Μιλήσαμε με την Ελένη Ανδρεάδη για το καινούριο της βιβλίο με τίτλο Υπόθεση Λυπημένο Πάντα, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μετά την επιτυχία του πρώτου βιβλίου της σειράς Οι Μαχητές του Ντάο έρχεται η νέα περιπέτεια με τίτλο Υπόθεση Λυπημένο Πάντα. Σ’ αυτή, τα παιδιά (από 5 ετών) καλούνται να λύσουν έναν μυστηριώδη γρίφο και να αναλάβουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.
Στο καινούριο της βιβλίο, η περιβαλλοντολόγος και βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο συγγραφέας, Ελένη Ανδρεάδη μας προσκαλεί να ζήσουμε καλά, με σεβασμό στον εαυτό μας, στους άλλους και στη Γη, το σπίτι μας. Ο κόσμος μας χρειάζεται και οι Μαχητές του Ντάο επιστρέφουν για να φέρουν ισορροπία στον πλανήτη!
Επιστρέφετε με το δεύτερο βιβλίο της σειράς Οι Μαχητές του Ντάο. Τι γρίφο καλούνται να λύσουν αυτή τη φορά ο Του και η Ντι;
Αυτή τη φορά τα παιδιά πρέπει να λύσουν ένα δύσκολο γρίφο που τους ρωτάει ο παππούς Σίφου, σχετικά με το γιατί οι αρκούδες Πάντα έχουν μαύρα μάτια. Το κυνήγι για την απάντηση θα τους οδηγήσει σε αρχαίους Κινέζικους μύθους, μια συνάντηση με έναν αετό και κάποιες νόστιμες Φεγγαρόπιτες. Τελικά, αυτό που θα διαπιστώσουν είναι ότι τα άγρια ζώα κινδυνεύουν και ότι η τύχη τους εξαρτάται από τους μικρούς Μαχητές του Ντάο.
Στα βιβλία σας Πράκτορες του Πλανήτη, τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά ως μυστικοί πράκτορες. Σ’ αυτή τη σειρά με ποιους τρόπους κάνετε τον μικρό αναγνώστη συμμέτοχο;
Πιστεύω πως μια ωραία ιστορία πάντοτε κάνει τους αναγνώστες με κάποιο τρόπο συμμέτοχους. Εδώ, οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά με τα οποία ελπίζω ότι οι μικροί αναγνώστες θα ταυτιστούν και θα τους ταξιδέψουν σε έναν άλλο κόσμο. Εκεί, θα γνωρίσουν τις έννοιες της συμπόνιας, του μέτρου και της ταπεινοφροσύνης, τους τρεις θησαυρούς του Ντάο που ανακαλύπτουν και καταλαβαίνουν πως χρειάζονται για να λύσουν την υπόθεση που τους έχει αναθέσει ο παππούς για να σώσουν τα ζώα. Στο παράρτημα απευθύνομαι στα παιδιά με πολλές ιδέες που μπορούν να υιοθετήσουν, όπως το να κάνουν ένα διαλογισμό αγάπης ή να δημιουργήσουν σπορόμπαλες ή ταΐστρες για τα πουλιά.
Από την εμπειρία σας, τα παιδιά είναι πιο ευαισθητοποιημένα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον από ό,τι εμείς οι μεγάλοι;
Έχουν σίγουρα κάποια χαρακτηριστικά που τα κάνουν πιο ιδανικούς αγωνιστές για ένα καλύτερο κόσμο. Αφιέρωσα μια ομιλία στο TEDxAthens ακριβώς σε αυτό το θέμα. Έχουν ιδεαλισμό, αισιοδοξία, πίστη ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο και δημιουργική σκέψη. Οι μεγαλύτεροι είμαστε πιο αγκυλωμένοι και η ηθική πυξίδα μας συχνά περισσότερο σκουριασμένη. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πιο αβίαστα ότι η βιωσιμότητα έχει να κάνει με το να ζήσουμε εμείς καλύτερα, σε αρμονία με τη φύση, στην οποία ανήκουμε και εμείς.
Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει εξαφανιστεί ο μισός πληθυσμός των ζώων. Πώς, υιοθετώντας κάποιες καθημερινές καλές συνήθειες, μπορούμε να σώσουμε τα ζώα που κινδυνεύουν σήμερα;
Το παράρτημα του βιβλίου έχει πολλές ιδέες. Θα προσπαθήσω να αναφέρω κάποιες, όπως το να πρασινίσουμε το μπαλκόνι μας, να μην χρησιμοποιούμε πλαστικό μιας χρήσης που καταλήγει συχνά δυστυχώς στη φύση, να υποστηρίξουμε οργανώσεις που προστατεύουν την άγρια φύση, να γίνουμε εθελοντές σε τέτοιες οργανώσεις, να αποφεύγουμε τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν συμβατικό φοινικέλαιο, να αναζητούμε σε χαρτί και ξύλινα προϊόντα τη σήμανση βιώσιμης ξυλείας, να τρώμε λιγότερο κόκκινο κρέας γιατί συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και άλλα πολλά.
Στο καινούριο βιβλίο μιλάτε στα παιδιά για τρεις πολύ σημαντικές έννοιες: συμπόνια, μέτρο και ταπεινοφροσύνη. Πώς τις συνδέετε με τη σωτηρία του πλανήτη;
Οι αρχές αυτές ή αρετές έρχονται από το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η φιλοσοφία του Ντάο ή Τάο, το Τάο Τε Τσίνγκ. Παρόμοια πράγματα είπαν με άλλο τρόπο και οι αρχαίοι Έλληνες, για την σημασία του μέτρου και της αυτογνωσίας. Πιστεύω ότι η έλλειψη αρμονίας που έχουμε με τη φύση και τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν με το ότι δεν ζούμε με ενσυνειδητότητα, αλλά αποκομμένοι από τη φύση, από τον γείτονα μας, μακριά από την πηγή του φαγητού μας, εθισμένοι σε οθόνες και ένα ασταμάτητο κυνήγι κατανάλωσης, του τι κάνει ή έχει ο άλλος, που μας κάνει τελικά στις Δυτικές κοινωνίες πιο δυστυχείς. Αν ζούσαμε με αυτές τις τρεις σημαντικές αρετές ως γνώμονα, θα είμασταν ως ανθρωπότητα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας μια δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς τους, με αφορμή το βιβλίο.
Θα πρότεινα τον διαλογισμό της αγάπης για παιδιά που περιγράφω στο τέλος του βιβλίου. Είναι μια σειρά όμορφων σκέψεων και αναπνοών που κρατούν το μέγιστο τρία με πέντε λεπτά και μια ευκαιρία να μοιραστούμε κάτι πολύ διαφορετικό με τα παιδιά μας, αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο ως ευεργετικό για τον εγκέφαλο.
Για να αγοράσετε το βιβλίο πατήστε εδώ.
Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις στο Κάθε μέρα γονείς.
NO COMMENT