Θυμάστε τον έκτο άθλο του Ηρακλή, εκεί που κατάφερε να εξοντώσει με τα βέλη του τις Στυμφαλίδες όρνιθες, δηλαδή τα πουλιά της λίμνης Στυμφαλίας, που είχαν μεταλλικά ράμφη, νύχια και φτερά και έτρωγαν ζώα και ανθρώπους, σκορπίζοντας τον τρόμο στην συγκεκριμένη περιοχή της ορεινής Κορινθίας; Εκεί, λοιπόν, στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη στο οροπέδιο της Στυμφαλίας, λειτουργεί, από το 2010, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Πρόκειται για ένα μικρό και ειδικού ενδιαφέροντος μουσείο, που προσφέρει, ωστόσο, μια εξαιρετική μουσειακή εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες!
Το κτίριο του μουσείου είναι χτισμένο έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν απεριόριστη θέα στη λίμνη, που θεωρείται η μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου και ο νοτιότερος ορεινός υγροβιότοπος των Βαλκανίων! Από τον εξώστη του μουσείου οι επισκέπτες, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια, μπορούν να έχουν μια πιο εκτεταμένη επισκόπηση της λίμνης.
Η έκθεση του μουσείου, εξαιρετικά εμπεριστατωμένη, αλλά ταυτόχρονα εύληπτη και λιτή, διαδραστική και εκπαιδευτική, ανάλαφρη και σύγχρονη μουσειογραφικά, είναι χωρισμένη σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος το επίκεντρο είναι η ίδια η λίμνη και το φυσικό της περιβάλλον, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, οι υπόγειοι και οι ορατοί δρόμοι μέσω των οποίων κυκλοφορεί το νερό, αλλά και η διαχρονική παρουσία του ανθρώπου στον τόπο. Η οικολογική αξία της περιοχής επιβεβαιώνεται και από την ένταξή της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.
Στο δεύτερο εκθεσιακό μέρος παρουσιάζονται οι παραδοσιακές ασχολίες των κατοίκων της περιοχής, που αναπτύχθηκαν σε άμεση συνάφεια με το περιβάλλον: το κυνήγι και η αλιεία, η γεωργία και η αμπελουργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και οι μεταφορές με υποζύγια.
Ανάμεσα στις δύο ενότητες δεσπόζει το εντυπωσιακό κεντρικό έκθεμα, ένα ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, τονίζοντας τον καθοριστικό της ρόλο σε οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι μικροί επισκέπτες εντυπωσιάζονται ανεβαίνοντας στη βάρκα για να δουν από κοντά ζωντανά ψάρια και φυτά του υγροβιότοπου της περιοχής.
Πλούσιο εποπτικό υλικό, μακέτες, ψηφιακές αναπαραστάσεις και ταινίες τεκμηρίωσης δένουν αρμονικά με τα μουσειακά εκθέματα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια ενεργητική διαδικασία ανακάλυψης του ιδιαίτερου βιότοπου της Στυμφαλίας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.
Ένα σύγχρονο μουσείο, πέρα από την ελκυστική έκθεση, θα πρέπει να διαθέτει επιπλέον ευχάριστους και λειτουργικούς χώρους ανάπαυσης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, μοντέρνο πωλητήριο. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας τα έχει όλα!
Αν θέλετε να δείτε και τα υπόλοιπα Μουσεία που έχουμε επισκεφθεί πατήστε εδώ.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αν δεν ξέρετε που θα μείνετε κατά την επίσκεψή σας στην περιοχή, σας προτείνουμε το Αρχοντικό Κεφαλάρι, έναν παραδοσιακό ξενώνα στην ορεινή Κορινθία, πολύ κοντά στο Μουσείο αλλά και σε άλλα αξιοθέατα. Αν πάλι θέλετε να είστε κοντά στην θάλασσα, εμείς σας δίνουμε 10 λόγους που αξίζει να μείνετε στο Daphne’s Club.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ…
Όταν επισκεφθείτε το Μουσείο, φροντίστε να έχετε μαζί σας το βιβλίο “Μέλισσες“, Piotr Socha (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη), καθώς τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πολλά στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο, όπως κυψέλες και τον εξοπλισμό του μελισσοκόμου. Στην έκθεση υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τη δουλειά του μελισσοκόμου.
Νικολέτα
8 Φεβρουαρίου
Πολύ όμορφο μουσείο με πολύ ευγενικό προσωπικό.