READING

Εσύ τι ξέρεις για την Ημέρα της Γυναίκας;...

Εσύ τι ξέρεις για την Ημέρα της Γυναίκας;

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα μνήμης για τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους.

Εσύ τι γνωρίζεις για τη σημερινή μέρα;

Μερικά στοιχεία για τη σημερινή μέρα

  • Πολλοί πιστεύουν πως η συγκεκριμένη μέρα ορίστηκε σε ανάμνηση μια μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες έφτασαν να συγκρουστούν άγρια με την αστυνομία ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Λάθος!
  • Σύμφωνα όμως με τις ερευνήτριες Λιλιάν Καντέλ και Φρανσουάζ Πικ, μέλη του φεμινιστικού κινήματος της Γαλλίας, αυτό το γεγονός δεν καταγράφεται πουθενά, σε κανένα ιστορικό αρχείο!
  • Το 1910, στο 2ο Συνέδριο του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη, υιοθετήθηκε η πρόταση των Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ από την Γερμανία, να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με σκοπό να προωθούνται τα θέματα που αφορούν στην ισότητα των δύο φύλων.
  • Το εκλογικό δικαίωμα ήταν ένα καθολικό αίτημα τότε για τις γυναίκες όλου του κόσμου.
  • Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας υπήρχε πιθανότατα από το 1914, μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις γυναικών σε Βερολίνο και Λονδίνο. Εκείνη την χρονιά έγινε και η σύλληψη της πασίγνωστης σουφραζέτας Σίλβια Πάνκχερστ.

Ποια ήταν η Σίλβια Πανκχερστ; Η Εστέλ Σίλβια Πάνκχερστ ήταν η κόρη της η Έμελιν Πάνκχερστ, η οποία ηγήθηκε του κινήματος των σουφραζετών στην Αγγλία. Γεννήθηκε το 1882 στο Μάντσεστερ. Ήταν κομμουνίστρια και αντιφασίστρια, με έντονη δράση και αγώνες για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Ίδρυσε την Ομοσπονδία των Σουφραζετών Ανατολικού Λονδίνου, η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε πολιτικά, και την εφημερίδα Women’s Dreadnought. Ήταν σημαντική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος και ξεχώρισε για την δράση της κατά του φασισμού και της αποικιοκρατίας. Πέθανε το 1960 στην Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία. Στο βιβλίο για παιδιά 40 Γυναίκες αγωνίστριες για την ισότητα (εκδόσεις Μίνωας) θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Έμελιν Πάνκχερστ και άλλες γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ισότητα.

  • Στις 8 Μαρτίου του 1917 (23 Φεβρουαρίου για το ρωσικό ημερολόγιο) γυναίκες από βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας του Πέτρογκραντ, πρωτεύουσας της τσαρικής Ρωσίας, ξεκίνησαν μια απεργία. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την απαρχή της Ρωσικής Επανάστασης του 1917.
  • Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολλοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία, μόνο για τις γυναίκες, καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ.

Ποια ήταν η Αλεξάνδρα Κολλοντάι; Η Αλεξάνδρα Μιχάιλοβνα Κολλοντάι γεννήθηκε το 1872. Ήταν Ρωσίδα κομμουνίστρια, μια επαναστάτρια που αγωνίστηκε για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους στην Σοβιετική Ένωση. Φυλακίστηκε για τον αντιπολεμικό ακτιβισμό της και πάλεψε για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την εκπαίδευση των γυναικών και την οικονομική τους αυτονομία. Ως Επίτροπος Κοινωνικής Μέριμνας νομιμοποίησε για πρώτη φορά τις εκτρώσεις (1920), πέρασε νόμο για τον πολιτικό γάμο και το διαζύγιο, απομάκρυνε την εξουσία της εκκλησίας από την ζωή της γυναίκας, αναγνωρίστηκε η ιδέα της συμβίωσης και τα παιδιά εκτός γάμου απέκτησαν ίσα δικαιώματα με τα νόμιμα. Μαζί με την Ρόζα Λούξεμπουργκ και την Λουίζ Μισέλ, της Παρισινής Κομμούνας, θεωρούνται οι τρεις πιο σημαντικές γυναίκες επαναστάτριες της ιστορίας.

  • Οι μαρξίστριες φεμινίστριες της δεκαετίας του ’60, έβαλαν ξανά στο προσκήνιο τα θέματα του γυναικείου κινήματος, τα οποία είχαν μείνει στην αφάνεια για αρκετά χρόνια, λόγω της ισχυρής σύνδεσής τους με τον κομμουνισμό.
  • Μετά και τις δεκαετίες 1960 – 1970, η 8η Μαρτίου είχε αποκτήσει ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά, συνδέοντας τον αγώνα των γυναικών με θέματα ισότητας, εργασίας, αλλά και το αντιπολεμικό κίνημα. 
  • Το 1977 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θέσπισε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Και σήμερα, τι γίνεται;

Παρότι μπορούμε να πούμε ότι η ζωή των γυναικών έχει αλλάξει σημαντικά, το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ορατό σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Δείτε μερικά μόνο στοιχεία:

Πολλά κορίτσια δεν πηγαίνουν σχολείο και το ποσοστό των αναλφάβητων γυναικών είναι μεγαλύτερο από αυτό τον ανδρών. Η πρακτική της κλειτοριδεκτομής εφαρμόζεται σε 28 χώρες της Αφρικής και σε χώρες της Ασίας (140.000.000 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί μέχρι σήμερα την άγρια αυτή πρακτική για να παραμείνουν «καθαρές» και να μπορέσουν να παντρευτούν). Τον Ιανουάριο του 2021 η Πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι αμβλώσεις. Εκτιμάται ότι 25 εκατομμύρια μη ασφαλείς αμβλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, η συντριπτική τους πλειοψηφία στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η νομική προστασία ενάντια στον βιασμό και την ενδοοικογενειακή βία εξασθενίζει. Σε αρκετές χώρες οι γυναίκες, για την ίδια δουλειά, αμείβονται λιγότερο από τους άντρες. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το ένα τέταρτο στην Βουλή σε όλο τον κόσμο.

Η πατριαρχία δεν είναι απλώς μια δύσκολη λέξη στο λεξικό. Είναι εδώ και είναι εμφανής στην καθημερινή μας ζωή, στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση… Την εποχή του #metoo οι γυναίκες οφείλουν να δείχνουν αλληλεγγύη, να μιλούν, να διεκδικούν. Ο δρόμος προς την ισότητα είναι μακρύς και δύσκολος. Ας μη γελιόμαστε! Το βλέπετε όμως πως η φωνή μας είναι δυνατή. Γιατί δεν είμαστε μόνες!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!