Το βιβλίο Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια του Φώτη Δούσου κυκλοφορεί από τη Μικρή Σελήνη, σε εικονογράφηση της Αγγελικής Μπόζου. Εμείς γνωρίσαμε από κοντά τον Παβ, στη δράση μας “Διαβάζουμε στα Εξάρχεια”, όπου έγινε και η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα.
Λίγα λόγια για την ιστορία
«Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές αυτής της μικρής ζωής, δεν έχασα ποτέ την πεποίθησή μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Αν ήμουνα κλεισμένος σε κάποιο μαύρο λαγούμι, κοίταζα τα αστέρια. Όταν έπεφτα μέσα σε λάσπες, έστελνα το βλέμμα στον ουρανό. Όταν ζεσταινόμουνα ξάπλωνα. Όταν κρύωνα, έτρεχα. Αν πεινούσα, τραγουδούσα. Αν πονούσα, χόρευα. Εξάλλου, τι άλλο είναι η αισιοδοξία πέρα από τεράστια και άδολη αγάπη για το παρόν;»
Ο Παβ (από τον Παβαρότι, τον τραγουδιστή της όπερας) είναι ένα διαφορετικό τζιτζίκι! Έμοιαζε με τα άλλα τζιτζίκια στην ανεμελιά, την απεριόριστη αισιοδοξία και την, μια κάποια, τεμπελιά… Είναι όμως φάλτσος! Και αυτό, όπως και να χει είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για τζιτζίκι. Σε κάθε του συναυλία ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών από το δυσαρεστημένο κοινό και έφευγε απογοητευμένος. Ήταν ο περίγελος των τζιτζικιών…
Δεν το έβαζε όμως κάτω. Προσπαθούσε να βελτιωθεί, στην αρχή μόνος του και μετά ζητώντας τη βοήθεια ενός λύκου που ήταν δάσκαλος της μουσικής, του Λυκάωνα. Ο Λυκάωνας για να τον αναλάβει του ζήτησε να του φέρει το χρυσό σπυρί, που υποτίθεται πως βρισκόταν κάπου στα βάθη της Αφρικής. Τι να κάνει κι ο Παβ; Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι, με τη βοήθεια των χηνών που ετοιμάζοντας για το μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι στις ζεστές χώρες για να ξεχειμωνιάσουν.
Εκεί, στο Κονγκό, έπεσε πάνω σε ένα λιοντάρι καταταλαιπωρημένο από την επίθεση που είχε δεχτεί από τα τυφλά μυρμήγκια, τα πιο επικίνδυνα πλάσματα του κόσμου που κατέτρωγαν οτιδήποτε βρισκόταν στο πέρασμά τους. Ο Παβ κατάλαβε πως είχε μπλεχτεί ήδη σε μια μεγάλη περιπέτεια.
Ακολούθησε η πρώτη ερωτική απογοήτευση του Παβ, που λίγο κόντεψε να του στοιχίσει τη ζωή, αφού αντικείμενο του έρωτά του δεν ήταν άλλο από ένα σαρκοφάγο φυτό! Από τα θανάσιμα δόντια του τον έσωσε μια μύγα τσε-τσε, στρατευμένη μαζί με τις όμοιές της στον αγώνα ενάντια στα σαρκοφάγα λουλούδια. Το επεισόδιο αυτό οδήγησε τον Παβ να ταχθεί στο πλευρό των μυγών τσε-τσε στον αγώνα τους. Όπλο του το τραγούδι, που – παράφωνο ή μη – αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μάχη ενάντια στα σαρκοφάγα λουλούδια.
Ο καιρός κυλούσε στο πλάι των μυγών τσε-τσε, στις οποίες ο Παβ ανάλαβε να διδάξει και μουσική, μέχρι που η περιοχή δέχτηκε την απρόσμενη επίθεση των τυφλών μυρμηγκιών. Ο ήρωάς μας, που στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί πως, σύμφωνα με το μύθο, τα τυφλά μυρμήγκια ήταν οι φύλακες του χρυσού σπυριού, κατάλαβε πως είχε φτάσει στην πιο κρίσιμη στιγμή: ενώ όλα τα ζωντανά το βαλαν στα πόδια, εκείνος στάθηκε να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Με μάτια κλειστά ξεκίνησε το τραγούδι του, με την ελπίδα πως θα συγκινήσει τα τυφλά μυρμήγκια και θα μπορέσει όχι μόνο να σωθεί, αλλά και να αποκτήσει το χρυσό σπυρί!
Θα τα καταφέρει; Θα βρει το χρυσό σπυρί; Θα επιστρέψει στην πατρίδα του; Και τι θα έχει κερδίσει από όλη αυτήν ην περιπέτεια;
Το βιβλίο του Φώτη Δούσου είναι μια καλογραμμένη ευφάνταστη περιπέτεια και ταυτόχρονα μια ελεγεία στην επιμονή και την υπομονή, το θάρρος και την αποφασιστικότητα, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας κόντρα στις αντιξοότητες και την παραίτηση. Ο Παβ ξεκινά με πείσμα και σταθερότητα μια προσπάθεια να υπερβεί την αδυναμία του, να βελτιωθεί και να προοδεύσει. Δεν το βάζει κάτω, ακόμη κι όταν όλες οι ενδείξεις είναι σε βάρος της επιλογής του, ακόμη κι όταν όλοι τον προτρέπουν να τα παρατήσει.
Ο Φώτης Δούσος γράφει ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, στήνοντας μια πρωτότυπη ιστορία που μιλά, μέσα από τη φαντασία, για τον πραγματικό κόσμο και τις δυσκολίες του, για την αξία του αγώνα να πετύχει κανείς τους στόχους του, για την αισιοδοξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει κανείς τις κακουχίες της ζωής και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.
Οι εικαστικές δημιουργίες της Αγγελικής Μπόζου, πρωτότυπες και ζωντανές, άλλοτε περιγραφικές και άλλοτε αφηρημένες και ελλειπτικές, συνοδεύουν ταιριαστά το κείμενο, ολοκληρώνοντας ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.
NO COMMENT