερεότυπα για τα φύλα, μέσα από παραλληλισμούς με τους διαφορετικούς ρόλους των πιονιών. Θα κατανοήσουν επίσης ότι το σκάκι αγγίζει πολλά θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, την τέχνη και την κοινωνική ανθρωπολογία και θα έρθουν έτσι σε επαφή με τις αντιλήψεις και τις καθημερινές συνήθειες διαφορετικών λαών σε διαφορετικές εποχές. Τέλος, θα γνωρίσουν τον πολιτισμό των Κυκλάδων και θα δημιουργήσουν τα δικά τους πιόνια-ειδώλια.

Για τη χρήση της μουσειοσκευής από τα παιδιά, η γνώση των κανόνων του παιχνιδιού δεν είναι απαραίτητη.

Η Ιστορία του σκακιού

Το σκάκι είναι ένα πανάρχαιο πολεμικό παιχνίδι στρατηγικής. Αναπτύσσει τη μνήμη αλλά και τη συνδυαστική ικανότητα, απαιτεί υγιή ανταγωνισμό, ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και δεν χρειάζεται ούτε τύχη ούτε δύναμη. Το σκάκι, σύμφωνα και με την πρόσφατη έρευνα, επινοήθηκε στην Ινδία τον 7ο αιώνα. Γρήγορα διαδόθηκε σε πολλούς λαούς που το αγάπησαν και πρόσθεσαν δικά τους στοιχεία στο δημοφιλές αυτό παιχνίδι. Στο πέρασμα των χρόνων το σκάκι άλλαξε μορφή, τα πιόνια προσαρμόστηκαν ανάλογα με τις αισθητικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις των διαφορετικών πολιτισμών.
Η διαπολιτισμικότητα του σκακιού και η διάχυσή του σε όλο σχεδόν τον κόσμο είναι τα στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητό. Το σκάκι μπορεί πολύ εύκολα να συνδεθεί με τη σχολική ύλη και να προσαρμοστεί στις ανάγκες πολλών μαθημάτων.

Η μουσειοσκευή Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Raycap. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου υλοποιούνται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, Στρατηγικού Συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Raycap, Υποστηρικτή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.


Περισσότερες δράσεις και δραστηριότητες για παιδιά στο Κάθε μέρα γονείς


ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ»

Πληροφορίες για τον δανεισμό/κρατήσεις:  210 7239438

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ»

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 11:00-13:00   και Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 11:30-13:30

Για παιδιά 9-12 ετών
Με τη Φιλόλογο-Μουσειολόγο Χριστίνα Δεσαλέρμου και τη Θεατρολόγο-Χορεύτρια-Μουσειολόγο Κατερίνα Σπυροπούλου

Εισιτήριο: €15

Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά
Mέγιστος αριθμός παιδιών: 20

Πληροφορίες: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4,  Αθήνα, 210 7228321-3


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!