Για να είμαι ειλικρινής η όπερα δεν είναι το αγαπημένο μου μουσικό είδος. Μου αρέσει όμως πολύ η μουσική της Λένας Πλάτωνος, οπότε η ιδέα να παρακολουθήσουμε, με τον Άλκη, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Το αηδόνι του αυτοκράτορα δε με άφησε αδιάφορο. Άλλωστε, ο Άλκης δεν είναι απλώς ένας λάτρης της Λιλιπούπολης, αλλά δείχνει και ένα αξιοσημείωτο, για 8χρονο, ενδιαφέρον για εναλλακτικούς ήχους και μουσικές.

Η ιστορία
Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Πλάτωνος, βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν ‘Aντερσεν. Ο αυτοκράτορας της Κίνας ζει σε ένα πανέμορφο παλάτι, εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα, δώρο του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Είναι όμως μελαγχολικός. Μια μέρα, μαθαίνει ότι στον κήπο του παλατιού του ζει ένα αηδόνι που τραγουδά υπέροχα και στέλνει τους αυλικούς του να το φέρουν μπροστά του. Το τραγούδι του αηδονιού τον μαγεύει!
Λίγο καιρό αργότερα φτάνει στο παλάτι ένα νέο δώρο από την Ιαπωνία: ένα ηλεκτρονικό αηδόνι. Το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνει σταθερά το ίδιο τραγούδι, ωστόσο όλοι εντυπωσιάζονται. Το αληθινό αηδόνι, που δε θέλει να ζει φυλακισμένο, φεύγει από το παλάτι και επιστρέφει στους κήπους, καθώς όλοι ασχολούνται μόνο με το ψεύτικο.
Κάποια μέρα το ηλεκτρονικό αηδόνι χαλάει. Μετά από χρόνια ο Αυτοκράτορας αρρωσταίνει, μα το ψεύτικο πουλί δεν μπορεί να τον παρηγορήσει. Την κρίσιμη ώρα εμφανίζεται το αληθινό αηδόνι, που σε μια αγωνιώδη μάχη νικά με την μουσική του τον Θάνατο. Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, αρνείται να μείνει με τον Αυτοκράτορα, φυλακισμένο σε κλουβί. Γιατί η γοητεία του, η ομορφιά του, η εκφραστική του δύναμη, πηγάζουν από την ελευθερία του!
Πρόκειται για μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, για την ανάγκη να αντισταθούμε στην κυριαρχία της τεχνολογίας και των αυτοματισμών πάνω στη φύση, που συνεχίζει να έχει υπέρτερη και ζωογόνα δύναμη, για την ανάγκη να διαφυλάξουμε την ελευθερία της βούλησης και της έκφρασης.

Μια μαγευτική μουσική παράσταση!
Η παράσταση, με το εμπνευσμένο πάντρεμα της υπέροχης αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής της Πλάτωνος, των εντυπωσιακών φωνών και της καρτουνίστικης αισθητικής των εναλλασσόμενων σκηνικών, δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα, που μας κράτησε καθηλωμένους και άφωνους!
Πρόκειται για μια παραμυθένια μουσική παράσταση που δένει αρμονικά με το animation, δημιουργώντας έναν συναρπαστικό κόσμο ήχων και χρωμάτων, ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας.
Ο κόσμος της Άπω Ανατολής, ένα πολύχρωμο σύμπαν με έντονες αναφορές στην κινέζικη τέχνη, ζωντανεύει επί σκηνής με την ευρηματικότητα και τις συνδυαστικές τεχνικές της ανερχόμενης animator Ειρήνη Βιανέλλη. Εντυπωσιακότερες όλων οι μαγικές εικόνες του έναστρου ουρανού με τα χιλιάδες λαμπάκια του, οι ονειρικοί σχηματισμοί που κατακλύζουν τη σκηνή κάθε φορά που το αηδόνι κελαηδάει, οι ασπρόμαυροι λαβύρινθοι που συνοδεύουν την εμφάνιση του Θανάτου, που σε κάνουν να νιώθεις πως μετεωρίζεσαι στο κενό.
Βγαίνοντας από την παράσταση ήμουν σίγουρος: η τέχνη ανοίγει τα μάτια, πλουτίζει τη φαντασία, θρέφει το νου, κινητοποιεί τα συναισθήματα. Αδιάψευστος μάρτυρας τα λαμπερά υγρά μάτια και το γελαστό πρόσωπο του Άλκη, που προτίμησε, αντί να μιλήσουμε, να κάνουμε μια μεγάλη σφιχτή αγκαλιά που τα έλεγε όλα.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες και μέρες των παραστάσεων εδώ.
NO COMMENT