READING

Ένα εξαιρετικό βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο για τη...

Ένα εξαιρετικό βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο για τη Χούντα

Το 2651 ημέρες δικτατορίας, 21 Απριλίου 1967 – 24 Ιουλίου 1974 της Μαρίζας Ντεκάστρο (Εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι ένα βιβλίο που το χρειαζόμασταν!

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Ειδικά σε μια περίοδο που ο εορτασμός, τα τραγούδια και η δημόσια μνήμη του Πολυτεχνείου συνεχίζει να ενοχλεί πολλούς. Σε μια εποχή που η ακροδεξιά ρητορική χύνει το δηλητήριό της ολοένα και περισσότερο, επιχειρώντας να αναθεωρήσει την ιστορία, να ωραιοποιήσει την επταετία της Χούντας, να αμφισβητήσει πως το Πολυτεχνείο είχε νεκρούς, πως το δικτατορικό καθεστώς πάγωσε τη χώρα, πως σε όσους και όσες βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 ή αντιστάθηκαν με άλλους τρόπους στο φασισμό χρωστάμε την ελευθερία μας.

Για τη συγγραφέα δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Πολυβραβευμένη για άλλα της βιβλία, αλλά κυρίως πολυδιαβασμένη και αγαπητή στο νεανικό κοινό, επιλέγει αυτή τη φορά να μας δώσει ένα βιβλίο για την επτάχρονη δικτατορία που κινείται ανάμεσα στο βιβλίο γνώσεων, το λεύκωμα και το ημερολόγιο αναμνήσεων. Οι μνήμες διαπλέκονται με την ιστορία, ελληνική και παγκόσμια, με τη συμβολή και της εξαιρετικής εικονογράφησης του Βασίλη Παπαγεωργίου, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που αξίζει να διαβαστεί, όχι μόνο από μικρούς (αρχής γενομένης από τα παιδιά των μεγάλων τάξεων του δημοτικού), αλλά και από μεγάλους.

Οι 2651 μέρες της δικτατορίας παρουσιάζονται καταρχήν μέσα από τα προσωπικά βιώματα της συγγραφέα, έφηβης το 1967 και πολιτικοποιημένης νέας γυναίκας το 1974. Μέσα από την αμεσότητα της προσωπικής ματιάς και τη μεστότητα της γραφής της Ντεκάστρο, τα ιστορικά γεγονότα, από το στρατιωτικό πραξικόπημα ως την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη χώρα και τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ξετυλίγονται αβίαστα και εύληπτα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Στα εννέα κεφάλαια του βιβλίου, εξιστορούνται τα βασανιστήρια, τα στρατοδικεία και οι διώξεις, οι εξορίες, οι εξαφανίσεις και οι δολοφονίες, η εκτενής λογοκρισία και το πνιγηρό κλίμα ανελευθερίας, η εντατική προπαγάνδα του καθεστώτος, οι πράξεις αντίστασης και αντιδικτατορικού αγώνα, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Μια από τις αρετές του βιβλίου είναι η συνοπτική παρουσίαση των παράλληλων με τα ελληνικά γεγονότα σημαντικότερων εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, εντάσσοντας την ελληνική ιστορία στο ευρύτερο πλαίσιό της. Έτσι, στις σελίδες του βιβλίου, με την καθοριστική συμβολή του Βασίλη Παπαγεωργίου, που επεξεργάζεται εικαστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, παρελαύνουν, μεταξύ άλλων, τα παιδιά των λουλουδιών, η πρώτη αποστολή στη Σελήνη, ο πόλεμος των Έξι Ημερών, το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ ενάντια στο πόλεμο στο Βιετνάμ, η δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, ο Μάο και το Κόκκινο Βιβλιαράκι, η Άνοιξη της Πράγας, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μάης του ’68, οι Beatles, το Γούντστοκ, τα γεγονότα στη Βόρεια Ιρλανδία, το αντάρτικο των πόλεων με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία και τη Φράξια Κόκκινος Στρατός στη Δυτική Γερμανία, το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ, η δολοφονία του Αλιέντε στη Χιλή, η πετρελαϊκή κρίση του ’73, η Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία.

Το 2651 ημέρες δικτατορίας, 21 Απριλίου 1967 – 24 Ιουλίου 1974 αξίζει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί από παιδιά και γονείς, να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, να συνδυαστεί με άλλα βιβλία, πηγές και υλικά. Γιατί δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, για έρευνα και συζήτηση, για κριτική ανάγνωση και κατανόηση του παρόντος. Γιατί είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στον αναγκαίο αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη.


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!