Ολοκληρώθηκε χθες το διεθνές συνέδριο Play on Early Education για την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσα από το παιχνίδι.
Το Κάθε μέρα γονείς είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.
Ενθουσιασμένοι έφυγαν από το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων οι σύνεδροι που παρακολούθησαν τις τελευταίες 4 μέρες το διεθνές συνέδριο Play on Early Education. Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της προσχολικής αγωγής και σύνεδροι από όλο τον κόσμο. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να ενισχύσει και να διαδώσει το μήνυμα ότι το παιχνίδι συμβάλλει από νωρίς στην δημιουργία ανεξάρτητων και αυτόνομων παιδιών με αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη και υπευθυνότητα.
Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Γιώργος Δημόπουλος.
Εισηγήσεις που ξεχώρισαν! (α’ μέρος)
Από το συνέδριο Play on early education δεν θα μπορούσε να λείπει ο Τομ Χόμπσον από το Σιάτλ, γνωστός ως «Teacher Tom». Είναι ίσως ο πιο διάσημος δάσκαλος προσχολικής αγωγής παγκοσμίως, ο οποίος δουλεύει εντελώς βιωματικά στο σχολείο του στο Σιάτλ το Woodland Park. Ο Teacher Tom τόνισε πως είναι λυπηρό όταν ένα μικρό παιδί ανυπομονεί για το Σαββατοκύριακο, ενώ θα έπρεπε να ανυπομονεί να πάει στο σχολείο για να παίξει με τους φίλους του. Αυτό θα έπρεπε να είναι ο στόχος ενός πετυχημένου σχολείου.
Σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τα παιδιά πιο πολύ από όλα είναι το να ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από πραγματικά αντικείμενα, ακόμα και από αυτά που ίσως για κάποιον μεγάλο να αποτελούν «σκουπίδια». Όπως είπε, κάτι που σε έναν ενήλικο φαίνεται άχρηστο, για το παιδί μπορεί να είναι πολύτιμο, γιατί μπορεί να είναι το υλικό μιας κατασκευής που θα την έχει φτιάξει μόνο του.
Ένα παιδί δεν πρέπει να ανυπομονεί για το Σαββατοκύριακο, πρέπει να διασκεδάζει και να παίζει κάθε μέρα, τόνισε και ο Βρετανός playworker Μέινελ Γουόλτερ, ο οποίος έχει σχεδόν πενήντα χρόνια εμπειρία παίζοντας με παιδιά. Ο κ. Γουόλτερ σημείωσε ότι το παιχνίδι αποτελεί την καλύτερη εκπαίδευση για το παιδί, λέγοντας ότι δεν πρέπει να συνοδεύεται από τη λέξη «ελεύθερο» γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και δομημένο παιχνίδι. Για αυτό, όπως εξήγησε, οι ενήλικοι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο παιχνίδι των παιδιών, εκτός εάν κινδυνεύουν να χτυπήσουν. «Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξεις το παιχνίδι των παιδιών είναι να μη μιλάς στα παιδιά όταν παίζουν», υπογράμμισε ο Μέινελ Γουόλτερ, σημειώνοντας ότι το πρώτο πράγμα που κάνει ένα παιδί που νιώθει ήρεμο και ασφαλές είναι να παίζει.
Το πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την ψυχολογία των παιδιών, τόνισε και η παιδαγωγός από την Ιρλανδία ‘Αντζελα Στάλαρντ. Σημείωσε ότι το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να εκφραστούν καλύτερα και να αποβάλουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, κάτι που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στην κρίση της πανδημίας.
Το Play on Early Education απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση με βάση το παιχνίδι, σε γονείς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και γενικά σε όσους ασκούν δραστηριότητες για παιδιά.
Βρείτε όλες τις πληροφορίες για το event καθώς και το πλήρες πρόγραμμα
Την ευθύνη και διοργάνωση του συνεδρίου έχει το ελληνικό ιδιωτικό σχολείο “Dorothy Snot Preschool & Kindergarten”. Η Dorothy Snot είναι ένα κορυφαίο ελληνικό σχολείο για πολύ μικρά παιδιά (1-6 ετών) με την δική του εκπαιδευτική φιλοσοφία (life derived learning) που εστιάζει στη βιωματική ανακάλυψη του κόσμου από τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την ελευθερία.
Οργάνωση: Strategycom
NO COMMENT