Πότε δώσατε για πρώτη φορά ψαλίδι στο παιδί σας; Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να μάθει το παιδί μας να χειρίζεται ένα ψαλίδι; Το κόψιμο ενός χαρτιού με το ψαλίδι είναι μια σύνθετη δραστηριότητα. Είναι μια δεξιότητα που θα αποκτήσει το παιδί μας με την εμπειρία. Κι όσο πιο νωρίς εμπιστευθείτε το παιδί σας, όσο πιο διασκεδαστική γίνει αυτή η διαδικασία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα ψαλίδι με ασφάλεια, σιγουριά κι αυτοπεποίθηση.Σήμερα σας παρουσιάζω ένα βιβλίο που το κάναμε φύλλο και φτερό. Το διαβάσαμε, το κόψαμε, το διαλύσαμε (μην ανησυχείτε, εμείς δεν καταστρέφουμε βιβλία, για αυτό το λόγο φτιάχτηκε το συγκεκριμένο βιβλίο)! Όλα αυτά παρέα με τον Πινέλο το ποντικάκι και ένα ολοκαίνουριο βιβλίο από τις Εκδόσεις Μίνωας.
Ο Πινέλος και οι φίλοι του ήρθαν για να μάθουν στα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών να κόβουν εικόνες με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Ακολουθήστε τις γραμμές, κάθετες, οριζόντιες και καμπύλες και κόψτε ελεύθερα.
Υπάρχουν επίσης δραστηριότητες όπου τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν και να γράψουν.
Αυτό το βιβλίο όπως σας είπα, φτιάχτηκε για να καταστραφεί! Χαλαρώστε εσείς οι μεγάλοι με τους ψυχαναγκασμούς σας, τα παιδιά ξέρουν κι αυτό το βιβλίο είναι δικό τους να το κάνουν ότι θέλουν!
Μικρές συμβουλές:
1. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και αναπτύσσει τις δεξιότητές του στον δικό του χρόνο. Μη συγκρίνετε!
2. Επιβραβεύουμε με τα λόγια μας το παιδί, δεν το μαλώνουμε όταν για παράδειγμα δεν κόψει μια γραμμή όσο ευθεία θα έπρεπε να κοπεί.
3. Υπάρχουν ψαλίδια για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες, μικρότερα ή μεγαλύτερα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τα υπολογίσουμε πριν του δώσουμε ένα ψαλίδι.
4. Τα ενθαρρύνουμε, αλλά δεν τα πιέζουμε. Αυτό το βιβλίο φτιάχτηκε για να διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά. Δεν πειράζει αν το παιδί βαρεθεί και δεν θέλει να συνεχίσει. Κι αύριο μέρα είναι!
5. Επιβλέπουμε αλλά εμπιστευόμαστε το παιδί μας. Μέσα από το παράδειγμά μας το παιδί ξέρει για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε ένα ψαλίδι.
Μη ξεχνάτε πως σε κάθε ηλικία το παιδί μπορεί να πετύχει διαφορετικά πράγματα. Εμείς μέσα από την καθημερινότητα και το παιχνίδι μπορούμε να καλλιεργούμε τις δεξιότητες του παιδιού και να χτίζουμε ταυτόχρονα την αυτοπεποίθησή του και μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γονιό. Πολύ απλά πράγματα, όπως το να χρησιμοποιεί εργαλεία, να πλένεται μόνο του με το σφουγγάρι, να βιδώνει καπάκια από βάζα, να ζυμώνει και να πλάθει (κουλουράκια), να κουμπώνει το φερμουάρ του και τα κουμπιά των ρούχων του, να προσπαθεί να δένει κορδόνια, να φτιάχνει κόμπους, να παίζει με αυτοκόλλητα, βοηθούν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, βοηθούν το χέρι και τα δάχτυλα να δυναμώσουν και φυσικά ενισχύουν τη συγκέντρωση.
Πριν σας αφήσω πρέπει να τονίσω πως εγώ δεν είμαι γιατρός. Είμαι απλά μια μαμά κι όλα αυτά σας τα γράφω μέσα από την δική μου, προσωπική εμπειρία με τα παιδιά μου. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο πιστεύετε ότι το παιδί χρειάζεται υποστήριξη, υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες, που αυτοί και μόνο αυτοί θα σας βοηθήσουν και θα σας καθοδηγήσουν σωστά για το παιδί σας.
Ελπίζω να σας αρέσει η σημερινή μου πρόταση! Έχω να σας πω κι άλλα για τα βιβλία μας από τις Εκδόσεις Μϊνωας, αλλά θα κάνετε λιγάκι υπομονή. Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο που σας παρουσίασα σήμερα πατώντας εδώ. Θα χαρώ να μου γράψετε στα σχόλια τις εντυπώσεις σας και φυσικά τις εντυπώσεις του παιδιού σας.
NO COMMENT