READING

“Ο Κύριος Ήχος και η Κυρία Σιωπή”, συν...

“Ο Κύριος Ήχος και η Κυρία Σιωπή”, συνέντευξη ομάδα Τικ Τακ Ντο

Ο Κύριος Ήχος και η Κυρία Σιωπή“, από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο, επιστρέφουν για λίγες ακόμη παραστάσεις στο Θέατρο της Ημέρας.

Μετά από μερικές εβδομάδες απουσίας, η θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο επιστρέφει. Η παράσταση που παρουσιάζουν φέτος, “Ο Κύριος Ήχος και η Κυρία Σιωπή” είναι μια πραγματικά διαδραστική, διασκεδαστική, εκπαιδευτική, απολαυστική παράσταση για μικρούς ανθρώπους – 2,5 έως 6 ετών. Μέχρι και τον Μάρτιο θα βρίσκονται στο Θέατρο της Ημέρας. Εμείς μιλήσαμε με την ομάδα Τικ Τακ Ντο, την Αργυρώ και τον Παναγιώτη, για το ξεκίνημά τους ως ομάδα, τα παιδιά, την μουσική, το ρόλο του θεάτρου κ.α.


Ποια είναι η θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο και πώς δημιουργήθηκε;

Το καλοκαίρι του 2017, συναντηθήκαμε άνθρωποι από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία παράσταση, η οποία είχε τον τίτλο «Τικ Τακ Ντο». Ο καιρός περνούσε και συνεχίζαμε να φτιάχνουμε παραστάσεις, όμως δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε όνομα για την ομάδα μας! Τελικά, την ονομάσαμε «Τικ Τακ Ντο», μιας και εκείνη η παράσταση ήταν η αφορμή για να γίνουμε ομάδα!

Η παράσταση που ετοιμάσατε φέτος “Ο κύριος Ήχος και η κυρία Σιωπή” είναι η πρώτη σας “διαδραστική” παράσταση. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και πώς καλλιεργείται η επικοινωνία και η διάδραση με τα παιδιά;

Η διάδραση στο θέατρο για παιδιά είναι κάτι πολύ παραξηγημένο στη χώρα μας, δυστυχώς! Αφενός υπάρχει η λαθεμένη πεποίθηση ότι εάν μία παράσταση είναι διαδραστική τότε τα παιδιά θα κρατήσουν ενεργό το ενδιαφέρον τους και δε θα βαρεθούν, αφετέρου διαδραστική παράσταση δε σημαίνει ότι οι ηθοποιοί μόνο ρωτάνε τα παιδιά και στο τέλος, χορεύουν όλοι μαζί. Στο πρώτο σκέλος, απαντάμε ότι εάν μία παράσταση δεν σέβεται το κοινό του, τότε θα υπάρξει δυσαρέσκεια από τα παιδιά και είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές. Κάνοντας, τα προηγούμενα χρόνια, παραστάσεις χωρίς διάδραση, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ ζήτημα «βαρεμάρας» από τα παιδιά. Βέβαια, φροντίζαμε πάντα τον ρυθμό της παράτασης, τις εναλλαγές, τις ατμόσφαιρες των σκηνών, τη θέση της μουσικής, καθώς και τη ροή της ιστορίας σε δραματουργικό επίπεδο. Στο δεύτερο σκέλος, θελήσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση που τα παιδιά θα συμμετέχουν ενεργά στη δράση και η συμβολή τους θα είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της πλοκής.

Πείτε μου λίγα λόγια για την μουσική. Φαίνεται πως έχει επηρεάσει τις παραστάσεις που ανεβάζετε.

Όταν το 2017, ξεκινήσαμε για να φτιάξουμε την παράσταση «Τικ Τακ Ντο», είχαμε την μεγάλη τύχη να συνεργαστούμε με την Ευτέρπη Κατσαμάτσα και τον Στρατή Στηλ. Είναι συνθέτες και λυρικοί τραγουδιστές, οι οποίοι συμμετείχαν και επί σκηνής, ενώ η Ευτέρπη είναι και μουσικοπαιδαγωγός. Επίσης, ο σκηνοθέτης της πρώτης μας παράστασης, Παναγιώτης Αδάμ, έχει μεγάλη αγάπη και εμπειρία στο μουσικό θέατρο. Έτσι, αποφασίσαμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τη μουσική και να τους μεταδώσουμε την αγάπη μας για αυτήν! Επίσης, είναι γνωστό από μελέτες, πως η μουσική συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη των παιδιών, στον τρόπο σκέψης τους, καθώς και στη διαχείριση των συναισθημάτων τους. 

Πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι το θέατρο για τις μικρές ηλικίες; Οι γονείς πολλές φορές διστάζουν να ζήσουν τα παιδιά τους την “θεατρική εμπειρία” γιατί φοβούνται πως δεν θα καταλάβουν…

Θεωρούμε πως οι ενήλικες το μόνο που χρειάζεται να προσφέρουν στα παιδιά είναι ερεθίσματα. Έχουμε την πεποίθηση, σαν κοινωνία, ότι χρειάζεται να μιλάμε «απλά» στα παιδιά για να καταλαβαίνουν ή ότι αν δεν κατάλαβαν, δεν έχουν αποκομίσει τίποτα, υποτιμώντας την αίσθηση σε βάρος της νόησης. Η «θεατρική εμπειρία» ξεκινάει από τη στιγμή που οι γονείς θα συζητήσουν με τα παιδιά τους για την επίσκεψη τους στην παράσταση. Η προετοιμασία, η διαδρομή μέχρι το θέατρο, η αναμονή στο φουαγιέ, η παρατήρηση των σκηνικών και των κοστουμιών, η στάση μας κατά τη διάρκεια της παράστασης, η συζήτηση αμέσως μετά ή όσες συνδέσεις γίνουν συνειρμικά πολύ αργότερα, τα συναισθήματα που θα προκύψουν σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι όλα μέρος της «θεατρικής εμπειρίας». Επιτρέψτε μας να θεωρούμε τα παραπάνω σημαντικότερα της κατανόησης μιας ιστορίας ! 

Άλλη μια έντονη αναζήτηση των γονιών εδώ και πολλά χρόνια, στο θέατρο αλλά και στο βιβλίο, είναι η ανάγκη να μάθουν κάτι τα παιδιά, κάτι που έρχεται σταθερά σε αντιπαράθεση με την παράσταση όπου τα παιδιά διασκεδάζουν, περνάνε καλά, αλληλεπιδρούν, νιώθουν. Το θέατρο για παιδιά πρέπει να είναι εκπαιδευτικό ή διασκεδαστικό;

Το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι ένα ενήλικο άγχος. Η διασκέδαση είναι συνυφασμένη με τη χαρά. Ένα παιδί μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι. Το έχουν επιβεβαιώσει όλες οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι που ασχολούνται με τη βιωματική μάθηση. Από την άλλη, ας πάρουμε παράδειγμα εμάς τους ενήλικες. Χρειαζόμαστε τόσο την έξοδο για χορό σε ένα μπαρ, όσο και το χόμπι μας! Ας μετακινηθούμε ένα βήμα μετά τα «πρέπει» μας και ας ζήσουμε!


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση “Ο Κύριος Ήχος και η Κυρία Σιωπή” και κρατήσεις εισιτηρίων.


Υπάρχουν κάποια περιστατικά με τα παιδιά, το κοινό, όμορφα ή άσχημα, σε κάποια παράστασή σας, που θα θυμάστε έντονα;

Πολλά! Κυρίως όμορφα και αστεία! Ξεχωρίζουμε και θυμόμαστε με πολλή χαρά ένα κορίτσι που ήταν ενθουσιασμένο και εντυπωσιασμένο που οι γονείς του γελούσαν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ίσως ήταν η στιγμή που μας επιβεβαίωσε έμπρακτα ότι οι γονείς είναι το πρότυπο των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της παράστασης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πορεία τους ως ενήλικοι θεατές.

Οι παραστάσεις απευθύνονται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Θα ασχοληθείτε κάποια στιγμή και με θέατρο για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους;

Φέτος την Άνοιξη, σας περιμένουμε στην “Αντιγόνη του Σοφοκλή”, η οποία θα απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες! Ένα πολύ ιδιαίτερο project που ετοιμάζουμε αυτόν τον καιρό!

Αν πηγαίνατε αύριο ως παιδιά σε μια θεατρική παράσταση ποια θα θέλατε να είναι αυτή, από αυτές που ανεβαίνουν φέτος, ή κάποια που σας άρεσε πολύ στο παρελθόν.

Αργυρώ: Θα θεωρώ πάντα αξεπέραστη θεατρική παράσταση τον “Μορμόλη”»” του Rainer Hachfeld, σε μετάφραση Παναγιώτη Σκούφη και σκηνοθεσία Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα, το μακρινό 1994! Γίνονται πραγματικά πολύ καλές δουλειές στο θέατρο, οι οποίες αναφέρονται σε μικρούς ανθρώπους και είναι πολύ ευχάριστο ότι συνεχώς αυξάνονται!

Παναγιώτης: Θα ήθελα πολύ να δω παράσταση από τη “Συντεχνία του Γέλιου”, αλλά επειδή παίζουμε τις ίδιες ώρες, δεν έχουμε καταφέρει να τους επισκεφτούμε ακόμα! Ελπίζω σύντομα!

Τι σχεδιάζει η ομάδα Τικ Τακ Ντο για το μέλλον;

Να πάει λίγες διακοπές αρχικά!

Έχουμε πολλές νέες ιδέες, που σιγά σιγά θα μπουν σε σειρά, ακόμα όπως δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι πέραν της “Αντιγόνης του Σοφοκλή” για εφήβους, φέτος την Άνοιξη.


Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά στον οδηγό “Πάμε Θέατρο;

Ακολούθησε το Κάθε μέρα Γονείς στο Instagram και στο TikTok.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!